Viduriavimas, pūslelės ant odos, bendras nuovargis, kaulų retėjimas, svorio kritimas, apatija ar netgi depresija, nevaisingumas, raumenų nykimas, - tai tik keli simptomai, signalizuojantys apie rimtą ligą, kuri nėra išgydoma.

Celiakija - autoimuninė liga, kuri pasireiškia dėl organizmo nesugebėjimo pasisavinti glitimo. Šis baltymas randamas daugelyje grūdinių kultūrų, ypač jo daug pupelėse, kviečiuose, miežiuose, avižose ir rugiuose. Glitimo yra makaronuose ir duonoje.

Gliuteninės enteropatijos kamuojami žmonės gali turėti bėdų dėl autoimuninių žarnų, odos, kepenų, sąnarių, gimdos, širdies, smegenų ir kitų organų pažeidimų.

Celiakijos pasekmė yra uždegiminė plonosios žarnos liga, kuriai būdingas ne tik gleivinės pažeidimas, bet ir sudėtingas glitimo turinčių medžiagų įsisavinimas. Ši liga dažnai tapatinama su maisto alergija.

Kaip atpažinti celiakijos simptomus:

Skausmas žarnyne

Akivaizdžiausias ženklas, kad jūsų organizmas netoleruoja glitimo - virškinimo sutrikimai. Žmonės, sergantys celiakija, suvalgę produktų, kurių sudėtyje yra glitimo, patiria stiprų pilvo pūtimą, viduriavimą ar vidurių užkietėjimą.

Svaigulys

Pacientus, sergančius celiakija, dažnai kankina silpnumas, galvos svaigimas, dezorientacija. Taip yra todėl, kad plonojoje žarnoje nepavyksta visiškai įsisavinti vertingų mikroelementų ir vitaminų.

Nuotaikos svyravimai

Žmonės, netoleruojantys glitimo, dažnai būna irzlūs, neramūs, prislėgti. Nieko nuostabaus: sunku būti maloniems ir linksmiems dėl nuolatinių problemų su žarnynu ir varginančių skausmų.

Migrenos priepuoliai

Tai labai dažnas simptomas. Migrenos priepuoliai paprastai pasireiškia 30-60 minučių po valgio.

Odos bėrimas ir niežulys

Jei žarnynas negali tinkamai įsisavinti glitimo, ant odos iš karto pasirodo bėrimai. Imuninė sistema reaguoja į virškinimo trakto sutrikimus, gamina antikūnus. Dėl to ant odos atsiranda mažų pūlingų spuogelių, oda tampa sudirgusi, sausa, atsiranda niežulys.

Bėrimai paprastai vargina kelių ir alkūnių srityse.

Lėtinis nuovargis

Turėtumėte susirūpinti, jeigu miegate 8-9 valandas per naktį, bet atsibundate su nuovargio jausmu. Taip yra dėl to, kad organizmas didelį energijos kiekį skiria glitimo apdorojimui ir organizmui žalingų baltymų pašalinimui. Iš maisto raciono pašalinus produktus, kurių sudėtyje yra glitimo, paciento savijauta paprastai pagerėja.

Laktozės netoleravimas

Jei pacientui diagnozuotas laktozės netoleravimas, jį taip pat derėtų ištirti ir dėl celiakijos. Nes šie du sutrikimai dažnai yra neatskiriami vienas nuo kito.

Glitimo netoleravimas nėra išgydomas. Dažniausiai pavyksta tik sumažinti simptomus. Vienintelis būdas palengvinti celiakijos simptomus - laikytis griežtos dietos ir vartoti produktus be glitimo, vengti kviečių, rugių, avižų ar miežių bet kokiame pavidale.