Raudonos, rožinės, baltos dovanėlės, įvairiausios gėlės, širdelės, saldainiai, šampanas, šokoladas, širdelės formos kepiniai – visa tai šių laikų afrodiziakai, pakutenantys mus ir sužadinantys geriausias emocijas. Kaip žinoma, senovėje afrodiziakais būdavo laikomos medžiagos, kurios sužadina žmonių libido. Tokiomis medžiagomis laikyti įvairūs gėrimai, maisto produktai. Buvo manoma, kad net tam tikras elgesys gali tapti afrodiziakišku. Daugeliui iš mūsų teko skaityti, kad čili pipirai yra afrodiziakas, nes juose randama medžiagos kapsaicino, kuris stimuliuoja nervų galūnes ir spartina kraujo cirkuliaciją, todėl žmogus jaučiasi labai aktyvus. Šparagai ir avokadas taip pat vieni žinomiausių afrodiziakių, nes juose gausu vitamino E, kuris skatina organizme išsiskirti testosterono, estrogeno bei progesterono hormonams, kurie sužadina seksualinį potraukį.

Senoviniai, tačiau iki šių dienų populiarūs afrodiziakai

Jokia paslaptis, kad bananai ir šokoladas iki šių dienų vis dar laikomi bene žymiausiais afrodiziakais, turinčiais stimuliuojančių medžiagų, kurios romantišką pasibuvimą dviese paverčia pačia geriausia Valentino dienos idėja. Austrės – klasikinis ir šiais laikais ypač vertinamas meilės eliksyras. Jose gausu cinko ir kitų mineralinių medžiagų, skatinančių testosterono gamybą organizme, kuris žadina lytinį potraukį. Granatai, lašiša, raudonas vynas, vanilė, arbūzai – visi jie turi taip vadinamųjų „meilės hormonų“, o patiekę vakarienei patiekalą iš šių ingredientų kartu su taure raudono vyno – neprašausite pro šalį, meile, tiesiog, pakvips ore.

Tikėta, kad „Kama Sutroje“ aprašytas sausainių receptas grąžina vyrui seksualinį gyvybingumą.

Vienas netikėčiausių afrodiziakų, atkeliavusių iš senovės Indijos, yra miltai. Net senovės meilės knygoje: „Kama Sutra“ aprašytas afrodiziakiškas receptas, kurio pagrindiniai ingredientai: cukrus, miltai, pienas ir medus. Iš šių ingredientų moterys kepdavo sausainius, kuriuos patiekdavo savo vyrams. Jos tikėdavo, kad iš šių afrodiziakų pagaminti sausainiai grąžina vyrui seksualinį gyvybingumą, padidina vaisingumą ir užtikrina ilgaamžiškumą. Buvo manoma, kad suvalgęs tokių sausainių, vyras būdavo pajėgus mylėtis visą naktį net ir su tūkstančiu moterų.

Ar afrodiziakai iš tiesų veiksmingi? Šis klausimas šimtmečiais neduoda žmonėms ramybės. Kai kurie mano, kad tai tik placebo efektas, tuo tarpu kiti – neabejoja jų veiksmingumu. Kaip ten bebūtų, Valentino dieną išdrįskite nustebinti savo mylimąjį ar mylimąją, nepabijokite paeksperimentuoti virtuvėje, gamindami savo firminį afrodiziakišką patiekalą. Siūlome išbandyti šiuolaikinę „Kama Sutroje“ aprašytų sausainių versiją.
Sausainiai „Širdelės“

Sausainiai „Širdelės“:

Ingredientai:

500 g aukščiausios rūšies kvietinių „Kauno Grūdų“ miltų,
200 g sviesto,
150 g cukraus pudros,
150 g kiaušinių plakinio,
10 g kakavos.
Papuošti: ledinukai.

Paruošimo būdas: miltus, minkštą sviestą, cukraus pudrą ir kiaušinius minkykite iki vientisos tešlos. Jeigu norite paruošti kakavinius sausainius, dėkite kakavos. Suminkytą tešlą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą 20-30 minučių. Vėliau tešlą kočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus iki norimo storio (jeigu norite sausainių ant pagaliuko, tešlą iškočiokite iki 5 mm storio). Iš tešlos lakšto išspauskite norimos formos sausainius. Jei norite, kad sausainiai blizgėtų, patepkite juos kiaušinio plakiniu. Jei sausainius darote tuščiavidurius, galite į vidų dėti ledinuką, kepant jis ištirps ir susidarys „langelis“. Kepkite iki 180-200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol sausainiai gražiai pagels.
Sausainius patiekite savo Valentinui ar Valentinai ir mėgaukitės meilės kupinais sausainiais.