Kad išsaugotumėte stiprią ir sveiką širdį, privalu sureguliuoti mitybą, nes būtent su maistu organizmas gauna organų veiklai, taigi ir širdžiai, reikalingus produktus.

Širdžiai reikalingas kalis, kalcis ir magnis. Taip pat svarbus cinkas ir selenas. Vitaminais A, E, C ir B grupės vitaminai tiesiog nepakeičiami. Taip pat neprošal kofermentas Q10 ir Omega-3 nesočiosios riebalų rūgštys. Produktus, kurių sudėtyje yra šių medžiagų, tiesiog būtina įtraukti į valgiaraštį.

SVARBU. Venkite produktų, kuriuose yra konservantų ir GMO, vaisių ir daržovių, išaugintų su chemikalais. Taip pat širdžiai kenkia rafinuoti, riebūs, kepti, rūkyti produktai. Ribokite cukraus bei druskos vartojimą.

Kas padeda širdžiai, gerina jos darbą, ją stiprina?

Džiovinti vaisiai

Pats naudingiausias iš jų – džiovinti abrikosai (tinka ir švieži). Šiuose vaisiuose gausu kalio, kuris reikalingas ritmiškam širdies darbui. Kalio rasite ir razinose. Džiovintos slyvos veikia tonizuojančiai, pakelia darbingumą, stiprina organizmą.

Jei norite sustiprinti širdį, pagriebkite džiovintų vaisių ir riešutų mišinį, pagardinkite citrina ir medumi (pagal skonį). Lygiomis dalimis sumaišykite džiovintus abrikosus, razinas, džiovintas slyvas ir riešutus. Viską pervarykite per mėsmalę, kaip, beje, ir citriną su visa žievele. Dėkite į masę medaus ir išmaišykite.

Šis mišinys stiprina širdį bei imunitetą, apsaugo nuo žalingo aplinkos poveikio, nuo virusų ir bakterijų, gerina kraują. Valgykite po 1 šaukštą ryte prieš valgį.

Obuoliai

Juose gausu flavonoidų – medžiagų, būtinų širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai, taip pat sumažina „blogojo“ cholesterolio kraujyje. Obuoliuose yra kvercetino, kuris pasižymi ne tik antioksidanto, bet ir priešuždegiminėmis savybėmis, taip pat užkerta kelią trombų susidarymui.

Žalios salotos

Visos lapinės daržovės – salotos, špinatai, Pekino kopūstas ir kitos – itin reikalingos mūsų organizmui, nes turtingos kaliu, magniu ir geležimi, taip pat jose galima rasti praktiškai visus B grupės vitaminus. Lapinės daržovės stiprina širdį ir pašalina cholesterolį.

Lapinės salotos yra vitamino K saugyklos – ši medžiaga užtikrina normalų kraujo krešėjimą. Taip pat salotose gausu folio rūgšties, būtinos kraujotakos sistemos funkcionavimui bei imuniteto stiprinimui.

Riešutai

Svarbiausia širdžiai: graikiniai, kedro ir migdolų. Riešutai – vienas svarbiausių Omega-3 riebalų rūgščių, svarbių širdžiai bei kraujagyslėms, šaltinių. Be to, šiuose produktuose itin daug kalio, magnio, vitamino B, C, PP.

Kepenėlės

Valgykite ir jautienos, ir vištienos kepenėles. Mėsa taip pat stiprina širdį (tam tikras kiekis), tačiau kepenėlės laikomos maistingesnėmis ir naudingesnėmis.

Jautiena ir vištiena turi koenzimo Q10 – medžiagos, būtinos raumenų bei audinių funkcionavimui. Mums senstant, šio keonzimo gamyba organizme sulėtėja, todėl patartina gauti su maistu.

Avokadas

Vienas naudingiausių produktų širdžiai. Avokadas turtingas polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios dalyvauja riebalų apykaitoje, padidina „gerojo“ cholesterolio lygį, ir užkerta kelią aterosklerozės vystymuisi.

Avokaduose yra kalio, vario ir geležies, taip pat vitaminų B2, B6, E, C beta-karotino, likopeno. O svarbiausia: avokado fermentai pagreitina širdžiai reikalingų vitaminų bei mikroelementų įsisavinimą.

Kartusis šokoladas

Naudingas tik tas saldumynas, kuriame yra ne mažiau kaip 70 proc. kakavos. Visas kitas šokoladas – tik skanėstas, o kartusis gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, mažina arterinį spaudimą ir cholesterolio lygį kraujyje.

Shutterstock nuotr.