Metabolizmas - mūsų organizmo dirigentas. Egzistuoja trys jo rūšys: sulėtėjęs, pagreitintas ir normalus. Pirmosios grupės žmonės mažiausiai patenkinti tokia organizmo struktūra, nes bet koks šaukštelis papildomų riebalų, bet koks nukrypimas nuo dietos iš karto duoda rezultatą - papildomus kilogramus. Kai medžiagų apykaita lėta, kiekvieną gautą kaloriją organizmas paverčia į riebalus. Taigi, jei norite figūrą dailinti, teks kažkaip greitinti medžiagų apykaitą. Antrosios grupės žmonės - tikras priekaištas pirmosios grupės žmonėms: jie valgo, ką nori ir kiek nori, bet jiems niekas neina į kūną! Štai čia galima tik pavydėti... O štai trečiojo tipo žmonės turi protingai maitintis ir sportuoti, kad organizmo tonusas bei figūra būtų norimos būklės.

Žinoma, nustatyti savo metabolizmo tipą ne taip paprasta. Tačiau egzistuoja bendros taisyklės, bendri patarimai, kurie padės pagerinti medžiagų apykaitą ir suteiks budrumo, žvalumo, sveikatos.

1. Pagrindinė būtinybė - bėgioti arba vaikščioti gryname ore. Kūne esantys riebalai yra organizmo degalai. Deguonis, kurio mes gauname bėgiodamos ar vaikščiodamos, padeda deginti nereikalingas kalorijas ir poodines riebalų ląsteles. Kita vertus, nederėtų pamiršti, kad riebalai skaldomi tik esant normaliam fiziniam krūviui, todėl vaikščioti reikėtų sparčiu žingsniu.

2. Žalioji arbata padės pašalinti iš organizmo toksinus, kurie sulėtina medžiagų apykaitą, ir sumažins paburkimus. Arbatoje esantis kofeinas padeda greičiau sudeginti kalorijas ir pagerina širdies darbą. Dienos norma neturėtų viršyti 2-3 puodelių per dieną.

3. Puiki metabolizmą gerinanti priemonė yra cinamonas. Jis ypač tinka su uogomis ir vaisiais. Moksliniai tyrimai rodo, kad cinamonas sugeba medžiagų apykaitą pagreitinti 20 kartų! Užteks per dieną vos pusės šaukštelio šio prieskonio, kad organizmas greičiau įsisavintų cukrų, sumažindamas jo kiekį kraujyje. Kai nukrenta gliukozės lygis, tai dingsta ir apetitas.

4. Būtina sąlyga medžiagų apykaitai pagreitinti - visaverčiai pusryčiai. Tie, kas jų atsisako, verčia organizmą dirbti „energijos taupymo režimu", o tokio elgesio rezultatas - kalorijos nedeginamos.

5. Itin gerai pasitarnauja ir kokybiškas miegas. Kai žmogus pasiekia gilaus miego fazę, jo organizmas ima gaminti daugiau somatropino - ūgio hormono, kuris padeda pagerinti medžiagų apykaitą ir veikia smegenų ląstelių atsinaujinimo procesus. Somatropinas taip pat slopina alkio hormono grelino gamybą.