Iš pradžių – gerai pažinti, o tada panaudoti keturias paprastas, bet efektyvias taktikas, kurias pristatome šiam straipsnyje:

Priešas Nr. 1 LEPTINAS

Leptino pavadinimas kilęs iš graikiško žodžio „leptos“, reiškiančio „lieknas“. Tai riebalų ląstelių produktas, atliekantis tarpininko vaidmenį tarp šių ląstelių ir mūsų smegenų. Kad savo funkciją leptinas atliktų tinkamai, smegenys turi tiksliai „išgirsti” jo siunčiamus signalus, tačiau kai persivalgome, signalas dažniausiai taip ir lieka neišgirstas. Koks bus signalas, priklauso nuo leptino kiekio: kuo leptino mažiau, tuo garsiau smegenys išgirsta žinutę „aš alkana”, tuo pačiu stipresnis ir atsakas, siunčiamas riebalinėms ląstelėms „tuoj pat į virtuvę krauti atsargų”.

Taktika: Teherano universitete atliktas tyrimas parodė, kad paprasčiausias būdas užtikrinti normalų leptino kiekį organizme yra reguliarus vidutinio intensyvumo fizinis krūvis ir miegas. Nustatyta, jog žmonės, kiekvieną naktį išmiegantys 7-8 valandas, žymiai rečiau skundžiasi alkio protrūkiais nei tie, kurie patiria nuolatinį miego stygių. Daugiau priežasčių, kodėl į lovą vertėtų eiti anksčiau, rasite čia.

Priešas Nr. 2 GRELINAS

Grelinas – tai Japonijos mokslininkų atrastas hormonas, neretai vadinamas alkio hormonu. Paprastai tariant, kai pajaučiame alkį, grelino koncentracija kraujyje padidėja, o pavalgius, jo išskyrimas yra slopinamas. Grelinas, kaip ir minėtas jo kolega leptinas, veikia tarsi tarpininkas tarp virškinimo sistemos ir smegenų. Beje, per didelė šio hormono koncentracija kraujyje itin nepalanki bendrai organizmo sveikatai: išbalansuojama pusiausvyra tarp apetito ir adekvataus maisto kiekio suvartojimo, todėl sutrinka riebalų apytakos procesai.

Taktika: kovoti su šiuo dailios figūros priešu padės ginklai, reguliuojantys jau minėto leptino kiekį, tai yra miegas ir vidutinio fizinio intensyvumo užsiėmimai. Informacijos apie moters organizmui subalansuotas vidutinio intensyvumo programas rasite čia. Na, o natūralios medicinos šalininkai grelino kiekio kraujyje reguliavimui pataria pasitelkti vaistažolių arbatas. Arbatoms puikiai tinka mėta, melisa bei valerijono šaknis.

Priešas Nr. 3 KORTIZOLIS

Kortizolis – klastingas streso hormonas, išskiriamas antinksčių žievėje, kai organizmas susiduria su menkiausiu stresu. Tradicinė organizmo reakcija į stresą – jėgų ir atsargų, reikalingų atsakomajai reakcijai, kaupimas. Tačiau medikai pabrėžia, kad į stresą organizmas reaguoja nesąmoningai. Būtent tai ir yra lemtinga priežastis, kodėl, susidūrus su menkiausiu kasdienybės iššūkiu, mus užpuola nevaldomas saldumynų troškimas. Problema ta, kad gauta gliukozė įprastai lieka nepanaudota ir „nusėda” ant pilvuko ar šlaunų. Be to, pernelyg didelis kortizolio kiekis organizme lėtina ir pačią medžiagų apykaitą.

Taktika: be abejonės, efektyviausias būdas išvengti kortizolio šuolių mūsų moteriškuose organizmuose – nusiraminti ir pasistengti kuo mažiau nervintis. Pradėti galime ir nuo labai paprastų dalykų: štai Londono universitete atliktas tyrimas siūlo vietoj kavos dažniau mėgautis juodąja arbata. Tyrimo metu įrodyta, kad juodąją arbatą geriantys žmonės turi 20% žemesnį kortizolio lygį, o per didelis kofeino kiekis gali priversti šį hormoną šoktelėti net 25%.

Priešas Nr. 4 ESTROGENAS

Tai bene žinomiausias grožio ir moteriškumo hormonas, kurio dėka mūsų figūra įgyja žavių moteriškų apvalumų, o charakteris – nuolankumo, minkštumo ir – seksualumo. Deja, estrogeno perteklius patrauklumo ir žavesio tikrai neprideda, o ima varginti nemaloniu ir sunkiai kontroliuojamu apatinės kūno dalies ir pilvuko pilnėjimu.

Taktika: estrogeno svyravimai sukelia kiekvienai moteriai puikiai pažįstamus alkio protrūkius, ištinkančius tam tikromis moteriško ciklo dienomis. Labai svarbu, kad alkis būtų malšinamas ne kemšant bet ką, kas papuola po ranka, o mėgaujantis sveikais, sudėtinių angliavandenių gausiais ir figūrai draugiškais užkandžiais. Idėjų, kaip sveikai ir nekaloringai numalšinti alkį, rasite čia.

Beje, jei norite pirmosios sužinoti viso pasaulio moteris vienijančio figūros priežiūros Figurella tinklo mitybos ir gyvenimo būdo naujienas bei gauti naudingų figūros tobulinimo patarimų, užpildykite nuorodos apačioje esančią formą ir kiekvieną mėnesį gaukite nemokamus patarimus į savo pašto dėžutę. Nugalėkime alkį ir pasiruoškime bikini sezonui drauge!