Paradoksas, bet paprastai pinigų turi tie, kurie jų nesureikšmina, nes mano, kad jie lengvai ateis. Ir, beje, tai veikia! Bet iš tiesų visos klaidingos programos, trukdančios mums irtis į priekį, yra „įdiegtos" vaikystėje.

„Kupina netekčių vaikystė veikia fizinį smegenų vystymąsi ir suteikia jų savininkui žalingą intelektualinį potencialą", - tokią prielaidą savo knygoje „Neuroetika" daro Kognityvinės neurofiziologijos centro prie Pensilvanijos universiteto direktorė Martha Farah. Pasak jos, teisingas ne tik tvirtinimas, kad skurdas naikina smegenis, bet ir tai, kad skurdu sunaikintos smegenys nesuteikia žmogui galimybės ištrūkti iš skurdo.

M. Farah susidomėjo ryšiu tarp socialaus ekonominio statuso ir kognityvinių vaikų pasiekimų, kai naudojosi paslaugomis auklių, kurios buvo ne tokios turtingos ir mažiau išsilavinusios nei ji pati.

„Jų dukros ir sūnūs, dukterėčios ir sūnėnai akivaizdžiai pradėdavo gyvenimą su tokiu pačiu potencialu, kaip ir mano duktė bei jos draugai. Tačiau laikui bėgant aš mačiau, kad jų keliai skiriasi. Man pasirodė, kad žemesnio ir vidutinio ekonominio statuso vaikai visiškai kitaip įsivaizduoja pasaulį", - M.Farah mintis cituoja The Times.

Po keleto eksperimentų, kuriais buvo siekiama patikrinti kognityvines funkcijas - kalbą, atmintį ir vizualinį apdirbimą, M.Farah aptiko, kad žemiausio ekonominio statuso vaikų rezultatai buvo blogiausi, lyginant juos su vidutinio ekonominio statuso vaikais. Tyrimai taip pat parodė, kad IQ - intelektualinių sugebėjimų įvertinimo būdas - tiek pat priklauso nuo aplinkos, kaip ir nuo genetikos.

O čia pateiksime 10 požymių, būdingų skurdui užprogramuotiems žmonėms.

1. Savęs gailėjimas

Skurdui užprogramuoti žmonės gaili savęs ir mano, kad jiems nelemta būti turtingiems. Kai kas gaili savęs už tai, kad gimė moterimi (nes vyrai turi daugiau galimybių), kai kas gaili savęs dėl stambesnės figūros (nes liekni žmonės įsidarbina geresnėse darbovietėse), kai kas apverkia savo ūgį, tautybę, odos spalvą, protėvių religiją, kai kurie žmonės gaili savęs dėl to, kad iki šiol neištekėjo arba nevedė, kiti verkia dėl žiedo ant bevardžio piršto arba dėl skyrybų antspaudo pase, jaunimas savo bėdų ištakas mato nepatyrime, pagyvenę žmonės - savo amžiuje.

Kaip manote, jei žmogus gaili savęs dėl tam tikro fakto ir apie tai galvoja dieną naktį, kaip elgsis jį supantys žmonės?

Gailėti savęs - tai puikus būdas prikabinti sau daug tonų sveriantį inkarą, kuris sustabdys jus kelyje į asmeninį vystymąsi ir padės jums likti amžiname skurde. Gailėti savęs - tai pats geriausiais metodas ieškoti prastai apmokamo darbo ir likti apgailėtiname egzistavime.

2. Godumas

Nuolatinė kainos su užrašu „Nuolaida" ir parduotuvės su užrašu „Išpardavimas" paieška, nenoras mokėti už gerą savo vaikų išsilavinimą (nes juk jums niekas nepadėjo), siekis priversti savo įmonės darbuotojus dirbti kaip įmanoma daugiau už kiek įmanoma mažesnį atlyginimą - štai akivaizdūs požymiai, kad jums yra būdingas antrasis neturtingų žmonių įprotis.

Visapusiško taupymo siekis - ne sumanumo ženklas, o indikatorius to, kad jūsų piniginėje yra pajamų ir išlaidų disbalansas, o jūs bandote tai išspręsti neteisingai.

Būti turtingu užprogramuotas žmogus yra pasiruošęs sumokėti už daiktus jų tikrąją vertę ir dosniai apdovanoti savo pagalbininkus už darbą - ir to paties tikisi iš kitų.

3. Darbų, kurių nekenčiate, darymas

Rita nemėgsta plauti indų, tačiau jai niekas nenori padėti. Rimas nemėgsta eiti pasivaikščioti į lauką su šunimi, tačiau tingi pastatyti jam voljerą. Andrius tiesiog pasiunta, kai yra priverstas sudaryti ketvirčio ataskaitą, tačiau nei vienas iš jo pavaduotojų nesugeba to padaryti. Inga nekenčia auditoriaus darbo, tačiau tik taip ji gali susimokėti už kreditą, kurį pernai vasarą pasiėmė, kad galėtų nusipirkti mašiną. Visi šie žmonės yra pasirengę nesėkmėms ir skurdui, o to priežastis - jausmai, kurie kyla dėl būtinybės daryti jiems nemalonius darbus.

Išsigelbėjimo nuo trečio neturtingo žmogaus įpročio raktas - daryti ne tai, ką reikia, o tai, kas jums suteikia didžiausią pasitenkinimą. Tik taip jūs pasieksite nuostabių rezultatų!

4. Sėkmės vertinimas pinigais

Neturtingas žmogus yra įsitikinęs, kad tik tam tikros pinigų sumos turėjimas gali jam atnešti džiaugsmą. Tik tam tikra pinigų suma jo banko sąskaitoje gali jam padovanoti galimybę pajusti laimę, nes jis galės įsigyti dizainerio kurtų drabužių, gražią sodybą, keliones, nepriklausomybę nuo vyro arba tėvų arba išėjimą iš darbo. Tačiau praktika rodo, kad laimė taip ir neateina.

Sėkmingas žmogus matuoja laimę vienetais, kur kas reikšmingesniais nei JAV doleriai, litai ar eurai. Kuo būtent - kiekvienas nusprendžia pats sau.

5. Išleidimas daugiau pinigų, nei galima sau leisti

Kreditinės kortelės ir besišypsantys bankų darbuotojai su džiaugsmu padės jums atsidurti skolų duobėje. Juk žmogus, nenorintis tapti sėkmingu, nenori suprasti skirtumo tarp naudingo kredito, pasiimto savo verslo vystymui, ir žlugdančios paskolos, skirtos nusipirkti prabangų automobilį arba didelę sodybą.

6. Akimirksnio naudos pasirinkimas

Noras gauti iš karto ir daugiausia - amžina neturtingų žmonių savybė. Jie nesugeba suprasti, kad pasirinkus darbą solidžioje kompanijoje su vidutiniu atlyginimu, po kelerių metų galima turėti žymiai daugiau, nei tada, jei kreipsite dėmesį tik į tai, kiek uždirbsite po mėnesio. Pasiruošę nesėkmėms studentai sako, kad universitetas tik atima jų laiką, kurį būtų galima išnaudoti „pinigėliams užkalti".

7. Verkšlenimas

Gyvenimas sunkus? Tiesiog siaubingas? Aplinkui diskriminacija, korupcija, chamai, kriminalai - jums, normaliam žmogui, nėra kelio į sėkmę? Su visu tuo sutiks kiekvienas potencialus nevykėlis. Vakcina nuo šio įpročio - kūrybiškumas. Suraskite unikalias galimybes kovoti su jus supančio pasaulio blogybėmis ir iš jums nepalankios situacijos išeikite būdami nugalėtojai!

8. Savęs lyginimas su kitais

Kipras galvoja, kad jis yra geresnis už savo klasiokus, nes vienintelis aštuntąją klasę baigė vienais dešimtukais. Ignas įsitikinęs, kad jis blogesnis už savo draugus, nes vienintelis nedirba vasaros atostogų metu. Andrius nemėgsta savo brolio, nes jis dar neturi tokio Lexus'o, kokį vakar įsigijo pats Andrius. O Indrė nori pasmaugti savo draugę, nes ji turi daugiau gerbėjų. Visiems šiems žmonėms būdingas puikiai išsivystęs aštuntasis nevykėlio įprotis - siekis lyginti save su kitais žmonėmis.

Pagalvokite, ar jums reikalingas šitas įprotis ar geriau neleisti, kad išorinis pasaulis kontroliuotų vidinį?

9. Turtų vertinimas pinigais

Tikrai turtingi žmonės ne tik nutraukia sąsają tarp laimės ir pinigų (atsikratę ketvirtojo neturtingų žmonių įpročio), tačiau ir perbraukia lygybės ženklą tarp sąskaitos dydžio ir turto sampratos. Tikrasis turtas - tai sugebėjimas pritraukti pinigus, sukurti juos iš nieko, organizuoti naujas verslo rūšis - ir tada jums nebaisios nei mokesčių inspekcijos su generalinėmis prokuratūromis, nei apiplėšimai arba kreditinių kortelių duomenų vagystės. Tikrai sėkmingas žmogus nepriklauso nuo asmeninio aukso maišelio apimčių.

10. Atsiribojimas nuo savo šeimos

Puikūs nevykėliai būna tie, kurie atsiriboja nuo savo šeimos, aiškindami tai jų narių nenoru palaikyti jus sunkią minutę, paskolinti pinigų, suprasti, pasidalinti įsitikinimais ir panašiai. Jie nesupranta, kad šeima - tai nuostabus vidinio palaikymo šaltinis, į kurį galima kreiptis, kai visose kitose gyvenimo srityse daugiau nebeliko nieko. Tik artimųjų meilė gali padėti atsikelti klūpančiam, kai nebelieka jokios vilties - ir tada pasieksite tikrą didybę.