Ką gi, tokioje situacijoje suveikia įvairiausi veiksniai. Tos labai pigios rožės, kurias nusipirkote, galėjo būti auginamos tikrai prastomis masinio auginimo sąlygomis, todėl pati gėlė yra silpnesnė.
Jei pirksite be chemikalų arba ekologiškai augintą gėlę, jos, ko gero, laikysis ilgiau.
Palikote žiedus ant palangės karštą vasaros dieną? Ką gi, vargšelės pradės vysti.
Čia pateiksiu jums savo mėgstamiausius patarimus, kuriais besivadovaudama gėlėmis galėsite džiaugtis ilgiau:
1.    Keiskite vandenį kiekvieną dieną. Kiekvieną dieną?! Na bent jau kas antrą dieną. Nes geriausias būdas prailginti gėlių gyvenimą – keisti vandenį, kad jos galėtų gerti šviežią vandenį. Turite gėlių kompoziciją? Vandenį keiskite visą vazą pakišdama po čiaupu.
2.    Stiebus nukirpkite nuožulniai. Prieš pamerkdama gėles į vandenį, nukirpkite stiebus nuožulniai/įstrižai. Taip daugiau stiebo ploto geriau absorbuos vandenį. Būtų idealu, jei kiekvieną kartą bekeisdama vandenį jūs vis pakirptumėte stiebus.
3.    Jokių lapų vandenyje. Tai taip pat svarbu! O gal net ir svarbiausias iš visų patarimų. Lapai sukuria bakterijas, dėl kurių gėlės greičiau miršta (ir dvokia).
4.    Laikykite gėles šaltai. Tropinės gėlės, iš esmės, neprieštaraus ir karščiui. Stebitės, kodėl jūsų hortenzija numirė per kelias valandas? Jos tikrai nekenčia karščio. Kaip ir daugelis kitų gėlių, tad laikykite jas ten, kur jų nepasieks tiesioginiai saulės spinduliai. Valandai ar dviems įdėkite jas į šaldytuvą, kad jos atvėstų po karštos dienos
5.    Orchidėjos. Vazoninės orchidėjos yra populiariausios gėlės namuose ir darbovietėse. Jos išsilaiko keletą mėnesių ir jomis paprasta rūpintis. Tačiau joms galioja taisyklė „kuo mažiau“. Vieną puodelį vandens užpilkite kartą per dešimt dienų ir laikykite atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Tik tiek!
6.    Mitas apie gėlių maistą. Ko gero, vienas iš nemėgstamiausių mano girdėtų mitų. Keiskite vandenį kiekvieną dieną ir gėlės išsilaikys tiek pat ilgai arba dar ilgiau, nei tada, kai jas „maitinsite“, pavyzdžiui, aspirinu arba balikliu.
7.    Praskleiskite žiedus. Daugelį gėlių galima priversti prasiskleisti. Paprasčiausiai nykščiu ir smilium atverkite vainiklapius.
8.    Žiedadulkės. Jei jums patinka kvapniosios lelijos, būtinai ištraukite raudonas žiedadulkes, kurios nudažo bet ką, prie ko prisiliečia. Paprasčiausiai ištraukite kuokelius ir išmeskite juos.
9.    Šviežumas. Tai paprasta. Jei gėlės yra minkštos, reiškia, kad jos yra senos. Uždėkite delną ant žiedo viršaus ir išbandykite jo tvirtumą.
10.    Džiaukitės jomis. Tai ne patarimas, tiesiog priminimas, kad džiaugtumėtės gėlėmis! Raskite akimirką ir pauostykite rožes.