Pateikiame 10 išmintingų patarimų sodininkams, kurie nori sulaukti gausaus derliaus neišleidus nė cento.

1. Tara daigams

Pasodinę daigus į plastikinius butelius nušausite iš karto du kiškius – sutaupysite pinigų, nes nereikės pirkti indelių, ir pasirūpinsite gamta.

2. Grybelinių ligų profilaktika

Kad ir kaip keistai skambėtų, tačiau grybelinei ligų profilaktikai ir gydymui reikia vandens su vandenilio rūgštimi (1 arbatinis šaukštelis 1-am l vandens). Šis tirpalas ypač naudingas kambariniams augalams.

3. Kaip paspartinti augimą

Kavos ar arbatos likučiai puodelio dugne – azoto šaltinis, tokios trąšos žymiai paspartina augimą.

4. Mulčiavimas

Mulčiavimas – dirvos padengimas bet kokios organinės medžiagos sluoksniu, siekiant pagerinti grunto kokybę ir sulaikyti drėgmę. Šis būdas suteikia galimybę sutaupyti, nes nereikia pirkti trąšų.

5. Sveika daigų priežiūra

Tręšti daigus cheminėmis priemonėmis – ne pats geriausias variantas, ypač norint propaguoti organinę daržininkystę. Maltas cinamonas, ciberžolės ir gvazdikėliai susidoros su bakterijomis ir ligų sukėlėjais. Užpilkite 1 šaukštelį prieskonių mišinio 1 l verdančio vandens, kai atvės liekite augalus šiuo nuoviru kartą kas dvi savaites.
Cinamonas

6. Kompostas

Arbatžolės – puiki medžiaga kompostui. Meskite arbatžoles į joms skirtą vietą galiniame kieme, o paskui klokite jų sluoksnį, formuojant lysves.
Išimkite iš maišelių panaudotas arbatžoles ir meskite į komposto dėžę

7. Naudingi vabzdžiai

Pasistengti privilioti į sodą naudingų vabzdžių (boružėlių, kamanių, bičių), kurie padės kovoti su kenkėjais, apdulkins augalus.

Pavyzdžiui, boružėlės naikina amarus, Kad priviliotumėt boružėlių, kur nors sode papurkškite dirbą cukraus sirupu.

8. Atsikratykite šliužų

Šliužams jūsų sklype ne vieta – jie labai greitai sunaikins jūsų darbo vaisius. Taigi nepamirškite vis atsikratyti šių kenkėjų.
Šliužas

9. Medetkos – sodo sargai

Medetkos – ne tik vaistinis augalas, bet ir tikras augalų sargas nuo ligų ir kenkėjų. Pasėkite medetkų tarp lysvių, aplink vaismedžius – ne tik sodą papuošite, bet ir atbaidysite kolorado vabalus, kirmėles ir kitokius neprašytus svečius.
Medetkos

10. Plėvelė augalams

Įsigykite plėvelės augalams. Mini šiltnamiai sutaupys laiko ir jėgų laistymui, be to, plėvelė saugo jaunus augalus nuo temperatūros svyravimų naktimis.

Laiku pasirūpinus reikiamais dalykais, žymiai palengvinsite sau gyvenimą visu sodo ir daržo darbų sezonu.