1. Tegyvuoja grūdai

Pasak leidinio „Archives of Internal Medicine“ atlikto tyrimo, pusryčiams verta rinktis viso grūdo košes, nes taip sumažinsite riziką susirgti širdies nepakankamumu. Be to, taip sumažinsite padidėjusio kraujo spaudimo tikimybę.

2. Išgerkite puodelį kavos

Tyrimai rodo, kad saikingas kavos vartojimas gali sumažinti vidutinio amžiaus ir vyresnių moterų riziką susirgti diabetu. Tad prisipildykite puodelį, tačiau atsisakykite cukraus papildų.

3. Protingai rinkitės užkandžius

Sveikus užkandžius, pavyzdžiui, obuolį ar saują riešutų, laikykite po ranka, kad, alkiui užpuolus, nepultumėte prie smulkių prekių automato saldainių pirkti. Protingai pasirinktas užkandis gali padidinti jūsų energiją. Be to, jei pavakary suvalgysite vaisių ir išgersite vandens, tuomet nepersivalgysite per vakarienę.

4. Atsisakykite gazuotų saldžių gėrimų

Tyrimai rodo, kad gazuotus saldžius gėrimus galime kaltinti dėl papildomų kilogramų, nes juos geriantys žmonės nepagalvoja apie papildomas saldžių gazuotų gėrimų kalorijas ir jų nekompensuoja. Pamėginkite nedidelį vynuogių sulčių kiekį sumaišyti su selteriu arba gazuotą vandenį sumaišykite su žaliųjų citrinų sultimis ar keliais agurko gabalėliais. 

5. Paragaukite sušių

Nesijaudinkite, niekas neverčia jūsų valgyti žalią žuvį. Nemažai sušių ritinėlių būna termiškai apdoroti. Leidinyje „Journal of American Medical Association“ publikuotame tyrime teigiama, kad jei du – keturis kartus per savaitę valgysite žuvį (nebūtinai sušių pavidalu), 31 procentu sumažinsite tikimybę sirgti širdies ligomis. Rinkitės žuvį, pavyzdžiui, lašišą, turinčią daug omega-3 riebiųjų rūgščių, nes taip sumažinsite triglicerido lygį ir kraujo spaudimą bei sulėtinsite apnašų kaupimąsi savo arterijose. 

6. Giliai kvėpuokite

Pamėginkite lankyti jogos pamokas arba darykite pratimus namuose. Jūsų širdis padėkos už pratimus ir streso sumažinimą. Arba išbandykite meditaciją, kuri, pasak tyrimų, gali padėti sumažinti kraujo spaudimą, kūno svorį bei cholesterolio lygį. Jei norite tai išmėginti, puikūs pavyzdžiai pateikiami internetiniame puslapyje gaiam.com.

7. Ieškokite draugo

Indianos universiteto tyrimai parodė, kad vedusios poros, kurios kartu sportuodavo, būdavo labiau linkusios laikytis sporto programos, o pusė tų, kurie sportuodavo vieni, treniruotes mesdavo. Pradėkite dieną teisingai – su draugu ar partneriu 30 minučių greitai pasivaikščiokite. Prisijunkite prie sportuojančiųjų grupės.

8. Padidinkite savo raumenis

Jei sustiprėsite, pavyks atsikratyti daugiau svorio, nei tikėjotės. Pasak JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro, jėgos treniruotės gali 15 procentų pagreitinti jūsų medžiagų apykaitą. Prisijunkite prie jėgos treniruočių sporto klube arba atlikite jas namuose.

9. Atsisakykite kokteilių

Jei nuolat gersite alkoholį, padidės jūsų kraujo spaudimas. Alkoholyje taip pat yra nemažai kalorijų, todėl galite priaugti svorio. Amerikos širdies asociacija pataria negerti daugiau nei vieną gėrimą per dieną. 

10. Pakeiskite kontracepcijos priemones

Geriami kontraceptikai gali padidinti kraujo spaudimą. Naujausi JAV maisto ir vaistų administracijos tyrimai parodė, kad kai kurios naujesnės kontraceptinės tabletės didina kraujo krešulių susidarymo riziką, todėl vyresnėms nei 35 metai rūkančioms moterims nerekomenduojama jas vartoti. Jei rūkote, net jei tai darote labai retai, pasitarkite su savo gydytoju apie kitą kontracepcijos metodą.