Būtent šunys ir tapo priežastimi, privertusia į šiuos gyventojus atkreipti ir tam tikrų institucijų dėmesį.

„Pirmą signalą gavome, kai į mus kreipėsi „Grindos“ tarnybos darbuotojai, kuriems sklype gyvenantys asmenys trukdė gaudyti palaidus šunis. Suteikėme jiems pagalbą – šunys buvo pagauti. Taip buvo pradėta aiškintis dėl tos teritorijos, kurioje yra įsikūrę tie žmonės“, – pasakojo Vilniaus miesto savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžej Dinikis.

Buvo išsiaiškinta, kad nuosavybės teisę į sklypą, kuriame savo buveinę susikūrė šie žmonės, turi beveik 100 privačių fizinių asmenų.

„Žemės sklypų, kaip ir bet kokiu kitu turtu, pirmiausia turi rūpintis pats savininkas. Šiuo atveju iš turto savininko nesame gavę jokių pretenzijų, kad jo nuosavybės teise valdomame žemės sklype kažkas yra įsikūręs“, – sakė A. Dinikis.
Sklypas

Atsižvelgiant į šiuo metu galiojančius įstatymus, panašu, kad kol sklypo savininkams neprireiks šio žemės ploto, jame ir toliau galės karaliauti dabar ten pastatus savavališkai susirentę asmenys. Pagal A. Dinikio žinomus duomenis, šie pastatai nėra priskiriami statiniams, kuriems reikalingas statybos leidimas.

Kalbinti keli aplinkinių namų gyventojai ir praeiviai pasakojo, kad čia, matyt, nelegaliai gyvenantys asmenys mėgsta palėbauti, dažnai girdimas besipykstančių asmenų keliamas triukšmas, žmonės skundėsi, kad čia įsikūrę žmonės nėra įsirengę tualeto, taip pat palieka kalnus šiukšlių.

Vilniaus regioninis aplinkos apsaugos departamentas informavo, kad reaguojant į gautą informaciją į vietą bus nusiųsti aplinkos apsaugos inspektoriai ir bus atliekamas tyrimas dėl aplinkos teršimo. A. Dinikis sako, kad jei būtų nustatyta, kad ten gyvenantys žmonės daro žalą gamtai, pirmiausia baudžiami būtų sklypo savininkai.