Lietuvos mąstu tai vienas iš moderniausių ir didžiausių medelynų, tačiau palyginus su Europa ar pasauliu, jį tebūtų galima priskirti tik prie labai nedidelių.

Dubravos medelynas

Didelėmis apimtimis auginti sodmenis konteineriuose su uždara šaknų sistema, pasak J. Paičiaus, Dubravos medelynas pradėjo pirmasis Lietuvoje. Įvairaus dydžio konteineriai užpildomos durpiniu substratu, sėjamos seklytės ir tuomet sudaiginami šiltnamiuose, kurie pastatyti prieš pradedant sodmenis auginti šia sistema. Kai jau daigučiai būna 5 savaičių amžiaus, tik tada jie išnešami į lauką, kur auginami aikštelėse.

„Auginant sodmenis tokia technologija yra net keletas privalumų. Vienas dalykas – sunaudojama daug mažiau sėklų, nes šiltnamyje sėklos dygsta geriau. Galime drėgmę palaikyti, šilumą ir t.t. Sodmenis išauginame per vienerius metus, kai kuriuos per dvejus, o auginant atviru gruntu, daiginimas užtrunka 3-4 metus. Greita apyvarta, didelės pradinėse investicijos, bet paskui viskas suskasi greitai. Tokių sodinukų geras ir prigijimo laikotarpis miške“, – pasakojo J. Paičius.

Medelyno viršininkas pasakoja, kad yra sėklos ruošiamos miško sėklinėse plantacijose, kurios kuriamos miškininkų glaudžiai bendradarbiaujant su mokslininkais.

Dubravos medelynas

„Plantacijų paskirtis – surinkti labai geros kokybės selekcines sėklas. Specialistai važinėja po Lietuvą, atrenka geriausius medžius, lipa į juos, paiima ūgelius. Tada mes juos paskiepyjame ir iš tų sodinukų įveisiamos sėklinės plantacijos. Ten surinktos sėklos yar geros selekcinės vertės ir medynai išaugę iš tokių sėklų yra žymiai našesni, didesnis tūris, medienos kokybė geresnė, auga sparčiau“, – sakė medelyno viršininkas.

Visą pasakojimą apie Dubravos medelyną kviečiame žiūrėti vaizdo reportaže.