Jauniausias, antrametis hibridinis erelis Nemunas šiais metais stebina organizacijos narius. Ir praėjusį rudenį, ir pavasarį intrigavęs neįprastais migracijos keliais, šiuo metu kuo tiesiausiai ir greičiausiai iš visų organizacijos stebimų erelių skrenda link Afrikos.

Mažųjų ir didžiųjų erelių rėksnių migracija į šiltuosiuos kraštus

„Nemunas – labai įdomus paukštis. Jis yra dviejų rūšių – didžiojo ir mažojo erelio – hibridas. Na, gamtoje nutinka ir taip. Perinčių grynaveislių didžiųjų erelių rėksnių Lietuvoje net nėra, tai labai reta rūšis, todėl pavieniai paukščiai, atsižvelgiant į tai, kad esame arealo pakraštyje, neturi su kuo kurti poros. Būna, veisiasi su mažaisiais ereliais rėksniais ir įdomu, kad jų palikuonys yra vaisingi. Toks ir yra tas mūsų Nemunas“, – pasakoja Gintarė Grašytė, organizacijos „Padėkime ereliams“ savanorė.

Mažieji ereliai rėksniai žiemoja Pietryčių Afrikoje, o Didieji, perskridę Europą, paprastai žiemoja Pietų Europoje arba Šiaurės Afrikoje. Organizacijos nariai smalsavo, kurią, didžiųjų ar mažųjų erelių rėksnių žiemavietę, pasirinks jaunasis Nemunas.

„Buvo klausimas, kaip elgsis tas paukštis: ar kaip mama, ar kaip tėtis? Jis visus metus mums pateikinėjo rebusus – pradžioje lyg skrido didžiųjų erelių rėksnių keliu, po to apsisuko. Perskridęs visą Europą nusprendė skristi link Izraelio kaip mažieji ereliai rėksniai, bet atsimušė į jūrą, o šie paukščiai neskrenda virš vandens. Tada žiūrėjom, kas čia bus. Tai Nemunas sėkmingai peršoko Graikijos salas, bet žiemojo iškart už Sacharos, Sudane. Būtent taip, kaip elgtųsi didieji ereliai.

Štai mažųjų erelių rėksnių pora Kaunas ir Metida didžiąją praėjusių metų dalį praleidę atskirai ir emigracijos metu net nesusitikę, šiemet Lietuvą paliko kartu tą pačią dieną, rugsėjo 16-ąją. Šiuo metu abu paukščiai, skrenda neskubėdami. Paskutiniais duomenimis, abu jie dabar Ukrainoje, o juos skiria kiek daugiau nei 100km.

Kodėl patelė Metida šį pavasarį vertė organizacijos narius nerimauti, kaip „Padėkime ereliams“ rūpinasi įvairių Lietuvos plėšriųjų paukščių likimu, kviečiame žiūrėti vaizdo reportaže.