Lietuvos pietuose pasislėpęs pušynų ir upių kraštas, kuris gali pasigirti ne tik unikaliu kraštovaizdžiu, smėlynais, tačiau ir gamtine įvairove. Tarp upių ir pušynų įsikūręs Dzūkijos nacionalinis parkas, pasak direktoriaus Eimučio Gudelevičiaus, turtingas paukščių, žinduolių ir vabzdžių įvairove. Ypač daug dėmesio čia skiriama vandens paukščiams. Visa neseniai parko darbuotojai kartu su ornitologais sutvarkė Nemuno salas ties Merkine, iškirto invazinį uosialapinį klevą ir atkūrė vandens paukščiams tinkamas buveines.

Eimutis Gudelevičius pasakoja, kad kasmet Merkinė su nerimu laukia pavasarinių potvynių: mat, miestelis yra toje vietoje, kur Merkys įteka į Nemuną. Kadaise Nemuno vandens lygis Merkinėje buvo pakilęs net iki tilto atbrailos. Pasak pašnekovo, netgi galima pastebėti, kaip skiriasi Merkio ir Nemuno upių spalvos: viena upė tamsesnė, kita – skaidresnė.

GRYNAS.lt žurnalistai, palikę Merkinės piliakalnį, Merkį ir Nemuną, su Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato Bioįvairovės skyriaus vedėjau Mindaugu Lapele keliavo prie kitų upių, kurios apraizgiusios Dzūkijos kraštą.

Pirma stotelė buvo prie upelio, vadinamo Skroblu. Skroblaus ilgis apie 17 kilometrų. Mindaugas Lapelė atkreipė dėmesį į upelio vandens skaidrumą ir akcentavo, kad upeliu tekantis vanduo labai šaltas. Upelį supa laukinė gamta: paukščiai gieda giesmes, žaliuoja medžiai.

Kelionė buvo tęsiama apsilankant prie dar vienos Dzūkijos upės – Grūdos. Taip pat aplankyta miško kertinė buveinė. Gamtininkas Mindaugas Lapelė sako, kad sengirės gali būti ne tik lapuočių medžių, ar mišrių miškų, bet ir pušynų. Senos pušies ženklas, anot gamtininko – nedaug šakų, šakos viršūnėje ir suplokštėjusi kamieno žievė. Kertinėje buveinė gamtininkas rodo išvirtusias daugiau nei 100 metų pušis, kurios knibžda gyvoji gamtinė įvairovė. Tikram miške, pasak Mindaugo Lapelės, turi būti ir senų gyvų medžių, ir senų nudžiūvusių, tačiau dar stovinčių medžių, ir nuvirtusių medžių. Mūsų krašte pušis paprastai auga net apie 300 metų.

Pažintis su Dzūkijos nacionaliniu parku tiesiog būtina kiekvienam gyventojui. Gyvoji gamta, kuri čia slypi, sužavės net ir didžiausią skeptiką. Plačiau apie pasakišką Dzūkijos kraštą, kokios upės teka Dzūkijos nacionaliniame parke, žiūrėkite GRYNAS.lt reportaže.