Pirmiausia, kaip sako Valstybinių miškų urėdijos Miško apsaugos skyriaus specialistas Dainius Adžgauskas, atvykę į gamtą nemaža dalis poilsiautojų susiduria su nemenku galvosūkiu – kur statyti automobilį.
Stovyklavimas

„Reikėtų žinoti, kad su automobiliu galima važiuoti ne arčiau kaip 25 metrai nuo vandens telkinio kranto. Nesvarbu, ar tai būtų miško ar ne miško žemė. Taip pat plauti transporto priemones miške draudžiama“, – pasakoja D. Adžgauskas.

Įvažiuoti ir važinėti miške galima tik keliais. Jeigu šalia poilsiavietės nėra stovėjimo aikštelės, automobiliai yra statomi kelkraštyje, stengiantis kuo mažiau užvažiuoti ant miško paklotės ir samanų.

Palapinė

Palikus automobilį, žmonės dažniausiai ieško vietos, kur įsikurti, pasistayti palapinę. Vietos palapinėms yra skirtos tik oficialiose stovyklavietėse, kempinguose ir atokvėpio vietose. Tai reglamentuoja lankymosi miške ir bendrosios saugomų teritorijų taisyklės.

Valstybinių miškų urėdijos Nemenčinės regioninio padalinio Miško želdinimo ir miško apsaugos inžinierius Povilas Auglys sako, kad didžiausią nerimą kelia taisyklių dėl laužų kūrenimo ir atviros ugnies naudojimo nesilaikymas. Anot specialisto, dažnai tenka poilsiautojus, ypač neblaivius, sudrausminti.

Stovyklavimas, kepsninė

Miško apsaugos skyriaus specialistas Dainius Adžgauskas primena, kad kepsninės kūrimas ir kepsnių kepimas joje irgi yra atviros ugnies naudojimas.

„Kartais kepsninių naudojimas dar pavojingesnis negu laužas, nes tas pačias karštas žarijas daugelis žmonių neįsideda į bagažinę ir neišsiveža, o tikėtina, kad išpila kažkur po medžiu ar pakrūmėje. Jeigu norite naudoti grilinę, šašlykinę ar kepsninę, darykite tai šalia įrengtų laužaviečių. Kitaip tai bus traktuojama kaip atviros ugnies naudojimas, už kurį baudžiama“, – patarė D. Adžgauskas.

Laužas

Laužui leidžiama rinkti tik tas šakas ir žabus, kuriuos radote ant žemės. Savavališkai kirsti sausuolių ar žaliuojančių medžių negalima. Baigus kūrenti laužą, užpilkyte jį žemėmis ar vandeniu, kol visiškai nustos rusenti.

Miško želdinimo ir miško apsaugos inžinierius Povilas Auglys sako, kad didžiausias darbas prižiūrint tokias vietas kaip stovyklavietė, yra nuolatinis šiukšlių rinkimas ir išvežimas, ypač po ilgųjų savaitgalių.

Specialistai ragina maisto atliekas, netgi jeigu šalia yra įrengtos šiukšliadėžės, geriau parsivežti iki namų konteinerių, nes jeigu atliekos karštam ore pabus, pradės gesti, tai žvėrys, paukščiai gali jomis apsinuodyti.