Miesto bitininkystė – sparčiai populiarumo sulaukianti nauja bitininkystės rūšis, kuomet bičių aviliai puošia ne sodus, kaip įprasta dabar, o pastatų stogus miesto centre. Ši bitininkystės rūšis leidžia skatinti bičių populiaciją mieste, išnaudoti miestų stogų erdves ir šviesti visuomenę bitininkystės temomis.

„Miesto bitininkystė yra toks bitininkystės judėjimas, kuris vyksta būtent mieste ir ant miestų stogų laikomi būna aviliai. Aišku, tai gali būt aviliai kažkur ant žemės, bet tendencija yra būtent miesto centro teritorijoje ir būtent ant pastatų stogų. O „UrbanBee“ įkūrėme tam, kad teikti bičių priežiūros paslauga, dirbti su verslais, organizacijom, kuriems rūpi jų socialius įvaizdis, ir kuriems rūpi iš tikrųjų aplinka, kuriems rūpi tvarumas. Mes užsiimame bičių priežiūros paslaugomis, edukacija, seminarais, ir taip pat stengiamės išsaugoti nykstančias bites“, – apie savo iniciatyvą pasakoja „UrbanBee“ įkūrėjas Paulius Chockevičius.

Paulius teigia, jog „UrbanBee“ yra miesto bitininkystės pionieriai Lietuvoje. Pašnekovas bitininkauti pradėjo tradiciniu būdu, miškuose, gamtoje, tačiau jam trūko ryšio su visuomene, bendruomenėmis. „Kai gyvenau užsienyje, Anglijoje, ten bitininkystės judėjimas gan aktyviai juda pirmyn ir turbūt jau šiuo metu Londono mieste yra tiek apstatyta bičių avilių, kad yra net gi per daug bičių, lyginant kiek yra teritorijos aplinkoj nektaringumo. Ten ir pasisėmiau idėjų, kad tai yra gera mintis ir norėjau tą užsienio pavyzdį perteikti Lietuvoje. Taip gimė „UrbanBee“, – prisimena Paulius.

Tačiau Paulius bitininku visą gyvenimą nebuvo, prieš pradedant miesto bitininkystės projektą, jis dirbo buhalteriu įmonėje, o bitės paskatino įgyvendinti didžiulį karjeros pokytį. „Iš tikrųjų daug žmonių labai stebisi, sako „nuo skaičiukų, prie bičių“, tai kaip tik net gi ir dirbau šitam pastate, kur mes čia sėdime dabar. Visa tai atsirado natūraliai, mano šeimoje tiek senelis, tiek krikšto tėtis bitininkauja, dabar jau ir tėtis bitininkauja, tai tokia bitininkų dinastija“, – juokiasi pašnekovas.

„Aišku, kai aš dirbau finansų sektoriuje, bičių mano gyvenime nebuvo, buvo tik medus, kurį vartodavau. Ir bedirbdamas tiesiog jaučiau, kad vis tik mano vieta yra gamtoj būti, nuolatos būti kažkokiam judėjime. Aš tiesiog savęs neatradau pilnai ofiso gyvenime. Už tai pradėjau laikyti bites, pradžioj kelis aviliukus tik tai pas save kaime laikiau, o tada augau ir atėjo tas momentas, lūžis, kada nusprendžiau, kad reikia pilna koja žengti į bitininkystės sferą, nes tai yra kuo aš gyvenu, verdu ir degu visas. Kiekvienas žmogus turėtų pabandyti savyje atrasti tokią ugnelę“, – teigia „UrbanBee“ įkūrėjas.

Kalbant apie pačių bičių populiacijos problemą, pašnekovas teigia, jog moksliniai tyrimai rodo, kad bičių populiacija žmonijos išlikimui yra būtina. „Net gi pats Albertas Einšteinas savo laiku skambę frazę yra pasakęs – jeigu bitės išnyktų nuo pasaulio paviršiaus, tai žmonija neišgyventų nei ketverių metų. Iš tikrųjų, jeigu pasižiūrėtume kokią svarbią rolę atlieka bitės mūsų pasaulyje, vien tik tai tas, kad 70 proc. mūsų maisto, kurį mes valgome, yra apdulkinamos bičių. Ir jeigu mes žiūrėtume, kad veganizmas sparčiai populiarėja, tai žmonės dar labiau priklauso nuo bičių darbo“, – teigia Paulius.

Pasak bitininko, bičių nykimo problema yra itin opi, nes kasmet bičių populiacija sumažėja apie 30 proc, tačiau Lietuvoje situacija šiek tiek pozityvesnė. „Yra vakarų šalys, kur procentas dar didesnis, 40 proc. Tačiau mes galime pasidžiaugti, kad Lietuvoje šitas procentas dar yra apie 10 proc. Bet pačių bitininkų, ypač dabar Lietuvoje, yra prieaugis gan didelis, bitininkystė populiarėja ir vis atsiranda daugiau kas aviliuką nori laikyti kaip hobį tiesiog, arba kaip čia, ant verslo centrų laikyti bites. Kaip aš sakau, būtent su tokiom iniciatyvom ką mes „UrbanBee“ skleidžiam, mes galim būti proaktyvūs, o ne reaktyvūs. Būtent dabar padaryti gerus žingsnius bičių populiacijos linkme, dar prieš ateinant tai situacijai kas dabar vyksta vakarų pasaulyje“, – teigia „UrbanBee“ įkūrėjas.

Pauliaus teigimu, viena iš bičių populiacijos nykimo priežasčių – intensyvus monokultūrų auginimas. „Yra tam tikri kriterijai kas lemia bičių nykimą, tai yra tie patys monokultūrų laukai, pesticidų naudojimas, ta pati urbanizacija. Miestai plečiasi, miestai vis labiau užima natūralias bičių būveines, mes kap žmonija vis labiau įsiskverbiame į natūralų bičių gyvenimą. Vis mažiau lieka tų natralių vietų bitėm gyvent natūralioje gamtoje. Mes su miesto bitininkyste galim suteikti erdvę ir miestuose lygiai taip pat kurti tą bendrą ryšį. Žmogus su bite gali kartu gyventi. Čia miestas, kur kažkada senais laikais čia buvo miškai ir panašiai, taip žmonija atėjo, pastatėm pastatus, bet mes galim sukurti natūralią erdvę, buveinę. Bitės natūraliai gyvena medžiuose, aukštai, tai mūsų stogai yra kaip natūralios erdvės bitėms“,– pasakoja Paulius.

Paklausus, ar Einšteino teorija tikrai pasitvirtintų ir išnykus bitėms, išnyktų ir visa žmonija, Paulius teigia, jog tokia grėsmė tikrai egzistuoja. „Jeigu žiūrint kardinaliai, rytoj visai nėra bičių, tai tada tikrai žmonija atsiranda labai katastrofinėje situacijoje, nes tiesiog tos pačios obelys, jos visiškai priklauso nuo gamtos apdulkintojų. Gerai, yra tam tikrų paukščių, kurie perneša tas žiedadulkes, yra augalai, kuriuos natūraliai vėjas perneš, bet yra bitės ir kiti vabzdžiai, kurie užima tą labai svarbią rolę. Taip yra labai didelis skaičius, kiek yra įvairiausių rūšių bičių, yra laukinės bitės, yra kurios gyvena po vieną, yra tos pačios kamanės, kurios priklauso gamtos apdulkintojams, bet yra plačiausiai paplitusios mūsų bitės medunešės. Jos daugiausiai to apdulkinimo augalų padaro, būtent jeigu kardinaliai išnyktų, tai neturėtume mes ir vaisių ir žmonija turėtų kardinalų klausimą spręsti. Greičiausiai turėtume patys pasikliauti savo rankom, žmonės patys turėtų eiti pernešti žiedadulkes, kas ir vyksta šiuo metu Kinijoje. Yra Kinijoje žmonės, kurie ateina su pincetu ir perkelinėja nuo vieno žiedo ant kito žiedo žiedadulkes“, – teigia bitininkas.

Nykstančių bičių kontekste Paulius įkūrė „UrbanBee“, o pašnekovo teigimu, jo projektas siekia ir skatinti bičių populiaciją ir šviesti žmones apie bičių ir bitininkystės svarbą. „Su UrbanBee stengiamės gelbėti nykstančias bites, įkurti bičių avilius ant stogų ar kažkur kitur mieste. Taip pat aišku, kaip bitininkai, tvariais būdais padauginti šeimas, neleisti tiesiog išspiesti bičių šeimai. Išspietusi šeima ne visada atras savo namus, kur galės saugiai gyventi, tai mes naudojam tam tikrus tvarius būdus, kad padauginti šeimas ir suteikti joms namus. Bet yra ir kita, edukacinė, švietimo dalis, mes dirbame gan instensyviai šiuo klausimu, dėl to, kad yra ir labai daug skepticizmo apie miesto bitininkystę ir bites“, – pasakoja Paulius.

Daugiau tvarumo istorijų stebėkite kiekvieną sekmadienį 11:30 val. Delfi TV laidoje „Išpakuota“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)