Medžioklė – ne tik arši diskusijų tema bet ir vis dar populiarus laisvalaikio praleidimo būdas. Tačiau viešas gyrimasis medžioklės procesu ar trofėjais gali prišaukti bėdos. Vaizdo klipų portalo youtube lankytojus sukrėtė trijų jaunų medžiotojų įamžintos bebrų medžioklės akimirkos.

Klipą GRYNAS.lt persiuntęs skaitytojas buvo įsitikinęs, jog vaizdo įraše užfiksuotas žiaurus elgesys su gyvūnais. Klipe matyti, kaip ginklus turintys bei medžiokline apranga apsivilkę vyrai šunimis pjudo jau sugautą bei į tinklą įkištą bebrą. Šunų skatinimo komandos persipina su keiksmaždžiais. Galiausiai bebras yra ištraukiamas iš maišo ir atiduodamas šunims draskyti.

Bebrų medžioklė tam tikru sezonu yra leidžiama. Tačiau Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Eugenijus Tijušas teigia, jog medžioklėje apskritai nėra termino „pjudymas šunimis“.

„Vienareikšmiškai pjudymas yra draudžiamas. Tokio medžioklės būdo medžioklės taisyklėse seniai nebėra. Ir tai galioja ne tik bebrams – visoms gyvūnų rūšims. Belikę tik specifinės kiškių ir lapių medžioklės su kurtais, kai šie šunys, turintys milžinišką greitį, juos paveja ir pagauna. Tačiau minėtas pažeidimas su bebru – daugiau medžioklės etikos nei rašytų taisyklių pažeidimas“, - teigė vienas garsiausių Lietuvos medžiotojų.
E. Tijušas
Vienareikšmiškai pjudymas yra draudžiamas. Tokio medžioklės būdo medžioklės taisyklėse seniai nebėra. Ir tai galioja ne tik bebrams – visoms gyvūnų rūšims.

Paklaustas apie medžioklės scenų viešinimą interneto erdvėje, E. Tijušas teigė apskritai nepritariantis jokiam asmeninio gyvenimo viešinimui. „Aš turiu savo nuomonę, matyt, prieštaraujančią daugumos, ypač jaunesnės kartos žmonių nuomonei. Man apskritai asmeninių dalykų viešinimas – nesvarbu, ar tai medžioklė, ar buities vaizdeliai, ar lovos reikalai –  yra kvaila. Nesuprantu, kodėl jaunimui taip rūpi tas viešinimasis“, - kalbėjo vyras.

Eugenijus Tijušas, nematęs vaizdo įrašo, neskubėjo vertinti, ar jame užfiksuotas žiaurus elgesys su gyvūnu, tačiau teigė, jog iš žurnalisto pasakojimo galima įtarti, kad taip yra.

Portalui GRYNAS.lt jau kartą istoriją su bebru komentavęs Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos inspekcijos viršininkas Alvydas Glinskis teigė, jog pirmiausia ieškotų įrodymų, ar medžioklė buvo legali.

„Visų pirma norėčiau pamatyti tų vyrų medžioklės lapą. Bebrų medžioklė gali būti vykdoma griaunant jų užtvankas ir gaudant tinkleliais, šaudant bei su šunimis išvarant iš urvų – tokie medžioklės būdai yra teisėti. Tačiau medžiotojai turi užtikrinti greitą gyvūno žūtį. Įraše užfiksuotas medžioklės būdas yra leidžiamas, žiauraus elgesio su gyvūnu čia neįžvelgiu, nes bebras nesipriešina, manau, kad jau yra negyvas. Žemė šalia kruvina, tad turbūt bebras apsvaigintas kuo nors. Šiaip bebrai yra agresyvūs ir kanda šunims, ginasi“, - kalbėjo A. Glinskis.

Portalui GRYNAS.lt pavyko gauti galimo pažeidėjo asmenybę padedančių nustatyti duomenų. Aplinkosaugininkai patvirtino, jog jis yra medžiotojas ir gyvena Radviliškyje. Toliau bus aiškinamasi, ar ši medžioklė buvo teisėta.

Duomenys perduoti atsakingoms institucijoms.