Turbūt kiekvienas šiomis dienomis vyksime į kapines aplankyti savo artimųjų kapų. Sudeginsime tūkstančius žvakių, į orą išleisime keliasdešimt tonų nuodingų medžiagų, o plastmasiniai, stikliniai indeliai, kitos šiukšlės kažkur nuklys ir tikrai ne visos pasieks šiukšliadėžes... Bet šį kartą ne apie tai.

Jeigu prieš keletą ar keliolika metų būtumėte bent užsiminę apie ekologiškas laidotuves, turbūt kas trečias lietuvis nesuprastų apie ką kalbate.

Kapinėms užimant vis didesnes teritorijas netyla pasvarstymai, kad kažkada nebeturėsime vietos kur palaidoti savo artimą. Be to, mokslininkai ištyrė, kad kapinės – viena užterščiausių teritorijų. Pavyzdžiui, Amsterdame atlikus kapinių dirvožemio tyrimus nustatyta, kad jis užterštas sunkiaisiais metalais net labiau nei kai kurių gamyklų teritorijos. Todėl vis daugiau mokslininkų ir gamtosaugininkų kalba apie būtinybę mažinti šią taršą. Viena iš priemonių – rinktis ekologiškus karstus, kurie pagaminti iš pintų vytelių, bambuko ir panašiai. Šie kelis kartus pigesni negu įprasti karstai. Ekologiškesnį laidojimą renkasi vis daugiau europiečių. Labiausiai jį propaguoja ir vokiečiai, šveicarai bei prancūzai.

GRYNAS.lt kūrybinė grupė nutarė apsilankyti keliose Vilniaus kapinėse ir pasidomėti, ką žmonės mano apie ekologiškas laidotuves, kapinių tvarkymą ir rūšiavimą. Buvome nustebę, mat daugelis sutiktų žmonių, sakė susimąstantys apie... Plačiau apie tai mūsų reportaže.