„Šiuo metu sulaukiame gausybės skambučių, nes žmonės yra labai sunerimę, kai pamato dar neišskridusius gandrus. Noriu nuraminti – gamta keičiasi ir paukščiai taip pat reaguoja į mūsų gamtos pokyčius. Manome, kad ruduo taip pat bus ilgesnis ir galbūt žiema ateis vėliau arba nebus tokia šalta. Paukščiai naudojasi bet kokia galimybe pabūti ilgiau savo namuose, savo gimtinėje, priaugti svorio ir kol yra kažkokių judančių vabaliukų, varliukų, tai jie tikrai čia bus ir maitinsis“, – sakė veterinarijos gydytoja, Gyvūnų globėjų asociacijos savanorė Jurgita Gustaitienė.

Gyvūnų globėjų asociacija

Vyresni gandrai jau tikrai išskrido, o likę lizdus jau paliko ir šiuo metu būriuojasi, moko jauniklius gyventi savarankiškai. Veterinarijos gydytoja sako, kad jei tik stipriai neatšals, nereikėtų nustebti, jei gandrą pamatysite dar ir spalio viduryje.

Kol filmavome veterinarijos klinikoje, buvo pristatytas ir suaugęs sidabrinis kiras. Jis žmogaus buvo surastas apsinuodijęs, bet rimtesnės veterinarų pagalbos jam neprireikė.

Gyvūnų globėjų asociacija

Ornitologas Saulius Rumbutis visuomenei siūlo neskubėti radus pasiklydusius paukščių jauniklius skubėti jais rūpintis.

„Kažkokia žmogaus pagalba yra reikalinga tada, kai matoma, kad tikrai paukščiui yra kažkas negero. Pavyzdžiui, jis yra traumuotas, nepaskrendantis, tada reikalinga tam tikra pagalba. Bet dauguma atvejų žmonės paiima paukščių jauniklius, kurie dar patys nesugeba skraidyti, per anksti išėję iš lizdų arba po nesėkmingo pirmojo skrydžio.

Visai netoliese yra šitų paukščių jauniklių tėvai, kurie lesina savo jauniklius netgi išokusius iš lizdo. Toks paukščio paėmimas iš gamtos sukelia didelių problemų: palaikyti namuose jaunikliai jau nebegali grįžti į natūralią gamtą, pripranta prie žmogaus ir tampa išlaikytiniai, kurių neapsikentę dažnai po to žmonės paprasčiausiai atsikrato lyg paleisdami į laisvę, bet iš tikrųjų paleidžia į pražūtį“, – įsitikinęs Kauno Tado Ivanausko Zoologijos muziejaus Paukščių skyriaus vedėjas Saulius Rumbutis.