15 laukinių Azijos dramblių banda nukeliavo jau 500 km, kai paliko savo gimtuosius miškus Sišuangbanos dajų autonominėje prefektūroje. Šiuo metu ji klaidžioja Junano provincijos sostinės Kunmingo, kur gyvena 8,46 mln. žmonių, prieigose.

Savo kelionės metu milžiniški gyvūnai kirto kelias apygardas ir retkarčiais užklysdavo į kaimus ir miestus. Kad apsaugotų tiek dramblius, tiek žmones, atsakingi departamentai mobilizavo šimtus policijos pareigūnų ir kitų darbuotojų, taip pat daugiau kaip 100 automobilių bei inžinerinės įrangos.

Kad užtikrintų vietos kaimiečių saugumą, pareigūnai iš anksto skelbia įspėjimus, evakuoja gyventojus iš dramblių migracijos kelio ir dalija patarimus, kaip elgtis, jei tektų susidurti su šiais gyvūnais.

„Vienas iš jų atėjo čia, o kitas buvo priėjęs prie mūsų durų. Mes išsigandome, todėl nejungėme šviesos“, – pasakojo vienas kaimo gyventojas. Kad drambliai aplenktų tankiai apgyvendintas vietoves, vietos valdžia paruošė jiems tonas maisto, pavyzdžiui, kukurūzų ir bananų – jis sušeriamas jiems kaip jaukas. Pareigūnai taip pat pastatė užtvaras, turinčias apsaugoti tankiai gyvenamus rajonus, ir visą parą seka dramblių judėjimą dronais.

Šių pastangų dėka per bandos kelionę – ilgiausią Azijos dramblių nueitą migracijos kelią Kinijoje – dar niekas nenukentėjo. Azijos drambliams Kinijoje galioja A lygio apsauga. Jie daugiausia aptinkami Junano provincijoje.