Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko Sigito Mikėno teigimu, poledinės žūklės metu galioja tos pačios mėgėjų žvejybos taisyklės kaip ir kitais metų laikais.

Aplinkosaugininkų reidas

„Žvejas, žvejodamas ant ledo, privalo turėti žvejo mėgėjo bilietą. Jeigu pensinio amžiaus žmogus, tai privalo turėti pensininko pažymėjimą, jeigu nepilnametis – asmens dokumentą. Kiekvienas žvejas privalo parodyti pareigūnams galiojantį žvejo mėgėjo bilietą ir asmens dokumentą. Taip pat, pagal mėgėjų žvejybos taisykles, žvejas, atėjęs į žvejybą, 5 metrų spinduliu aplink save turėtų susirinkti visas šiukšles, buitines atliekas ir, žinoma, pats nešiukšlinti žvejybos vietoje“, – taisykles primena S. Mikėnas.

Aplinkosaugininkų reidas

Reido metu, prie kurio prisijungė GRYNAS.lt komanda, aplinkosaugininkai tikrino Šalčininkų, Švenčionių ir Trakų rajonuose esančius ežerus.

„Patikrinę daugiau nei 20 žvejų, galime tik pasidžiaugti, kad beveik visi žvejai žvejoja tvarkingai, turi ir žvejo mėgėjo bilietus ir smaigus, išskyrus vieną, kuris neturėjo nei to, nei to. Šiam pažeidėjui bus pritaikyta administracinė atsakomybė, surašytas protokolas ir skirta administracinė nuobauda“, – sakė Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas.

Aplinkosaugininkų reidas

Kaip pasakoja S. Mikėnas, neturėjimas su savimi žvejo mėgėjo leidimo, smaigų, kurie yra privalomi žvejojant ant ledo, ir yra dažniausi per poledinę žūklę daromi žvejų pažeidimai. Taip pat vis dar pasitaiko atvejų, kai žvejojama didesniu įrankių skaičiumi nei leidžiama.

„Vienu metu negali būti naudojami daugiau kaip 6 kabliukai ir daugiau kaip 4 įrankiai“, – įspėja S. Mikėnas.

Vienos žvejybos metu sugautų, žuvų bendras svoris negali viršyti 5 kg, o Kuršių mariose - 7 kg, neskaitant stintų, kurių leidžiamas sugauti kiekis neribojamas. Kaip pasakoja aplinkosaugininkas šiemet, kaip ir kasmet, yra organizuojami tiek planiniai, tiek neplaniniai reidai.

Aplinkosaugininkų reidas

„Nuolat, faktiškai kiekvieną dieną, vykdome tokius reidus. Vieni ekipažai vyksta į vienas vietas, kiti į kitas. Ir, žinoma, dar visą laiką yra budintys ekipažai. Jeigu, sakykime, dabar būtų kažkoks pranešimas, pavyzdžiui, Švenčionių rajono pusėje kažkas žvejoja ar Ukmergės pusėje, Vilniaus apskrityje, tai budintis ekipažas nedelsiant reaguos į pranešimą ir bus nusiųstas į tą vietą tam, kad išsiaiškintų situaciją“, – pasakoja S. Mikėnas.

Pasak Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko, kasmet gerėja žvejų mėgėjų taisyklių laikymosi tendencijos, o žmonės darosi sąmoningesni.

Aplinkosaugininkų reidas

Tiesa, reido pabaigoje įkliuvo dar vienas pažeidėjas. Ant Kriauklio ežero, Švenčionių raj., žvejas mėgėjas žvejojo su 25 šakotinėmis, masalui naudodamas žuvelę. Už šį mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimą yra taikoma 120 – 300 Eur bauda ir žvejybos įrankių konfiskavimas.

Aplinkosaugininkai primena, kad jau nuo rytojaus, vasario 1 d., iki balandžio 20 d. bus draudžiama žvejoti lydekas. Šis draudimas galioja visuose Lietuvos Respublikos vandens telkiniuose.