Ežerų krašte besilankantys poilsiautojai jau gali iškylauti „Utenos“ poilsio zonose, kuriose įrengti iš perdirbto plastiko pagaminti lauko baldai ir modernios kepsninės. Poilsio zonas prie poilsiautojų pamėgtų ežerų įkūrė jau trečius metus iš eilės ekologinę programą Ežerų krašte vykdanti „Utenos alaus“ darykla. Šiemet ji ragina poilsiautojus ne tik pasirūpinti po iškylos likusiomis šiukšlėmis ir nepalikti jų gamtoje, bet ir išrūšiuoti jas Ekostotelėse – 10 specialių šiukšlių rūšiavimo centrų.

Iš viso liepą įrengtos keturios modernios „Utenos“ poilsio zonos: Molėtuose prie Pastovio ežero, Utenoje prie Balčio ežero, taip pat Dusetose prie Sartų ir Ignalinoje prie Gavio ežero. Kiekvienoje iš jų poilsiautojai ras stalus su suolais ir modernią kepsninę. Atsižvelgiant į poilsiautojų poreikius suprojektuotų kepsninių grotelės patogiai atsiverčia į šoną. Metalinėje ugniadėžėje galima saugiai kūrenti malkas arba iškylai skirtas anglis.

„Šiemet įrengę pirmąsias poilsio zonas su moderniais poilsiautojams skirtais daiktais iš perdirbto plastiko norime parodyti žmonėms, kad atliekų rūšiavimas yra nepaprastai naudingas. Jis sukuria ciklą: išmesti daiktai gali būti panaudoti dar kartą, kai jie yra perdirbami ir atgimsta naujais pavidalais. Tuo Ežerų krašto poilsiautojai jau gali įsitikinti patys: modernios „Utenos“ poilsio zonos yra mūsų padėka jiems už tai, kad neteršia gamtos, sutvarko poilsiavietes po iškylų ir nuoširdžiai rūpinasi Ežerų kraštu“, – sako UAB „Švyturys-Utenos alus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas.

Poilsio zona iš perdirbtų medžiagų Dusetose

Poilsio zonų bus ir daugiau

Aktyvius aplinkosaugos projektus bendrovė vykdo jau aštuonerius metus: tvarko ežerų pakrantes, populiariausius paplūdimius aprūpino kokybiškomis poilsio priemonėmis, o nuo 2010-ųjų startavus Ekostotelių projektui ragina žmones būti sąmoningiems ir surinkti bei išmesti po iškylų gamtoje susidariusias šiukšles.

„Utenos“ poilsio zonoms įrengti aludariai iš viso skyrė beveik 57 000 litų, o bendra Ežerų krašto projekto vertė sudaro daugiau nei 200 000 litų. Ekostotelių projektą planuojama tęsti ir kitais metais, tad modernių poilsio zonų Ežerų krašte ateityje tik daugės.

Ekostotelės, kuriose poilsiautojai gali išrūšiuoti ir nemokamai palikti po iškylos susidariusias šiukšles, iki pat rugsėjo veikia Utenos, Molėtų, Ignalinos ir Zarasų rajonuose: Utenos mieste prie Dauniškio ežero esančioje aikštelėje, Alaušo ežero paplūdimyje Utenos rajono Sudeikių miestelyje ir netoli Vyžuonų miestelio esančioje poilsiavietėje prie Balčio ežero. Molėtų rajone Ekostotelės veikia prie Baltųjų Lakajų ežero ir prie Pastovio ežero pačiuose Molėtuose. Ignalinoje specialių šiukšlių rūšiavimo centrų poilsiautojai turėtų dairytis prie Gavio ežero, taip pat Palūšėje ir Ginučiuose. Zarasų rajone Ekostotelės veikia Salake ir Dusetose.

Gegužę „Utenos alaus“ daryklos užsakymu kompanijos „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad šiukšles namuose ir darbo vietoje kol kas rūšiuoja maždaug trečdalis (35%) Lietuvos gyventojų. Tačiau dauguma jų (64%) mano, kad sąlygos rūšiuoti turėtų būti sudarytos ir viešose erdvėse bei gamtoje. Gyventojų nuomone, tai padėtų ugdyti rūšiavimo įpročius.

Norintiems išmokti rūšiuoti – „Rūšiuoklė“

Šiukšlių rūšiavimo centrais šiemet virtusių Ekostotelių projektas įgyvendinamas bendradarbiaujant su „Žaliuoju tašku“ ir Utenos, Molėtų, Zarasų bei Ignalinos rajono savivaldybėmis. Daugiau informacijos apie Ežerų krašto ekologinę programą, vietas, kur stovi Ekostotelės ir kur šią vasarą įrengtos „Utenos“ poilsio zonos, rasite svetainėje www.ezeru-krastas.lt. Čia taip pat galėsite pasimokyti rūšiuoti žaisdami „Rūšiuoklės“ žaidimą ir laimėti Ežerų krašto prizų.

Pasimokyti teisingai rūšiuoti visą vasarą galima ir LRT laidos „Labas rytas“ metu. Laidos vedėjai „Žaliojo taško“ ir „Utenos alaus“ daryklos sukurtą žaidimą „TV rūšiuoklė“ kviečia žaisti kiekvieną penktadienį, tarp 7.00-8.00 valandos.