Keletą dienų jauni vabaliukai maitinsis vis dar būdami po žieve tame pačiame medyje. Vėliau žievėgraužio tipografo vasarinė karta pradės skraidyti ir ieškos tinkamų apnikti žalių eglių. Masinis eglių puolimas prasidės liepos viduryje, o jei užsitęs vėsūs ir lietingi orai, kinivarpos aktyviai medžius gali pulti ir rugpjūčio mėnesį, orams pagerėjus.

Liepos ir rugpjūčio mėnesiais labai svarbu kuo ankščiau pastebėti šviežiai kenkėjų užpultas egles, jas iškirsti ir pašalinti iš miško. Pažeistų eglių pirmiausia reikėtų ieškoti šalia buvusių žievėgraužio tipografo židinių, vėjavartynų, plynų kirtaviečių pakraščiuose augančiuose ar pernykštės sausros pažeistuose eglynuose.

Naujos kartos žievėgraužio tipografo vabalai

Miško sanitarinės apsaugos taisyklės įpareigoja miškų savininkus iškirsti žalių eglių vėjavartas, vėjalaužas, sniegalaužas ir labai pažeistus medžius iki medžių liemenų pavojingų kenkėjų apsigyvenimo juose, o spygliuočiai medžiai, kuriuose apsigyveno medžių liemenų pavojingi kenkėjai, iki pirmųjų lėliukių susiformavimo turi būti iškirsti sanitariniais miško kirtimais ir išvežti ne arčiau kaip 3 km nuo medyno, kuriame tų spygliuočių medžių rūšių yra daugiau kaip 20 proc., pakraščio arba nužievinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją