Zoologijos sode šiandien bus galima ne tik aplankyti gyvūnus, tačiau sudalyvauti ir nemokamoje programoje, skirtoje atkreipti lankytojų dėmesį į aktualias aplinkosaugos problemas Lietuvoje ir Pasaulyje. Nuo 12 valandos zoologijos sode vyks šalyje nykstančių drugelių rūšių paleidimas į laisvę, kurį organizuoja Lietuvoje jau kelis metus veikianti Italų sukurta įmonė SMARTBUGS COMPANY – tai pasak organizatorių bus ne tik pramoga tačiau ir nauda mus supančiai gamtai. Organizatoriai skaitys paskaitą ir kvies susirinkusius susimąstyti, kad kiekvienas mūsų visų pirma yra savo aplinkos prižiūrėtojas, o mus supantys vabzdžiai nėra problema, o naudinga ekosistemos dalis.

Zoologijos sodo specialistai taip pat pasakos apie Perukinę tamariną – gamtoje sparčiausiai nykstančią mažųjų beždžionių rūšį laikoma zoologijos sode. Renginio metu specialistai kalbės apie Lietuvoje nykstančias gyvūnų rūšis ir zoologijos sode laikomus bei išsaugojimo projektuose dalyvaujančius gyvūnus – balinius vėžlius, kilniuosius erelius ir galinguosius stumbrus.

Zoologijos sodas nemokamai atveria savo duris visiems gamtai neabejingiems Lietuvos žmonėms – kaip teigia zoologijos sodo edukacijos skyriaus vedėja Neringa Kirijenkaitė zoologijos sodas šią dieną žada sumušti savo rekordą – „Ne kasdien bendradarbiaudami su kitomis aplinkosaugą populiarinančiomis įstaigomis galime sudalyvauti tokioje puikioje akcijoje Lietuvoje ir drauge paminėti Aplinkos apsaugos dieną. Šiandien kviesime savo lankytojus ne tik pasinaudoti nemokamu įėjimu, tačiau sudalyvauti puikiose interaktyviose paskaitose apie gyvūnus ir jų išsaugojimo temas. Taip pat tikimės sumušti savo lankytojų rekordą – renginio skelbimuose ir diskusijose matome, jog lankytojai ruošiasi autobusais atvykti net iš Vilnius ar pajūrio, labai džiaugiamės ir laukiame visų gamtos mylėtojų“ – savo mintimis apie neeilinį renginį dalinosi zoologijos sodo atstovė.

Zoologijos sodas veikia nuo 1938 m. liepos 1 dienos. Atidarymo dieną ekspoziciją sudarė tik 40 eksponatų. Šiandien zoologijos sodas išlaiko apie 3000 gyvūnų vienetų kolekciją, kurią sudaro 250 rūšių, iš kurių nemažai yra įtrauktos į Lietuvos ir Tarptautinę raudonąsias knygas. Sodas įkurtas prof. Tado Ivanausko. Jau senovėje turtingi žmonės turėjo paprotį laikyti aptvertose ar uždarose vietovėse įvairių žvėrių bei paukščių. Tokių įrengimų, vadinamų Žvėrynų, būta nuo seniausių laikų Kinijoje, senovės Romoje ir kituose kraštuose. Buvo jų ir Lietuvoje didžiųjų kunigaikščių laikais apie ką liudija metraščiai ir įvairūs istoriniai dokumentai.

Lietuvoje atkūrus nepriklausomybę ir gerėjant ekonominei padėčiai, ketvirtojo dešimtmečio viduryje pradėta svarstyti, ar Kaune nereikėtų įkurti zoologijos sodą. Kaimyninėse valstybėse jau veikė zoologijos sodai. Pagrindinis šių svarstymų organizatorius buvo gamtininkas prof. Tadas Ivanauskas. Apie šį sumanymą profesorius jau labai seniai svajojo.

Sodui augant ir tobulėjant palaipsniui keitėsi ir jo misija bei prasmė – šiandien zoologijos sodo pagrindinė funkcija yra šviesti visuomenę apie aplinkosaugos problemas ir dalyvauti nykstančių gyvūnų rūšių išsaugojime. Lietuvos zoologijos sodas yra Europos zoologijos sodų ir akvariumų asociacijos (EAZA) narys-kandidatas ir dalyvauja retų ir nykstančių gyvūnų europinėje veisimo programoje (EEP) nuo 1992 metų.

Lietuvoje, kaip ir dar per šimtą šalių, pažymėti tokią dieną buvo nutarta prieš 44 metus – 1972-ųjų birželio 5-ąją per Jungtinių Tautų Stokholme sukviestą aplinkosaugai skirtą pasaulio valstybių konferenciją. Vienas pagrindinių šios dienos tikslų – atkreipti visuomenės dėmesį į opiausias aplinkosaugos problemas. Šį sekmadienį, šalies gyventojai ir svečiai kviečiami aplankyti aplinkosaugos objektus, saugomų teritorijų lankytojų centrus ir muziejus. Tą dieną jų lankymas nemokamas.

Programa:

12-12.30 – savo akimis pamatyk spalvingų drugelių skrydį

13.00 – sudalyvauk ožiukų kaimelio gyventojų pristatyme

14.00 – pažink beždžionėles Perkutuotasias tamarinas

14.00-15.00 – paliesk ir nusifotografuok su ropliu

14.30-15.30 – išgirsk įdomiausius faktus apie balinius vėžlius

16.00 – išklausyk kilniojo erelio istoriją

16.30 – sužinok, kuo minta į Raudonąją knygą įrašyti stumbrai.