Ministerijos projektą dėl tokio registro steigimo Vyriausybė svarstė rugpjūtį, bet sprendimą atidėjo, kilus diskusijų dėl išlaidų, kurias žymėdami mikroschemomis visas kates, šunis ir šeškus patirtų jų šeimininkai.

Žemės ūkio ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Božena Zaborovska BNS sakė, jog ministerija nekeičia pozicijos dėl Gyvūnų augintinių registro steigimo.

„Ministerija pateikė papildomos informacijos, bet nekeitė pozicijos, kad registras ir žymėjimas reikalingas. Norime kuo greičiau registro įvedimą sutvarkyti, kad vėliau galėtume taisykles, tvarkas parengti, kaip tai bus daroma“, - BNS teigė B. Zaborovska.

Jos teigimu, šis klausimas į Vyriausybės posėdžio darbotvarkę turėtų grįžti rugsėjo mėnesį.
14 Lietuvos nevyriausybinių gyvūnų globos organizacijų praėjusią savaitę kreipėsi į premjerą prašydamos kaip įmanoma skubiau patvirtinti valstybinio Gyvūnų augintinių registro įsteigimą. Vyriausybės vadovui adresuotame laiške jos taip pat prašo pritarti, kad šunų, kačių ir šeškų privalomas ženklinimas ir duomenų suvedimas į valstybinę duomenų bazę būtų pradėtas vėliausiai 2016 metų sausio 1-ąją, o gyventojai turėtų vienus metus įstatymo reikalavimams įgyvendinti.

Organizacijų teigimu, reikalavimas ženklinti augintinius užtikrintų, kad daug daugiau į prieglaudas patekusių gyvūnų būtų grąžinti namo ir vis mažiau jų būtų numarinama. Gyvūnų globėjai taip pat teigia, kad dabar savivaldybių ir nevyriausybinių organizacijų kasmetinės bendros išlaidos pasimetusių augintinių gaudymui ir priežiūrai siekia apie 800 tūkst. eurų, o atsiradus prievolei ženklinti savo augintinius, už jų nepriežiūrą atsakytų ir išlaidas atlygintų pats gyvūno savininkas, o ne visi mokesčių mokėtojai.

„Be to, tai padidintų galimybę patraukti atsakomybėn su gyvūnu neatsakingai ir žiauriai pasielgusį asmenį”, - sako laišką premjerui pasirašiusi Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė.

Seimas dar 2012 metais nusprendė, kad nuo 2016-ųjų visi šunys, katės ir šeškai privalo būti ženklinami mikroschemomis ir registruojami Gyvūnų augintinių registre, tačiau Vyriausybė dar turi patvirtinti šią nuostatą įgyvendinančius dokumentus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)