Kai kam sunku įsivaizduoti, kad žiemą galima gamtoje iškylauti be automobilio. Tačiau tikri gamtos mylėtojai randa ir kitų pramogų. Jie išbando ne tik slides, rogutes ar pačiūžas, bet ir baidares. Tokį gamtos pažinimo būdą išbandę žmonės aiškina, kad baidarėmis galima pasiekti žymiai atokesnes vietoves, prie kurių privažiuoti automobiliais nepavyktų.

Baidarių nuomotojai sako, kad žiemos turistai yra kultūringesni ir atsakingiau žiūri į gamtos tausojimą. Visgi jie primena esminę taisyklę, kad bet kuriuo sezonu plaukiant baidarėmis gamtos teršti negalima.

Plaukiančius žiemą vadina „ligoniais“

Lyduvėnuose, Raseinių rajone, baidarėmis plaukti siūlantis Gedas Kauneckas GRYNAS.lt patvirtino, kad iš tiesų ir žiemos sezonu jų nuomos punktas dirba ir laukia norinčiųjų plaukti baidarėmis. Tiesa, tokių nuomotojų yra mažiau nei vasarą, tačiau tai savaime suprantama.

„Pas mus, pavyzdžiui, žmonės plaukė ne praeitą, bet užpraeitą savaitgalį baidarėmis. Neseniai buvau Vilniuje ir bendravau su tais, kurie sostinėje nuomoja, tai išgirdau, kad Vilniuje pakankamai nemažai baidarių išnuomojama. Tie žmonės, kurie labiau išsilavinę ir daugiau pramogų matę pasaulyje, labiau ištroškę kitokių pramogų, o ne standartinių. Tokie žmonės turi daugiau polėkio. Iš nepilno milijono Vilniaus gyventojų, kad ir vienas ar pusė procento, jeigu plaukia baidarėmis žiemą, tai vis tiek yra pakankamai daug. Mūsų regione tas pats vienas procentas sudarys tik kelis žmones“, - samprotavo G. Kauneckas.
Žiemą plaukti ekstremaliau, būna ir nelaimių atsitinka – paneria po ledais, susipjausto rankas, nosis. Tai grynai ekstremalus sportas. Reikia jau vien nusiteikti į minusinę vandens temperatūrą įkristi, jau čia yra nusiteikimas, visi tai žino, visi yra įspėti.
A. Baliulevičius

Vilniaus regione baidares nuomojantis Aurimas Baliulevičius antrino kolegai, sakydamas, kad panorusių plaukti baidarėmis žiemą iš tiesų atsiranda, tačiau su vasaros skaičiais nėra net ko lyginti.

„Ligoniai“ labiau plaukioja žiemą, - juokėsi pašnekovas, paklaustas, kokie žmonės žiemą sugalvoja pramogauti upėse. - Ekstremalai. Juk vanduo tai minusinis, jeigu įkrisi – tai nieko gero“. Tarp žiemą plaukiančiųjų baidarėmis dominuoja tie patys plaukikai, tačiau atsiranda vienas kitas ir naujas.

„Moterų būna vienetai. Jeigu kompanijoje būna kokie aštuoni žmonės, tai tarp jų viena moteris“, - palygino pašnekovas.

Formuojasi naujos tradicijos

G. Kauneckas neslėpė ir pats mėgstantis paplaukioti baidare žiemą ir darantis tai net dažniau nei vasarą. Tačiau tai jis labiau siejo su laiko stoka, nes vasarą būna pats darbymetis.

„Kol dar nenuomojau baidarių ir kol dar buvau studentas ir mokiausi, plaukiodavome žiemą ir Vilnele, ir Voke, ir Nerimi. Viskas buvo gerai. Bet tuo metu dar apskritai nebuvo tokios tradicijos plaukti žiemą, o dabar jau yra tokia tradicija – būna žmonės nori plaukti Naujiems metams, per Vasario 16-ąją, Kovo 11-ąją, Kalėdoms“, - pasakojo G. Kauneckas.

Anot jo, vasarą būna visai kitoks klientų segmentas nei žiemą. Vasarą nori plaukti šeimos su vaikais, kolektyvai, o žiemą – labiau ekstremalias pramogas mėgstantys žmonės. Plaukiantys žiemą baidarėmis gyvena aktyvesnį gyvenimą – eina į žygius, skraido, laipioja, susigalvoja daug įvairių pramogų, turi ir neblogą inventorių, aprangą. Todėl, pasak baidarių nuomotojo, su tokiais nuomotojais kur kas įdomiau bendrauti, pasikalbėti apie įvairius dalykus.

Plaukia ir prie 15 laipsnių šalčio

Nemažai daliai žmonių vis dar keista, kaip žiemą galima plaukti baidare, dauguma galvoja, kad turėtų būti labai šalta, o ir apsiversti žymiai pavojingiau nei vasarą. Tas tiesa, bet žmonės, kurie tam ryžtasi, tai žino ir atsakingai ruošiasi.

„Žiemą dažniausiai plaukia tie, kurie šiaip sau nesivarto. Žiemą plaukiantieji turi daugiau patirties, o vasarą mažiau“, - atkreipia dėmesį G. Kauneckas. Jo teigimu, baidarėmis galima plaukti tol, kol dar komfortiška žmogui apskritai išeiti į lauką.

„Žvarbumas ir vėjas yra, bet juk upės vaga vingiuoja, todėl kartais vėjas pučia į veidą, kartais į nugarą. Yra buvę, kad žmonės plaukė Dubysa, kuri dar nebuvo užšalusi ir prie 15 laipsnių šalčio. Pamenu, kad jie plaukė dvi dienas ir miegojo palapinėse. Bet žmonės matėsi, kad yra keliaujantys – turėjo gerus miegmaišius ir t.t.“, - pasakojo baidarių nuomotojas. Jis sako sutinkantis su posakiu, kad nėra blogo oro, o yra tik bloga apranga.
Tie žmonės, kurie labiau išsilavinę ir daugiau pramogų matę pasaulyje, labiau ištroškę kitokių pramogų, o ne standartinių. Tokie žmonės turi daugiau polėkio.
G. Kauneckas

Paklaustas, kokius pagrindinius privalumus plaukiant baidare žiemą galima būtų išskirti, lyginant su vasara, G. Kauneckas minėjo atsiveriančius visiškai kitokius kraštovaizdžius, didesnį ekstremalumo lygį bei žymiai platesnį upių pasirinkimo spektrą.

„Upių spektras žiemą visai kitas. Tokiu metų laiku, jeigu upės neužšalusios, jos būna vandeningesnės. Taigi visomis mažosiomis upėmis galima plaukti. Mūsų regione vasarą galima plauki tik Dubysa, o rudenį, pavasarį ir žiemą – ir Kražantė, ir Akmena, ir mažesnieji Dubysos intakai, kurie pakankamai ekstremalūs“, - vardijo baidarių nuomotojas.

Vasarą plaukimas baidarėmis vykdomas apie 20 populiariausių Lietuvos upių, o štai žiemą tai galima daryti ir 200-300 upių.

Savo ruožtu sostinėje baidares nuomojantis A. Baliulevičius, lygindamas plaukimą baidarėmis žiemą ir vasarą, akcentavo ekstremalumo lygio skirtumą: „Plaukti žiemą ir vasarą – du skirtingi dalykai. Žiemą upių šonai būna apledėję, bet kuo toliau, tuo vis labiau žiemos neturime – jeigu sniegas tirpsta, vandens lygis didesnis. Žiemą plaukti ekstremaliau, būna ir nelaimių atsitinka – paneria po ledais, susipjausto rankas, nosis. Tai grynai ekstremalus sportas. Reikia jau vien nusiteikti į minusinę vandens temperatūrą įkristi, jau čia yra nusiteikimas, visi tai žino, visi yra įspėti. Taigi visi rūpinasi vandens kostiumais. Kas kuo gali – tas tuo apsirūpina“.

Vienos baidarės žiemą neleidžia

Ar naujokas, sumanęs išbandyti ekstremalų plaukimą upe žiemą, gautų baidarių nuomotojų palaiminimą, ar galima būtų jį išleisti ramia širdimi? G. Kauneckas patikina, kad vienos baidarės žiemos metu niekada neišleidžia, o plaukiančioje kad ir nedidelėje grupėje visada atsiranda bent vienas labiau patyręs plaukikas.

„Vienos baidarės paprastai neleidžiame plaukti tokiu metų laiku, nes jeigu kas nors atsitiktų, turi būti draugų pagalba. Jeigu grupelė nedidelė (trys, keturios baidarės), visą laiką bus bent vienas ekipažas žmonių, kurie yra plaukioję ne kartą. Jeigu patyrusių žmonių mažiau, pravedame ilgesnį ir išsamesnį instruktažą, be to, pasikalbi su žmonėmis dar prieš atvažiuojant plaukti, ar turi naro kostiumus, o kurie neturi, patari, kaip reikia apsirengti, kad reikia pasiimti papildomus drabužius persirengimui, nes duodame hermetinius maišus, kuriuose galima susidėti sausus rūbus“, - pasakojo pašnekovas. Jis sako pastebintis, kad tarp žiemos plaukikų retai pasitaiko ir vartojančių alkoholį, kas būdinga vasaros pramogautojams,ypač švenčiantiems bernvakarius, gimtadienius ir kitas šventes.

Šiltesnės žiemos – nieko gero

Žiema, kuomet nėra sniego, o ir temperatūra arti pliusinės, baidarių nuomotojams nėra itin palanki, nes tai lemia mažesnį upių vandens lygį.
Vasarą plaukimas baidarėmis vykdomas apie 20 populiariausių Lietuvos upių, o štai žiemą tai galima daryti ir 200-300 upių.
Citata

„Jeigu nėra šalčio, vandens lygis upėje krenta. Mums nelabai aktualu, kad žiemos šiltėtų, geriau, kad pasnigtų ir tuomet atšiltų“, - sakė sostinės baidarių nuomotojas.

Paklausti, ar galime sulaukti laikų, kuomet žiemą baidarių nuoma taptų tokia pati populiari kaip vasarą, nei vienas iš nuomotojų nesiryžo to prognozuoti.

„Manau, populiarės, bet viskas priklausys nuo orų. Būna, kad mes ir patys neleidžiame plaukti dėl ledų ar dar ko nors“, - tokią nuomonę išsakė Vilniaus regione baidares nuomojantis vyras.

Pradėjo lapkritį ir plaukioja jau 15 metų

Nuo 2000 metų baidarėmis gana intensyviai plaukiojanti Rūta Norkutė GRYNAS.lt teigė, kad jai patinka tiek plaukimas vasarą, tiek ir žiemą, nes skirtingi metų laikai duoda savų privalumų.

„Vieną kartą mane pasikvietė bičiuliai ir pirmasis plaukimas, kaip tuo metu atrodė, buvo ekstremalus – plaukėme naktį, lapkričio mėnesį. Man tas plaukimas visomis prasmėmis labai patiko ir po to pradėjau raginti ir draugus, ir visi pradėjome plaukioti“, - pačią pradžią prisiminė mergina.

Šaltuoju sezonu R. Norkutė pasakojo plaukiojanti pradėjusi taip pat gana seniai: ne kartą su draugais plaukusi Naujųjų metų išvakarėse, gruodžio 31-ąją, taip pat viduržiemį.
Kaip ir bet kokioje veikloje visada reikia išlaikyti sveiką protą – pavojai tyko net tik žiemos upėje, bet ir gali tykoti vonioje ar dar kažkur. Turi įvertinti situaciją, savo jėgas ir priimti sprendimą. Nėra taip, kad imi ir darai iškart, kaip sugalvojai.
R. Norkutė

„Su draugais juokaujame, kad kai pasirodo internetiniuose portaluose straipsneliai, kad prasideda baidarių sezonas (dažniausiai birželio mėnesį), sakome, kad mums sezonas pasibaigė. O po to, kai vasaros pabaigoje pranešama, kad baigėsi baidarių sezonas, apsidžiaugiame, kad mums vėl prasideda. Man asmeniškai patinka plaukti ir vasarą, ir visais likusiais metų laikais. Tiktai tiek, kad skiriasi emocijos. Vasarą man patinka plaukti dėl to, kad labai mėgstu maudytis – plaukiant baidare ar valtimi gali bet kur sustoti ir pasimaudyti. Kita vertus, vasarą yra kitų trūkumų, niuansų – daugelis upių, kuriomis galima plaukti vasarą, yra perpildytos žmonių, kurie dažnai būna neblaivūs“, - savo įspūdžiai dalijosi pašnekovė.

Žiemą, anot jos, smagu plaukti baidarėmis dėl to, kad supa praktiškai vien pažįstamų žmonių ratas, be to, labai teigiamai nuteikia gamtos ramybė.

„Žiemą dažniausiai būni gamtoje vienas pats, su žmonėmis, su kuriais išsiruošei į tokią kelionę. Plaukimas būna ypatingas tuo, kad atsiveria visai kiti dalykai – gamtos ramumas, tyla, pastebi žvėrelių, daug kitų dalykų. Patinka sustojimas, ieškojimas nakvynės, laužo ruošimas – tai turi savotišką žavesį, man tai labai gerai „pravalo“ smegenis“, - atviravo R. Norkutė.

Ką daryti, kad šaltis neįveiktų?

Merginai yra tekę plaukti baidare ir nakvoti palapinėje prie didelių šalčių, tačiau sušalti nesušalo, nes visada pasirūpina tinkama apranga - šiltu miegmaišiu, tinkama palapine. Be to, baidarių entuziastė pabrėžia, kad labai daug duoda ir vidinis nusiteikimas.

„Plaukiant žiemą, ir nebūtinai tik žiemą, visada žiūri, koks oras ir atitinkamai pasiruoši reikiamą aprangą. Šiais laikais yra visokiausių kostiumų, skirtų plaukimui, kurie neperšlampa, o jeigu peršlampa, ima šildyti (sausas hidrokostiumas arba neopreninis kostiumas). Aš pati labai retai plaukiu su tokiu kostiumu, nes paprasčiausiai jo neturiu, bet net ir nebūtina tokio turėti, nes plaukiant žiemą tikrai labai sudėtinga apsiversti, reikėtų specialiai stengtis. Ir dar aišku labai svarbu – psichologinis nusiteikimas“, - atkreipė dėmesį R. Norkutė. Ji teigė pati, ruošdamasi žiemos plaukimui, visada apsirengianti šilčiau ir pasiimanti daugiau atsarginių rūbų.

„Kaip ir bet kokioje veikloje visada reikia išlaikyti sveiką protą – pavojai tyko net tik žiemos upėje, bet ir gali tykoti vonioje ar dar kažkur. Turi įvertinti situaciją, savo jėgas ir priimti sprendimą. Nėra taip, kad imi ir darai iškart, kaip sugalvojai. Be abejo, žiemą yra savi pavojai, bet jie yra ir visus metus – tiek pavasarį, tiek vasarą, tiek ir rudenį“, - sakė baidarių entuziastė, paklausta, ar žiemą iš tiesų yra pavojingiau plaukti nei vasarą.