Vienintelės šalyje tokią elektros energiją tiekiančios bendrovės „Energijos tiekimas“ duomenimis, planuojamas žalios lietuviškos energijos vartojimas šiemet bus 9 proc. didesnis nei 2012 m.

Nuo šių metų pradžios prie Kauno hidroelektrinėje gaminamos elektros energijos vartotojų prisijungė mobilaus ryšio operatorius „Tele2“ bei ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas.

„Žalioji energetika padeda taupyti planetos energetinius išteklius, todėl „Tele2” yra svarbu prisidėti prie poveikio aplinkai mažinimo. Visoje šalyje turime didelį mobiliojo ryšio bazinių stočių tinklą, elektros naudojame daug, tad mūsų indėlis bus juntamas. Tai rūpi ir mūsų klientams – naudodamiesi paslaugomis jie prisidės prie gamtos apsaugos“, – sakė Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius.

Šiuo metu „Tele2” taip pat modernizuoja savo mobiliojo ryšio tinklą ir keičia bazines stotis. Įrenginiai bus kompaktiškesni ir jų reikės mažiau, be to, naudos 25 proc. mažiau elektros energijos. Tai leis dar sumažinti tinklo eksploatavimo kaštus ir poveikį aplinkai.

Pasak ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto strateginės plėtros ir infrastruktūros direktoriaus dr. Viliaus Kontrimo, sprendimas vartoti žaliąją elektros energiją yra natūrali ISM socialinės atsakomybės tąsa ir prisiimtų įsipareigojimų vykdymas.

„Aukštojo mokslo institucijos atlieka labai svarbų vaidmenį formuojant būsimų verslo atstovų požiūrį į socialinę atsakomybę, aplinkos apsaugą bei atsakingą verslą. Mes buvome vieni iš 100 pirmųjų verslo mokyklų, prisijungusių prie JT atsakingo vadybos mokymo principų iniciatyvos. Taip pasižadėjome ne tik diegti socialinės atsakomybės ir darnios plėtros idėjas savo studentams, bet ir patys tapti atsakingos lyderystės pavyzdžiu“, – sako dr. V. Kontrimas.

Nuo praėjusių metų „Žalią lietuvišką energiją“ taip pat vartoja degalinių tinklas „Lukoil“, natūralaus lietuviško mineralinio vandens gamintoja „Druskininkų rasa“, Gargžduose įsikūrusi gyvūnų maisto gamintoja „Mars Lietuva“, bei dar septynios bendrovės. Sutartis dėl elektros energijos iš AEI tiekimo su „Energijos tiekimu“ yra pasirašę ir trys fiziniai asmenys.

Pasak „Energijos tiekimo“ generalinio direktoriaus Algirdo Juozaponio, bendrovės tiekiamos elektros energijos kilmę garantuoja perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“. Tuo tarpu „Energijos tiekimas“ klientams, pasirašiusiems sutartis dėl žalios elektros energijos tiekimo, suteikia „Žalios lietuviškos energijos“ sertifikatą, liudijantį, kad 100% jų suvartojamos elektros energijos yra pagaminta iš atsinaujinančių šaltinių (AEI).

„Energijos tiekimo“ 2011 m. atlikto tyrimo duomenimis, net 74 proc. iš 500 apklaustų Lietuvos įmonių svarstytų pirkti elektros energiją, pagamintą iš atsinaujinančių šaltinių, 17 proc. sutiktų už ją mokėti daugiau. 72 proc. įmonių atrodo svarbu, kad nepriklausomas elektros energijos tiekėjas turėtų galimybę pasiūlyti elektros energijos iš atsinaujinančių šaltinių.

Elektros energija iš AEI besidomintys vartotojai internete gali susipažinti su „Energijos tiekimo“ parengtu edukaciniu filmuku „Kaip apsirūpinti "Žalia lietuviška energija"?“. Jame pristatomi nuomonės tyrimų ir rinkos duomenys, paaiškinami elektros energijos iš AEI gamybos principai ir pateikiami pirmųjų vartotojų komentarai.