Naudokite mažiau popieriaus

Kad ir kaip to siektume, šiai dienai visapusiškas biuro skaitmenizavimas vargiai įmanomas. Tačiau efektyvus spausdintuvo naudojimas gali padėti sutaupyti popieriaus kiekį, o taip pat ir įmonės sąnaudas, teigiama pranešime spaudai.

„Dažnai mes nekreipiame dėmesio į tai, kiek sunaudojame popieriaus spausdindami. O juk tai yra papildomos išlaidos, kurių galima išvengti. Taip pat sutaupydami daugiau popieriaus mes nors ir simboliškai, tačiau prisidedame prie ekologijos puoselėjimo, medžių išsaugojimo“, – teigė „Samsung Electronics Baltics“ pardavimų verslo klientams vadovas Romualdas Broniukaitis.

Pasak jo, norint sutaupyti popierių ir kaštus, derėtų spausdinti ant abiejų lapo pusių bei naudoti teksto sutraukimo funkciją „N-up“, kuri spausdinant sutrumpina tekstą praleisdama tuščias lapo dalis. Jeigu tekstas turi nemažai baltų tarpų, ši funkcija leidžia sutaupyti ne vieną lapą popieriaus.

Kalbant apie pačius spausdintuvus, verta atkreipti dėmesį į spausdinimo kiekius: „Jeigu spausdinate daug, verta investuoti į lazerinį spausdintuvą – jie yra brangesni už dažus naudojančius atitikmenis, tačiau jų reali vieno lapo popieriaus atspausdinimo kaina yra gerokai mažesnė, tad ilgainiui jie atsiperka ir padeda sutaupyti“, – kalbėjo „Samsung“ specialistas.

Geras apšvietimas leidžia sutaupyti ir didina darbingumą

Apšvietimas biure sunaudoja apie trečdalį visos energijos. Pasak šviesotechnikos specialisto Simo Rinkevičiaus, LED šviesos šaltiniai sunaudoja mažiausiai energijos, tačiau siekiant geresnio efekto, derėtų įsirengti šviesos reguliatorius: „Aukštos kokybės LED lemputės sunaudoja iki 50 proc. mažiau elektros energijos nei dienos šviesos lempos, bei gali gyvuoti iki 20 metų. Tačiau daugiausiai elektros energijos sutaupoma naudojant pastato valdymo sistemas (PVS). Žaliausia energija yra nesunaudota energija, o PVS gali pritemdyti ar išjungti šviestuvus, kuomet pakanka natūralios šviesos arba darbuotojo nėra darbo vietoje. Tokiu būdu galima sutaupyti iki 80 proc. apšvietimui sunaudojamos energijos.“

Anot specialisto, LED šviesos šaltiniai gali prisidėti ir prie darbuotojų komforto didinimo: „Darbuotojai jaučiasi komfortabiliau, kai gali savo darbo aplinką pritaikyti prie savo poreikių. Galimybė kiekvienam darbuotojui individualiai prisitaikyti norimą apšvietimo ryškumą bei šviesos „temperatūrą“ didina darbuotojų pasitenkinimą savo darbo vieta. Be to, tinkamų darbui šviestuvų parinkimas leidžia žmonėms išlikti žvalesniems, o tai ypač svarbu žiemą, kai dienos yra trumpesnės, ir dienos šviesos gaunama per mažai.“

Mažiau laiko biure

Energiją galima sutaupyti ir leidžiant darbuotojams dirbti nuotoliniu būdu. Priklausomai nuo darbo pobūdžio, suteikiamos lanksčios darbo sąlygos darbuotojams gali atnešti ne tik geresnių rezultatų įmonei, bet ir sumažinti biuro išlaikymo kaštus. Nemažai didžiųjų pasaulinių įmonių pereina prie lankstaus darbo stiliaus. Lietuvoje, pasak tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“, 2015 metais vykdytos apklausos apie darbo grafiko lankstumą. Tokiomis darbo sąlygomis dirba apie ketvirtadalis biurų darbuotojų. Jie buvo labiau patenkinti savo darbu, darbovietės skatinančios lanksčias darbo sąlygas patyrė mažesnę darbuotojų kaitą.

Galimybė darbuotojams dirbti nuotoliniu būdu ar lanksčiu grafiku taip pat leidžia sutaupyti sunaudojamos elektros energijos biure – tereikia nepamiršti išjungti nenaudojamus elektros prietaisus.