„Miesto daržo projektas pirmiausiai siejamas su bendruomeniškumo ir edukacine programa savo sodo ar kaimo neturintiems vaikams. Tačiau ne svetimas ir siekis mažinti vartotojiškumą, patiems apsirūpinti daržovėmis, taip prisidedant prie aplinkosaugos problemų sprendimo. Juk nesaikingas vartojimas siejasi ne tik su finansinėmis ir sveikatos problemomis, bet ir sekinančiu gamtos išteklių naudojimu“, - sako Susivienijimo Žali.LT koordinatoriaus pavaduotoja, Pilaitės gyventoja Virginija Vingrienė.

Pasak jos, šiemetinė Pilaitės daržo koncepcija siejama su jautriu aplinkosauginiu klausimu, primenant visuomenei apie planetai pražūtimi gresiančias neatsakingos žmogaus veiklos pasekmes. Jos nuolat primena apie save pražūtingais gamtos kataklizmais. Taip pat pasireiškia per vis labiau išsunkiamus ir susvetimėjusius žmones, niekuo nesidominčius ir nebendradarbiaujančius tarpusavyje.

Po talkos - poetiškas filmas apie Namus

„Kviečiame visus įsijungti į Pilaitės Eko daržo šventę – talką. Jos metu žemė bus praturtinta bendrovės „Eco Solo“ - vienos didžiausių Baltijos šalyse Kalifornijos sliekų ir biohumuso mišinių gamintojos, padovanotu biohumusu. Vėliau bendruomenės nariai į suformuotas mini lysves pasodins savo atsineštus įvairių daržovių daigelius, pasės sėklas - taip paklodami pamatus naujam daržo ir tarpusavio bendravimo derliui. Susivienijimo Žali.LT nariai pasidalins patarimais apie daržovių auginimo subtilybes, atsakys į dominančius klausimus“, - teigia V. Vingrienė.

Pasibaigus talkai, 19.30 val. visi kviečiami į dokumentinio filmo „Namai“ („Home“) peržiūrą. Nuostabaus grožio vaizdai leis pasinerti į kelionę aplink mūsų planetą. Vaizdai čia papildomi pasakojimu ir apie opiausias žmogaus veiklos pasekmes - badą, vandens trūkumą, globalinį atšilimą. Poetišku pasakojimu, įvardijant minėtas problemas, filmas išsiskiria iš kitų ekologinės tematikos, dažnai nuoboduliu alsuojančių juostų.

Žemiau galite stebėti filmo pristatymą:

 Kūrinio pabaigoje autorius akcentuoja, kad mes, turime imtis iniciatyvos, daryti spaudimą valdžiai ir spręsti savo likimą. Turime suprasti, kad Žemė yra mūsų visų Namai ir imtis iniciatyvos ją išsaugoti.