Gruodžio 15-16 dienomis Vilniuje „Litexpo parodų rūmuose” vyksta tarptautinė šunų paroda, sukvietusi šunų veisėjus iš visos Europos bei kelių egzotinių šalių. Parodos organizatoriai sako, kad šiemet parodoje dalyvauja apie 200 šunų veislių, retas rūšis pristato ir lietuviai.

Parodą organizuojančios Lietuvos kinologų draugijos viešųjų ryšių atstovė Aurelija Staskevičienė GRYNAS.lt sakė, kad tokios parodos Lietuvoje organizuojamos jau 20 metų.

„Pirmaisiais metais nebūdavo tiek daug dalyvių, o dabar, kadangi kinologų draugija yra sustiprėjusi ir išaugusi, per metus organizuojame po 8 tarptautines parodas – 4 parodos būna Vilniuje, kovą ir žiemą, o kitos keturios  vyksta vasarą kurortinėse vietose – Druskininkuose ir Molėtų krašte, kad galėtų ir užsieniečiai atvažiavę pailsėti”, - sakė A. Staskevičienė.

Į šio savaitgalio tarptautinę parodą, jos teigimu, yra atkeliavę šunų veislių praktiškai iš visos Europos, yra ir egzotikos – iš Filipinų, JAV, bet tokie svečiai yra pavieniai. Pusė iš parodos dalyvių – lietuviai, taip pat nemažai dalyvių yra iš kaimyninių šalių – Rusijos, Suomijos, Lenkijos, Latvijos, Estijos.

„Parodoje dalyvauja apie 200 įvairių veislių šunų. Egzotikos jau turi ir lietuviai, sakysime, lietuviai turi gana retą Lietuvoje veislę – Pulį (vengrų veislė, išveista ganyti bandoms). Labai įvairių retų veislių atsiveža suomiai. Suomija Europoje pasižymi tuo, kad augina ypatingai daug šunų, faktiškai Suomija yra lyderė. Gal dėl savo gyvenimo būdo, labai daug suomių gyvena vienkiemiuose ir paprastai laiko ne vieną, o 3-4 ir daugiau šunų. Suomiai yra entuziastai, jie beveik nelaiko mišrūnų, jie laiko veislinius šunis“, - aiškino Lietuvos kinologų draugijos atstovė.

Skandinavai žinomi kaip medžiotojai, todėl jie turi labai daug medžioklinių šunų: „Kai jie savo medžioklinius šunis atveža, mums būna egzotika, nes pas mus tokių šunų nėra“.

Dalins patarimus

Šiemet, anot A. Staskevičienės, parodoje bus renkami ne tik geriausi ir gražiausi šunys, bet ir veiks mokymų centras, kuris atidarytas pernai. Šis mokymų centras sukurtas švietėjiškais tikslais. Tai reiškia, kad jis yra atviras visuomenei.

„Einame į tautą jai aiškinti, kas yra veisliniai šunys, kaip juos prižiūrėti, globoti, auklėti. Abi parodos dienas mokymo centras bus įsikūręs trečioje salėje, jame dirbs žmonės savanoriai ir žmonės galės ateiti pasikonsultuoti. Pavyzdžiui, ateina šeima su vaikais ir vaikai nori šuniuko, savanoriai galės paaiškinti, kokia veislė kam tinka ir pan., bus vykdomas pirminis supažindinimas su pareigomis, kurios laukia įsigijus šunį, nes paprastai žmonės tirpsta pamatę šuniuko mėlynas akytes – visi nori Sibiro haskių, nes jie labai gražūs, o kad su juo reikės kasdien po kelias valandas dirbti paaiškėja tik vėliau“, - pasakojo Lietuvos kinologų draugijos atstovė.

Ji teigė, kad kasmet į parodą atvyksta tiek šeimos su vaikais, tiek ir vyresnio amžiaus žmonės. Netrūksta ne tik šunų gerbėjų ir mylėtojų, bet ir smalsuolių, kurie nori veisles pamatyti iš arti ir sužinoti apie jas daugiau detalių.