Šuo bijo išeiti į lauką

Vilnietis Julius sakė, kad bute laikomas trejų metų šuo nuo pat mažens labai bijo fejerverkų. Bet šiemet situacija labai rimta, nes šuo Naujųjų metų naktį bute buvo paliktas vienas. O paryčiui grįžę šeimininkai jį rado tiesiog paklaikusį.

„Labai nerimaujam dėl mūsų šuns. Jis tiesiog paklaikęs. Neįmanoma jo išvesti į lauką. Jis slepiasi kamputyje, inkščia, net bijo prieiti prie šeimininkų. Jis labai išsigandęs. Aš bijau, kad gali būti pažeista jo psichika. Ankstesniais metais jis irgi netoleravo fejerverkų, bet mes šventėme namuose ir šuniuką nuramindavome. O dabar jis liko vienas ir štai kuo viskas baigėsi. Ir apskritai jis net pavienių fejerverkų bijo“, - kalbėjo vilnietis.

Tačiau už viską labiau vyras norėjo išgirsti patarimų, ką jam daryti, kaip padėti savo šuniui. „Fejerverkų šuo bijojo visada, bet anksčiau viskas susitvarkydavo savaime ir jokių papildomų priemonių imtis nereikėdavo. Bet dabar jam tikrai reikia pagalbos. Aš tiesiog nežinau, ką daryti“, - dėstė vyras.

Kaip padėti gyvūnui?

Veterinarijos gydytoja Asta, dirbanti Kaune, Naujųjų rytą sutiko duoti kelis patarimus išsigandusio šunelio šeimininkui. Ji GRYNAS.lt sakė, kad dėl tokio šuns elgesio labai nerimauti nereikėtų, tačiau vertėtų paieškoti medikamentų, kad greičiau praeitų didžiulė baimė.

„Šuneliui reikėtų duoti raminančių vaistų. Yra buvę mūsų praktikoje tokių atvejų. Kai kurie šunys bijo fejerverkų. Geriausia jiems duoti vaistų likus nedaug laiko iki vidurnakčio. Taip jie būna lengvai apduję ir žymiai geriau ištveria vidurnakčio triukšmą. Taip pat padėtų buvimas šalia, reikėtų triukšmo metu paglostyti gyvūną ir jį nuraminti. Bet jei žmonių nebuvo namuose, jis tikrai išsigando ir jam reikėtų vaistukų. Jų gavęs šuniukas atsigautų. Žinoma, neįprastai jausis jis dar kelias dienas. Bet po to viskas susitvarkys. Tik šeimininkai turėtų padaryti išvadas kitiems metams“, - kalbėjo veterinarijos gydytoja.

Anot jos, kai kurie žmonės nelinkę šunims duoti vaistų, nes mano, kad jie turi ir neigiamą poveikį. Tačiau ji aiškina, kad raminantys vaistai gyvūnui nėra pavojingi: „Stresą mažinantys vaistai, pirkti veterinarijos klinikoje, tikrai yra saugūs. Jie panašūs į antidepresantus, kuriuos vartoja žmonės. Žinoma, jei šunelis nėra labai stipriai išsigandęs, galima apsieiti ir be jų, bet jei simptomai rimti, gyvūnui reikia padėti.“