Renginio metu planuojamas simbolinis darže išauginto derliaus nuėmimas, daržo paruošimas žiemai, ant laužo virta trintų moliūgų sriuba. Dalyviai ruoš meno kūrinį iš atsineštų ir nuimtų įdomesnių daržovių, varžysis konkurse, pasitikrindami žinias apie daržoves, klausysis Žali.LT nario Šarūno Mikelionio atliekamos muzikos, vaišinsis sriuba, vakaros. Susivienijimo atstovai trumpai pristatys bendruomeniškumo ir ekologines idėjas.

Susivienijimo Žali.LT atstovas Donatas Vaičius teigia, jog sode šįmet išaugo paprikų, pomidorių, svogūnų, topinambų.

Tačiau organizuojamas derliaus nuėmimas bus simbolinis, nes, tiesą sakant, beveik visą derlių jau spėta suvalgyti. Neaišku, ar juo mėgavosi tie, kurie daržoves ir sodino. D. Vaičius nepyksta ir ant prašalaičių, tylomis nusiskynusių vieną kitą daržovę.

„Iš šio daržo produktų neįmanoma pavogti, juk jis ir skirtas visiems naudotis. Tik vienintelė taisyklė - palik šiek tiek ir kitam paragauti. Kiek jį mačiau, visuomet daržovių buvo šiek tiek paliekama“, - kalbėjo vaikinas.

Citata
Šiemet daržą aplankė ir lenkų turistų grupė iš Liublino.

Šventė vyks šalia „Beepart“ kūrybinių dirbtuvių, Smalinės ir Vydūno gatvių sankirtoje, kur jau antrus metus iš eilės bujoja įrengtas Pilaitės bendruomenės daržas.

Vilniaus daržas bus rodomas Europai

Eko daržo iniciatyvos tikslas – suburti žmones bendrai veiklai, sudarant jiems galimybę pabendrauti, puoselėti bendras idėjas, spręsti iškilusias problemas. Kartu tai ir šviečiamoji priemonė kaimo ar sodo neturintiems vaikams, kurie supažindinami su daržovių augimu, jų priežiūros ypatumais, patys gali „prisiliesti“ prie šio proceso.

Nesvetimas ir aplinkosauginis aspektas, dėl ko Pilaitės daržo projektu susidomėjęs Europos Komisijos klimato kaitos biuras, inicijavo dokumentinio filmo kūrimą, pristatydamas jį Europos šalių auditorijai Pasaulinės žemės dienos proga. Šiemet daržą aplankė ir lenkų turistų grupė iš Liublino.

Įgyvendindami Europos Sąjungos veiklaus jaunimo iniciatyvos programos finansuojamą „Bendruomenės daržų“ projektą, šiemet daržas buvo įrengtas ne tik Pilaitėje, bet ir Antakalnyje. Taip pat buvo žaliai sutvarkytas Eduardo Balsio skverelis. Tačiau tuo nežadama apsiriboti. Bus siekiama šią iniciatyvą paskleist dar plačiau, suburiant bendraminčius ne vien Vilniaus mieste, bet ir kitose šalies vietovėse.
Donatas Vaičius
Iš šio daržo produktų neįmanoma pavogti, juk jis ir skirtas visiems naudotis. Tik vienintelė taisyklė - palik šiek tiek ir kitam paragauti.

Na, o spalio 8-ą dieną visi kviečiami į šventę Pilaitėje, kur galėsite susipažinti su bendraminčiais, pabendrauti, pasidalinti mintimis bei idėjomis, pasiklausyti paskaitų, muzikos ir linksmai pavakaroti.
Prašome kartu atsinešti ir įdomesnių, retesnių pačių išaugintų daržovių, iš kurių bus suakompanuota gražia įdomi ekspozicija.

Šventės programą galite rasti ČIA.