Galbūt patyrusių sodininkų tokie klausimai nesudomina, tačiau naujokams, kyla dar ir netokių. Panorus pasisodinti gėlių, dažnai svarstome: kokias rūšis rinktis? Kur ir kaip jas sodinti? Kaip derinti? Ar pradėti nuo vienmečių ar daugiamečių gėlių?

„Lauke auginamos gėlės būna vienmetės arba daugiametės. Pirmosios, iš pavadinimo aišku, kad auga ir žydi tik vienerius metus, o daugiametės gali augti daug metų iš eilės. Tiesa, ne visi žino, kad egzistuoja ir kelios išimtys: pvz. lietuvių pamėgtos našlaitės gali kartais būti ir dvimetės. Jei žiema nebuvo labai rūsti, augalas gali išgyventi ir pražysti dar kartą, bet taip dažnai nenutinka. Na, o populiariosios pelargonijos, jeigu auginamos viduje, o ne lauke, taip pat gali savo žiedais džiuginti ne vienerius metus. Tačiau tai tai tik išimtys. Bendros taisyklės tai nekeičia“, - entuziastingai pasakojimą apie gėlių skirtumus pradeda Augalų centro „Multiflora“ direktorė Inga Smirnovienė.

Vienmetės ir daugiametės gėlės itin didelių skirtumų neturi: joms abiems reikia skirti beveik tiek pat dėmesio, taip pat nėra ir jokio kainų skirtumo. I. Smirnovienė pastebi, kad tarp lietuvių vienodai populiarios abi gėlės, nors pas ją pačią sode dominuoja daugiametės, bet tai daugiau subjektyvus pasirinkimas, o ne racionalus apskaičiavimas. „Tiek vienmetes, tiek daugiametes teks vienodai laistyti, ravėti, kartais patręšti, saugoti nuo kenkėjų ir pan. Darbo neišvengsite, bet paprastai gėles auginantys ir nesistengia jo vengti – tai jų aistra“, - šypsosi direktorė.

I. Smirnovienė
Negražių gėlių ir augalų nebūna. Visi jie yra verti mūsų sodo ir rūpesčio.

Nacionalinių gėlių ypatumų išskirti nepavyksta, kadangi populiariausias tautiečių pasirinkimas - derinti vienametes ir daugiametes gėles. Pagrindinis gražaus sodo tikslas: suderinti augalus ne tik, kad jie gražiai atrodytų, bet kad gėlės žydėtų viena po kitos, o ne visos vienu metu. Taip žiedai akį džiugins visus metus. „Turint omenyje mūsų trumpą šiltąjį metų laiką, kiekvienas stengiasi jį išnaudoti efektyviai. Vos 3 – 4 mėnesius tegalima žavėtis gėlių žiedais, tad ar norėtumėte, kad juos matytumėte tik vieną ar du mėnesius?“, - retoriškai klausia profesionali sodininkė.

I. Smirnovienės valdomame augalų centre kainos svyruoja nuo 5 iki 25 Lt. Gana panašios jos ir visoje Lietuvoje. Lietuviai nėra iš tų, kurie gėles renkasi griežtai pagal kainą: pirmiausia žiūrima ko tikrai reikia sodui ir kas miela akiai, o tik vėliau pasidomima kaina.


Pradedantiesiems, sodininkai pataria pirmiausia nebijoti eksperimentuoti. Jei pirmas blynas prisvilo – sielotis neverta. Tai svarbus žingsnis į augalų pažinimo pasaulį. Nors pradėti auginti galima tiek vienmetes, tiek daugiametes, visgi pastarosios gali būti kiek geresnis pasirinkimas, nes taip šiek tiek sutaupysite. Pirmiausia dėl to, kad kasmet nereikės pirkti sėklų ar sodinukų. Žinoma, galima rinktis vienmečių gėlių sėklas ir daiginti jas patiems – patyrę sodininkai taip ir daro, tačiau pradedantiesiems tai bus per sunku. Kiekvieno augalo sėklos juk subręsta ne vienu metu. Daugiametės gėlės yra atsparios šalčiams ir kasmet suteikia progą eksperimentuoti, be to, jas lengviau dauginti, nes jos plinta ūgliais. Kita vertus, vienmetės gėlės paprastai pasižymi didesniu puošnumu, jų žiedų spalvos ryškesnės, sodresnės.

Visgi moteris stebisi, kodėl miestų gražinimu besirūpinančios įmonės dažniausiai renkasi vienmetes gėles? „Juk kasmet tenka pirkti vis naujas ir iš naujo sodinti. Ar nesutaupytų miestai pinigų, jei pasirinktų daugiamečius augalus?“, - retoriškai klausia sodininkė.

Galiausiai, kalbant apie vienų ar kitų privalumus ar trūkumus apsukamas ratas ir grįžtama ten pat, nuo kur pradėjome – tai skonio reikalas. „Negražių gėlių ir augalų nebūna. Visi jie yra verti mūsų sodo ir rūpesčio“, - sako I. Smirnovienė.

Geltonosios viendienės (Hemerocallis)

Paskutinis jos patarimas pradedantiesiems – išmėginti viendienes gėles. „Nesumaišykite su vienmetėmis. Viendienės (lot. Hemerocallis) būna įvairių spalvų, jos pigios, itin atsparios šalčiams ir sausrai. Pradedančiajam tai bus puikus įrankis mokantis pažinti gėles ir sodininko amatą. Galima neturėti jokių žinių, bet pasiėmus kelių spalvų viendienes, jums tikrai pavyks sukurti kažką, kuo didžiuositės“.