Atrodė tarsi patekęs po automobilio ratais

Šuns mirties aplinkybės pasirodė labai keistos. „Grindoje“ jis praleido ilgą laiką ir traumas, kaip teigė specialistai, galėjo patirti toje įstaigoje.

Veterinarės Vaidos teigimu, dabar aiškinamasi situacija, nes šuo nugaišo labai keistomis aplinkybėmis.

Grinda“ tvirtina, kad pas juos šunų niekas nemuša, tačiau kiek girdėjau ir pati mačiau, kaip elgiasi vyrukai, kurie gaudo šunis, gali būti priešingai. Šuo buvo atvežtas pas mus apžiūrai dėl odos ligos, jis „Grindoje“ buvo gydomas dėl odos beveik dvi savaites, bet pagyti nepavyko. Įstaiga kartais kreipiasi pagalbos į gyvūnų globėjus, kad šie nuvežtų gyvūnus gydymui. Kai savanorė atvežė į kliniką šunį, antsnukis buvo ryškiai per mažas, tačiau kalė buvo agresyvoka ir mes jo nenuiminėjome. Kai šuniui norėjome atlikti apžiūrą, jis nustojo kvėpuoti, reanimavome, bet nepavyko atgaivinti. Kadangi dėl odos apžiūros šunys klinikoje nemiršta, išvežiau jį savo iniciatyva skrodimui, kur nustatė, jog šuo mirė nuo ūmaus trauminio šoko. Tai reiškia, kad šuo nukraujavo ir yra išrašas, kad patirtos daugybinės kraujosrūvos. Be to, tai yra šviežias dalykas, nes ūmus trauminis šokas netrunka dvi savaites“, - sakė veterinarė.

Anot jos, buvo kalbėtasi su „Grindos“ veterinarijos gydytoja ir ji svarstė, kad šuo nugaišo galbūt dėl to, kad anksčiau buvo įkritęs į šulinį, bet į šulinį įkritęs jis buvo prieš dvi savaites, o nukraujavo dabar.

„Šuo buvo agresyvus, kaip man pasakojo, sunkiai jam uždėjo antsnukį ir įkėlė į automobilį. Aš kai pati bandžiau prie jo liestis, jis bandė atsisukti ir įkąsti, teko prilaikyti. Matosi, kad šuo agresyvokas. Galbūt jis puola iš baimės. Aš jį išvežiau skrodimui, nes man buvo visiškai nesuvokiamas dalykas, kaip šuo galėjo taip numirti. Man specialistai sakė, kad jeigu nežinotų visos istorijos, galvotų, kad šuo ką tik papuolė po automobilio ratais“, - kalbėjo veterinarijos gydytoja.

Negali paaiškinti staigios mirties

Gyvūnų globos organizacijos „Penkta koja“ savanorės, šunį vežusios apžiūrai pas veterinarę, teigimu, vedamas į automobilį šuo atrodė sveikas.

„Vežėm jį į kliniką, nes turėjo sveikatos problemų. Kai pamačiau tą kalytę, man ji tikrai neatrodė sumušta, man ją išvedė normaliai, ji ėjo pati, tačiau ji urzgė ant svetimo žmogaus, bet automobilyje sėdėjo ramiai, žiūrėjo pro langą. Antsnukis buvo uždėtas, nes ji buvo pikta, kitaip būtų neįmanoma jos nuvežti į kliniką. Tas antsnukis buvo jai kiek mažokas, bet buvo uždėtas dėl to, kad didesnį ji būtų tikrai nusiėmusi. Klinikoje ji labai draskėsi, nes buvo agresyvi ir staiga mirė“, - pasakojo savanorė.

Anot jos, „Grinda“ praneša gyvūnų globėjams, jeigu yra kokios nors gyvūnų sveikatos problemos ir jie juos nuveža į kliniką gydymui. Vyksta normalus bendradarbiavimas, o „Grinda“ dabar nemigdo gyvūnų ir pati juos dovanoja, tačiau jeigu gyvūnas ilgą laiką praleido organizacijoje, jis gali būti perduotas gyvūnų globėjams.
Buvo nustatyta, kad šuo galimai yra po avarijos, pastebėtos traumos. Tokie yra įtarimai. Paprašėme klinikos pateikti dokumentų kopijas, nurodyti daugiau detalių, kad galėtume pradėti tyrimą. Kai gausim dokumentus, pradėsime tyrimą ir įvertinsime ar tai galėtų būti laikoma žiauriu elgesiu su gyvūnu, bus vykdomi įvairūs patikrinimai.
Rasa Sirutkaitytė

„Mes visi likome šoke ir net nežinome, kaip paaiškinti tos kalytės mirtį. Į kliniką vežiau aš ją asmeniškai ir tikrai jos nemušiau, viskas įvyko labai greitai“, - sakė savanorė.

„Grinda": jeigu būtume mušę šunį, nebūtų leidę jo skrosti

„Grindos“ vyriausioji veterinarijos gydytoja Agnė Stasiūnienė teigė, kad įstaiga taip pat nesupranta ir aiškinasi šuns mirties priežastis.

„Gydėme egzemą ir buvome išgydę, tačiau ji vėl atsinaujino, jis labai kasėsi, taigi paprašėme gyvūnų globėjų, kad nuvežtų jį į veterinarijos kliniką. Po kokio pusvalandžio sulaukėme skambučio, kad šuo apžiūros metu nugaišo, iš tiesų mums patiems ši situacija yra labai keista. Šuo buvo sveikas, ėdė normaliai, buvo maitinamas geru ėdalu, į automobilį nuėjo normaliai, be egzemos daugiau nesimatė jokių simptomų“, - kalbėjo veterinarė.

Anot jos, šuo tikrai nebuvo agresyvus, tiesiog irzlus, nes jis sirgo, jam niežtėjo odą. O tai, kad lojo ir urzgė vežamas automobiliu, anot jos, yra visai normalu. Pašnekovės manymu, viskas dėl to, kad šunį sutrikdė nepažįstami žmonės ir nepažįstama aplinka.

„Mes sergantiems odos ligomis duodame geresnį specialų maistą. Iš tiesų mes patys aiškinamės, kodėl taip nutiko, juk tai mūsų globojamas šuo, kuris pas mus praleido nemažą laiko dalį. Mes tikrai nemušame gyvūnų, jeigu mes būtų sumušę tą šunį, negi būtume vežę jį gydyti ir leidę daryti skrodimą? Mes patys norėjome, kad skrodimas būtų padarytas, kad būtų išsiaiškintos priežastys. Galbūt įtakos tam turėjo įkritimas į šulinį, sunku dabar pasakyti. Nors išvadose parašyta, kad tai ūminė trauma, tačiau niekas nežino, kur tai nutiko“, - sakė A. Stasiūnienė.

Moters teigimu, „Grinda“ dažnai kreipiasi į gyvūnų globos organizacijas pagalbos dėl gydymo ir tai yra įprasta praktika.

„Visuomet dygome šunis, tačiau negalime išgydyti to, ko patys nežinome. Pavyzdžiui, gydome virusines ligas, tačiau pas mus yra numatyta pirmoji pagalba, todėl dažnai dėl gydymo kreipiamės į gyvūnų globėjus“, - kalbėjo veterinarijos gydytoja.

Bus pradėtas tyrimas

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotoja Rasa Sirutkaitytė teigė, kad bus pradėtas tyrimas, kuris atskleis tikrąsias šuns nugaišimo priežastis.

„Gavome pranešimą iš vienos veterinarijos gydyklos, kad pas juos pateko gyvūnas, kuris nugaišo teikiant jam veterinarines paslaugas ir savo iniciatyva jie nuvežė šunį į mums pavaldžią instituciją, kur yra laboratorijos ir buvo atliktas patologinis gaišenos tyrimas. Buvo nustatyta, kad šuo galimai yra po avarijos, pastebėtos traumos. Tokie yra įtarimai. Paprašėme klinikos pateikti dokumentų kopijas, nurodyti daugiau detalių, kad galėtume pradėti tyrimą. Kai gausim dokumentus, pradėsime tyrimą ir įvertinsime ar tai galėtų būti laikoma žiauriu elgesiu su gyvūnu, bus vykdomi įvairūs patikrinimai“, - kalbėjo R. Sirutkaitytė.