Menininko iš popieriaus sukurti darbai buvo eksponuojami tokiuose renginiuose kaip „Dizaino savaitė“, „Meno mugė“, „Menas namams“, kai kurie iš jų – parduoti JAV.

„Žmonės dažnai nesupranta, kad tai, ką jie laiko atliekomis, iš tiesų gali būti labai vertinga medžiaga. Dėl to visuomet remiu iniciatyvas, kurios kviečia mažiau vartoti ir skatina kūrybiškumą“, - sakė D. Žukauskas, kuris yra vienas iš dizainerių, remiančių visoje Europoje vykdomą kompaniją „Būkime sąmoningesni“ („Generation Awake“ - angl.). Savo kūriniais ir naudojamomis medžiagomis jis skleidžia žinią apie būtinybę tvariau naudoti gamtos išteklius.

- Popierius daugeliui žmonių yra atlieka, kurią nedvejodami metame lauk. Kaip šią žaliavą vertinate jūs - kuo ji jums įdomi ir kokie daiktai gali gimti iš jos?

- Man popierius yra medžiaga, iš kurios aš kuriu interjero detales, ir kuo toliau, tuo daugiau atrandu galimybių panaudoti popierių. Iš jo darau vazas, žvakides, šviestuvus, staliukus... Man patinka dirbant su popieriumi išgauti įvairias faktūras, atspalvius, taip pat man patinka popieriaus masės natūralumas ir grubumas. To man trūksta šiuolaikiniuose interjeruose, juose daug plastiko ir blizgesio. Nors popierius atrodo labai trapi medžiaga, bet popieriaus masę sumaišius su klijais ir išdžiovinus, ji tampa tvirta kaip medis. Mano šūkis ir yra „trečias medžio gyvenimas“.


- Savo darbais, sukurtais iš popieriaus, prekiaujate tik užsienyje ar jų galima įsigyti ir Lietuvoje? Kiek jie kainuoja?

- Kūrinius galima įsigyti ir Lietuvoje, šiuo metu kelios žvakidės yra „Mažojoje galerijoje“.


- Iš kur gaunate panaudoto popieriaus - galbūt kartono dėžes sutinka nemokamai atiduoti prekybos centrai, popieriaus atliekas - popieriaus fabrikai? Galbūt ne bet kokios popieriaus atliekos jums yra tinkamos?

- Panaudotas popierius dažniausiai susikaupia pats, juk viskas į jį pakuojama, kartais surenku iš draugų.

- Kas jums yra ekologija, kuo menininkui ji yra svarbi, aktuali?

- Man ekologija yra mažesnis vartojimas, taupumas, paprastumas. Kurti iš popieriaus pasirinkau todėl, kad neturėjau sąlygų sudėtingesniam darbui, pavyzdžiui, keramikai. Pradžia buvo virtuvėje, sąlygos buvo pakankamos, o medžiagos pilna. Dabar turiu dirbtuves. Konkrečiai man ekologija patraukli tuo, kad iš paprastos medžiagos galiu sukurti nepaprastus daiktus.


- Šiuo metu gana populiarios ekologinės idėjos, jos galima sakyti, yra „ant bangos“, tačiau kartais po gražia išore nelieka turinio - daug kas skelbiasi, kad parduoda ekologiškus produktus, tačiau geriau pasižiūrėjus, juose nėra ekologijos. Jūsų nuomone, kaip reikėtų atskirti tikrus ekologinių idėjų puoselėtojus nuo apsimetėlių?

- Tiesą sakant, nežinau, kaip juos atskirti, kadangi ekologija plati sąvoka - visi tuo ir naudojasi, gali labai daug ką jai priskirti, atradus bent vieną kriterijų.