Rūpinasi ir miškais, ir jų gyventojais

Jaunaisiais miškininkais panorę tapti moksleiviai buriasi į mokyklines girininkijas, būrelius, klubus, o darželinukai – į tuntus. Tokių neformaliojo ugdymo grupių yra beveik prie kiekvienos šalies urėdijos. Mokyklinėms girininkijoms, būreliams, klubams ir tuntams dažniausiai vadovauja pedagogai, o juos globoja miškininkai ir aplinkosaugininkai.

Talka Darbėnų lauko sodmenų medelyne

Miško bičiulių veiklos pradžia laikytini 1975 m. Tais metais šalyje pradėtos kurti pirmosios mokyklinės girininkijos. Į respublikinį sambūrį miško bičiuliai susitelkė beveik po dviejų dešimtmečių – 1998 m. Pačių mažiausiųjų – miško bičiuliukų tuntai pradėjo gyvuoti 2003-iaisiais.
Jaunųjų miško bičiulių vadovai ir globėjai stengiasi, kad vaikai turėtų kuo daugiau praktinių užsiėmimų gamtoje.
Pasak JMBS veiklos koordinatorės Linos Marmaitės, pavasariais ir moksleiviai, ir darželinukai drauge su miškų urėdijų darbuotojais dalyvauja talkose – renka šiukšles, patys gamina ir kelia inkilus paukščiams, sodina medelius, rudenį jiems yra tekę padėti rinkti ąžuolo giles, iš kurių vėliau miškininkai daigino ąžuoliukus, žiemą vaikai rūpinasi pašaru laukiniams žvėrims, paukščiams ir patys jį veža į mišką.
Konkurso „Piešiu mišką“ darbų paroda muziejuje „Girios aidas“
Citata
Į stovyklos organizatorių surengtą „Zoologų dieną“ vaikams papasakoti apie Lietuvos ir įdomiausius pasaulio varliagyvius atvyko gamtininkas Tomas Kizas. Lietuvos gamtos fondo atstovas Remigijus Karpuška skaitė paskaitą apie skraidančius žinduolius.

Įgytas praktines ir teorines žinias jaunieji miškininkai gali pasitikrinti dalyvaudami specialiuose respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose. Kaip ir ankstesniais metais, šiemet miško bičiuliai varžėsi konkursuose „Jaunimas Europos miškuose“ ir „Tiriamieji darbai miške“. Respublikinių konkursų etapų nugalėtojai atstovauti jauniesiems Lietuvos miškininkams vyks į tarptautinius konkursus, kur varžysis su kitų Europos šalių moksleiviais.
Stebėti ir pažinti mišką vaikai skatinami ir lavinant jų meninius gabumus. Šiemet jaunieji miškininkai dalyvavo fotografijos konkurse „Žvilgsnis į miško įdomybes“ ir piešinių konkurse „Piešiu mišką“.
Jaunieji miškininkai rado laiko ir pramogoms

Pedagogų indėlis

Nemažai vaikų tapti miško bičiuliais paskatina patys būrelių vadovai. „Jei ne šių žmonių atsidavimas, vargu ar tarp jaunų žmonių būtų tiek tokių, kuriems iš tiesų rūpi mūsų gamta. Jų dėka neretas moksleivis pasirenka miškininko ar kitos pakraipos su gamta susijusią specialybę“, – sakė L. Marmaitė.
Kiekvienais metais tradiciškai renkami aktyviausi JMBS būreliai ir jų vadovai, kurie geriausiai įgyvendina aplinkos apsaugos ir miškosaugos principus, viešai skleidžia miško apsaugos idėjas, yra geriausi jaunųjų miškininkų ambasadoriai savo rajone, visoje šalyje ir už jos ribų. 

Šiemet veikliausiais jaunaisiais miškininkais pripažinti Anykščių r. Troškūnų Kazio Inčiūros vidurinės mokyklos JMBS būrelis „Girinukas“ (vadovė R. Gaidienė, globėja VĮ Anykščių miškų urėdija); Kauno r. Kulautuvos vidurinės mokyklos JMBS būrelis „Kultuvėlė“ (vadovė K. Bulotienė, globėja VĮ Kauno miškų urėdija), Tauragės r. Žygaičių gimnazijos JMBS būrelis „Skroblas“ (vadovė I. Žebelienė, globėja VĮ Tauragės miškų urėdija). 

Veikliausi miško bičiuliai, konkursų laureatai apdovanojami įvairiomis dovanomis ir kviečiami į vasaros stovyklą.
Konkurso „Jaunimas Europos miškuose“ laureatai

Žalioji stovykla

Pačius aktyviausius miško bičiulius JMBS steigėjai į gamtosauginę stovyklą „Žalioji mūsų vasara“ kviečia jau daugiau kaip dešimt metų. Tradiciškai stovykla organizuojama pajūryje, kur visą savaitę vaikai gilina žinias apie gamtą ir pramogauja.

Šiemet liepos pradžioje į stovyklą atvyko šimtas jaunųjų miškininkų iš įvairių Lietuvos vietovių. Kiekvieną dieną jų laukė įvairūs renginiai ir ekskursijos.

Stovyklautojai aplankė Kretingos krašto muziejų, susipažino su Žiemos sode vešančiais egzotiniais augalais, užsuko į Kretingos pranciškonų vienuolyną. Įkvėpti vienuolio Bernardo suskubo pagelbėti Kretingos miškų urėdijai – Darbėnų lauko sodmenų medelyne nuravėjo eglaičių sodinukus, paplūdimyje rinko šiukšles.
Konkurso „Jaunimas Europos miškuose“ dalyviai

Pajūrio regioninio parko informaciniame centre iš vyriausiojo ekologo Erlando Paplauskio daug įdomių dalykų sužinojo apie pajūrį, parko istoriją, gintarą. Keliaujant po kopas ir miškus, su mūsų pajūrio augalais vaikus supažindino Vytauto Didžiojo universiteto Kauno Botanikos sodo mokslo darbuotojas Kęstutis Obelevičius. 

Ypač daug dėmesio šiemet stovyklautojai skyrė gyvūnijai. Į stovyklos organizatorių surengtą „Zoologų dieną“ vaikams papasakoti apie Lietuvos ir įdomiausius pasaulio varliagyvius atvyko gamtininkas Tomas Kizas. Lietuvos gamtos fondo atstovas Remigijus Karpuška skaitė paskaitą apie skraidančius žinduolius. Jaunieji miškininkai kartu su gamtininku ėjo stebėti pajūryje gyvenančių šikšnosparnių ir klausytis jų balsų ultragarso detektoriumi.

Stovykloje vaikai turėjo puikią progą patys iš gamtos dovanų kurti paveikslus. Kaip tą daryti iš įvairiaformių akmenukų, juos mokė menininkai Laura Aitmanė ir Rimantas Aitmanas.
Simboliškai su stovykla miško bičiuliukai atsisveikino liepos 6-ąją giedodami „Tautišką giesmę“.