Pakuočių pardavėjai, t.y. prekybos vietos, pagal įstatymą privalo priimti vienkartinių pakuočių, už kurias nustatytas užstatas, atliekas. Pareiga yra užstato pakuotes priimti ne tik 300 kv. metrų ar daugiau užimančiose prekybos vietose, bet ir visose kaimo parduotuvėse.

Taip pat pardavėjai užstato priėmimą ar grąžinimą negali vykdyti didesniu nei 150 metrų atstumu nuo prekybos vietų. Būtina pažymėti, kad už užstatą yra atsiskaitoma grynaisiais pinigais, o vartotojui pageidavus suteikiama teisė įsigyti prekių ar paslaugų, o galbūt net skirti paramai, lygią užstato dydžiui.

Užstato sistemos administratorių pareiga yra turėti susitarimus su pakuočių pardavėjais, kurie įstatymo nustatyta tvarka vykdys tokių pakuočių priėmimą. Administratoriai turi aprūpinti pakuočių pardavėjus pakuočių atliekoms priimti skirtomis priemonėmis ir kompensuoti jų sąnaudas, vykdant užstato sistemą. Kadangi VšĮ „Užstatas“ nenutraukia savo veiklos, pakuočių pardavėjams privaloma pasirašyti sutartis su abiem administratoriais.

Gamintojai ir importuotojai (GI) privalo dalyvauti užstato už vienkartines pakuotes sistemoje nuo 2016 m. vasario 1 d. ir užstatą taikyti alui, alaus kokteiliams, sidrui, kriaušių sidrui, vaisių vynui, vaisių vyno kokteiliams, vaisių vyno gėrimams, kitiems fermentuotiems gėrimams, alkoholiniams kokteiliams ir nealkoholiniams gėrimams, gaiviesiems gėrimams, stalo vandeniui, girai, natūraliam mineraliniam vandeniui, šaltinio vandeniui, fasuotam geriamajam vandeniui, sultims, nektarui.

Taip pat, užstatą taikyti pakuotei, kurios talpa didesnė nei 100 ml, bet mažesnė negu 3 litrai: stiklinei; PET; metalinei. Užstatas gali būti netaikomas: gėrimus parduodant oro, vandens, kelių, geležinkelių transporto priemonių, priklausančių LR jurisdikcijai ir vežančių keleivius tarptautiniais maršrutais, valdytojams ar naudotojams ir šie gėrimai yra skirti parduoti ir (arba) vartoti nurodytų transporto priemonių keleiviams.

Užstato sistemos administratorių pareigos, vadovaujantis minėto įstatymo nuostatomis: administruoti užstatą, dalyvauti organizuojant užstato pakuočių priėmimą, organizuoti surinktų pakuočių sutvarkymą, viešo konkurso būdu parinkti atliekų tvarkytojus, kurie perdirba pakuotes, vykdyti gamintojų ir importuotojų vardu Vyriausybės nustatytas pakuočių atliekų surinkimo ir perdirbimo užduotis, t. y. 2016 m. – 55 proc.; 2017 m. – 70 proc.; 2018 m. – 80 proc.; 2019 m. – 85 proc.; 2020 m. – 90 proc.

Taip pat šviesti ir informuoti visuomenę, aprūpinti pakuočių pardavėjus pakuotėms priimti skirtomis priemonėmis (pvz., taromatai, rankinio surinkimo priemonės), užtikrinti priėmimo vietų priežiūrą, remontą ar kompensuoti nuomos, priežiūros, remonto išlaidas prekybos įmonėms, kompensuoti pakuočių pardavėjams užstato už vienkartines pakuotes sistemos vykdymo sąnaudas, susijusias su pakuočių priėmimu, priėmimo įrenginių įsigijimu ir (ar) nuoma, užstato grąžinimu ir visuomenės informavimu, visiems gamintojams ir importuotojams teikti paslaugas vienodomis sąlygomis, turėti sutartis su prekybos vietomis, kurios didesnės kaip 300 kv. metrų, ir kaimo parduotuvėmis.

Primenama, kad užstato už vienkartines pakuotes sistema pradeda veikti 2016 m. vasario 1 d. Aplinkos ministro įsakymu patvirtintas užstato dydis – 10 euro centų. Užstato dydį gyventojai sumokės pirkdami gaminius supakuotus į vienkartinę pakuotę prekybos vietose. Užstatą, sumokėtą perkant gėrimus, gyventojai galės atsiimti parduotuvėse, į kurias atneš pakuotę grąžinti.