Išvalytas vanduo vėl išpumpuojamas per dušo galvutę

„OrbSys Shower“ – tai aukštosiomis technologijomis paremta valymo sistema, kuri perdirba nuotėkų vandenį dar jums besiprausiant, rašo cnn.com. Dušo kūrėjo M. Mahdjoubio teigimu, tokias sistemas turėtume naudoti jau dabar, prieš joms tampant būtinybe.

Kaip veikia „OrbSys Shower“? Kaip ir kosminiai dušai, ši sistema remiasi „uždarosios kilpos“, ciklinės veiklos principu.

Iš čiaupo ar dušo galvutės tekantis karštas vanduo nubėga į kanalizaciją, kur yra iš karto išvalomas iki geriamo vandens lygio ir vėl išpumpuojamas per dušo galvutę. Kadangi visas procesas vyksta labai greitai, vanduo išlieka karštas, jį gali reikėti tik šiek tiek pašildyti.

Ši sistema leidžia ne tik 90 proc. sumažinti duše sunaudojamo vandens kiekį, bet ir sunaudoti 80 proc. mažiau energijos kiekvieno prausimosi metu. Be to, išvalytas vanduo yra švaresnis nei įprastas vanduo iš čiaupo.
Vandenį išvalančio dušo schema

Sunaudoja 30 kartų mažiau vandens

„Mano duše, kuris nesustodamas valo ir dar kartą panaudoja tą patį vandenį, per 10 minučių jūs sunaudotumėte apie 5 litrus vandens...Įprastame duše per tą patį laiką nubėga apie 150 litrų vandens – 30 kartų daugiau. Taigi sutaupyti galima tikrai daug,“ – kalbėjo išradėjas.

Pasak jo įmonės atliktų tyrimų, per metus namų ūkiai galėtų vidutiniškai sutaupyti 1 tūkst. eurų (apie 3,5 tūkst. litų). Panaši suma gaunama ir įmonės svetainėje pateiktoje skaičiuoklėje suvedus vidutinius vandens ir elektros tarifus Lietuvoje.
Citata
Pasak JAV Aplinkos apsaugos agentūros, vien JAV gyventojai prausimuisi per metus sunaudoja 4,5 milijardo kubinių metrų vandens. Kita vertus, beveik milijardas pasaulio gyventojų iš viso neturi prieigos prie švaraus ir vartojimui tinkamo vandens.

M. Mahdjoubiui pirmą kartą „OrbSys“ dušo idėja kilo studijuojant pramoninį dizainą Lundo universitete Švedijoje. Jis tuomet prisijungė prie NASA Johnsono kosmoso tyrimų centro projekto, kuriuo siekiama skatinti ir įgyvendinti projektus, pritaikomus tolimosiose kosmoso ekspedicijose.

„Pavyzdžiui, misijos į Marsą dalyviai gyvens ekstremalioje aplinkoje, todėl dizaino ir inžineriniai sprendimai turi apsieiti su minimaliais ištekliais, kurių turi užtekti ne tik kelionei į priekį, bet ir atgal, jeigu prireiktų. Tačiau aš nematau jokių kliūčių, kodėl negalėtume tokių pat ekonomiškų ir efektyvių sistemų panaudoti ir čia, Žemėje,“ – sakė M. Mahdjoubis.

Iššūkis dušui – jūros gyviai ir dumbliai

Vandenį taupančio dušo idėja nėra nauja. Tačiau M. Mahdjoubio teigimu, jo dušas, lyginant su kitais gaminiais, nesukelia jokių nepatogumų vartotojui. „OrbSys Shower“ pasižymi aukštesniu vandens spaudimu ir palaiko tolygią srovę. Visa tai įmanoma, nes ši sistema yra uždara, nepriklausoma nuo jokių išorinių įrengimų – priešingai nei įprasti dušai.
Vandenį perdirbantis dušas

Šiemet sistema buvo įrengta „Ribersborgs Kallbadhus“, Malmėje veikiančiame SPA centre ir viešose voniose, kur vasaros metu per dieną apsilanko daugiau nei tūkstantis lankytojų. Prieš pasukdami į dušus jie plaukioja ir pramogauja jūros vandenyje, kuriame knibžda mikroskopinių jūros gyvių, dumblių ir jūros žolių.

„Tai – itin egzotiška aplinka mūsų dušams. O ir testavimo sąlygos yra ekstremalios, nes dušai naudojami be pertraukos, po dešimt valandų per dieną...Bet iš lankytojų sulaukėme gerų atsiliepimų,“ – pasakojo dizaineris.
M. Mahdjoubio
Mano duše, kuris nesustodamas valo ir dar kartą panaudoja tą patį vandenį, per 10 minučių jūs sunaudotumėte apie 5 litrus vandens...Įprastame duše per tą patį laiką nubėga apie 150 litrų vandens – 30 kartų daugiau.

Sistema pritaikoma sausrų ir vandens pernešamų ligų kamuojamose vietovėse

Pasak JAV Aplinkos apsaugos agentūros, vien JAV gyventojai prausimuisi per metus sunaudoja 4,5 milijardo kubinių metrų vandens. Kita vertus, beveik milijardas pasaulio gyventojų iš viso neturi prieigos prie švaraus ir vartojimui tinkamo vandens.

Šiek tiek modifikavus, ši filtravimo technologija galėtų būti naudojama pasauliniu mastu. Ji ypač pasitarnautų besivystančiose šalyse, kur ją pritaikius čiaupams ir geriamojo vandens fontanams, būtų galima apsisaugoti nuo įvairių vandens keliu pernešamų ligų.

„Kiekvienas turėtų stengtis taupyti išteklius, – sakė M. Mahdjoubis. – Tačiau be jokios abejonės šie dušai ypač praverstų žmonėms, gyvenantiems vietovėse, kuriose smarkiai trūksta vandens.“

„Noriu įtraukti kiek įmanoma daugiau žmonių. Tai sekantis žingsnis. Kalbame ne vien tik apie vandens taupymą. Skatiname susimąstyti kaip ir kiek apskritai planetos išteklių sunaudojame,“ – savo ateities planais dalijosi „OrbSys Shower“ sistemos kūrėjas.