Apie žmogaus širdį galima spręsti iš to, kaip jis elgiasi su gyvūnais. I. Kantas.

Pati jau daugelį metų auginu šunį, katę, kasmet juos skiepijame, nes suvokiame, kad nepakanka paduoti augintiniui ėsti ir kartais paglostyti. Reikia rūpintis tiek jo sveikata, tiek aplinkinių žmonių saugumu. Tokių pačių motyvų vedini yra ir gyvūnų mylėtojai, karštai pasisakantys už visuotinį šunų, kačių ir šeškų ženklinimą mikroschemomis bei registravimą Gyvūnų augintinių registre, turėjusį įsigalioti jau nuo sausio 1 dienos.

Tačiau pažvelkime realybei į akis. Prievartinis įpareigojimas ženklinti augintinius mikroschemomis nesumažins beglobių šunų ar kačių skaičiaus. Atvirkščiai, šis skaičius tik išaugtų. Atsirastų tokių, kurie, nenorėdami mokėti už „čipus“, savo augintiniais tiesiog atsikratytų. Atsirastų ir tokių, kurie tiesiog neišgalėtų tiek mokėti.

Pasakykite kaimo močiutei, laikančiai tris kates ir kelis šunis, kad dabar ji privalės už kiekvieną jų sumokėti veterinarui po 15 ar 30 eurų (iki šiol nėra aiški „čipo“ ir jo įdėjimo kaina). Negana to, nugaišus privalomai registruotam augintiniui jo laikytojas ar savininkas privalės apie tai pranešti tiesiogiai arba elektroninėmis ryšio priemonėmis VMVT teritoriniam skyriui, privačiam veterinarijos gydytojui. Telefonu to padaryti negalės, turės pildyti prašymą raštu arba naudodamasis elektroninės bankininkystės paslauga. Kaip ir registracija, išregistravimas būtų privalomas, tačiau nemokamas (ar nebus įvesta rinkliava ateityje už visus suregistruotus augintinius – dar nežinia...). O jei ta kaimo močiutė nesilaikys LR gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių gyvūnų gerovės ir apsaugos bei atskirų rūšių gyvūnų ženklinimo ir registravimo reikalavimų, ji sulauks įspėjimo arba baudos nuo 29 iki 116 eurų...

Vieni neturės pinigų augintinių ženklinimui, kiti tiesiog nenorės to daryti ir atsikratys gyvūnais. Mikroschemos nuo žmonių žiaurumo gyvūnų neapsaugos, kas norės atsikratyti augintiniu tai ir padarys, žiaurumo fantazija neišpasakyta...

Įdomiausia tai, kad net ėmus privalomai ženklinti augintinius, gyvūnų globos organizacijos negautų iš to jokios naudos. Visi žmonių pinigai patektų į veterinarų ir mikroschemų gamintojų kišenes. Tad aš šiame bandyme prisidengus gražia idėja prastumti visuotinį augintinių ženklinimą įžvelgiu ir kyšančias lobistų ausis. Kai kam šis įstatymas būtų labai naudingas, deja, bet ne patiems gyvūnams, ir ne žmonėms.

Dar vienas argumentas, kuriuo remiasi įstatymo pakeitimo šalininkai, yra pasiutligės grėsmė. Tegu kalba skaičiai – per pastaruosius 5 metus pasiutlige nesusirgo nė vienas gyventojas. Laimei, nė vienas gyventojas neužsikrėtė pasiutlige nuo naminio augintinio. Lietuvoje nuo 2006 m. vykdoma sezoninė laukinių gyvūnų vakcinacija, kurios veiksmingumas pasiekia apie 87 procentus, tai liudija, kad dauguma gyvūnų įgyja imunitetą pasiutligei. Tačiau kaip tai susiję su privalomu visuotiniu šunų, kačių bei šeškų ženklinimu?

Tiesą sakant, aš galiu suprasti norą ženklinti visus šunis. Tačiau kuo dėtos naminės katės ir šeškai? Augintiniai, kurie niekuomet nevedami į lauką? Mano anūkas turi ilgaausį draugą namuose – triušį, tačiau jo ženklinti nebūtų privaloma. Kodėl šešką reiktų ženklinti, o triušio – ne?

Kol kas niekas man nepaaiškino, o kaipgi vyktų gyvūnų ženklinimo patikros? Kokiu būdu būtų tikrinama, kiek namuose žmogus laiko kačių bei šeškų ir ar jie visi turi „čipus“?

Aš nuoširdžiai raginu gyvūnų apsaugos organizacijas, savanorius bei gyvūnų mylėtojus šviesti žmones, kad jie būtų suinteresuoti ženklinti savo augintinius, bet nepritariu prievolei ženklinti visus šunis, kates ar šeškus jau nuo kitų metų. Ateityje tikrai turėtume pereiti prie visuotinio privalomo augintinių ženklinimo, tačiau darykime tai palaipsniui.

Siūlau privalomai ženklinti mikroschemomis tik pavojingais pripažintus šunis, gyvūnų veisėjo kitam laikytojui perduodamas kates, šunis, šeškus bei šunis, kates ir šeškus, kurie vežami už Lietuvos Respublikos ribų. Kitais atvejais augintinius siūlau ženklinti mikroschemomis gyvūnų laikytojų iniciatyva.

„Bet jei tu mane prisijaukinsi, mudu būsime vienas kitam reikalingi. Tu man tada būsi vienintelis pasaulyje. Aš tau būsiu vienintelė pasaulyje“ („Mažasis princas“).