Užupiečiai mėgsta laisvę ir bendruomeniškumą. Todėl jau ne pirmus metus iš eilės jie parodo, kaip reikia rūpintis ne tik savimi, bet ir gamta.

„Žinoma, būtų galima gamtai susireguliuoti ir be žmogaus įsikišimo, jei tik būtų tinkamai rūpinamasi jos saugojimu“, - sakė žuvis atvežęs Žuvininkystės tarnybos prie ŽŪM žuvivaisos skyriaus vyriausiasis specialistas Rymantas Kižys. O kol to dar nėra padaryta, specialistai nuolat rūpinasi, kad žuvų rūšys neišnyktų.

Šįkart žuvys buvo mažytės, vos kelių centimetrų dydžio, nors pernai į Vilnelę buvo paleisti jau suaugę upėtakiai. „Tiesą sakant, pritrūkome jų. Ir laikas dabar nelabai tinkamas, nes per didelis temperatūrų skirtumas. Paleisi į netinkamą vandenį, iškart nugaiš“, - aiškino specialistas.

Dėl šios priežasties žuvys nebuvo iškart paleistos į vandenį. Maišuose su vandeniu ir deguonimi, kuriuose jų kelione truko dvylika valandų, jos užupiečių rankomis buvo nuneštos iki Vilnelės ir dar šiek tiek palaikytos, kol apsiprato su temperatūra. Kadangi šįkart žuvys labai mažos, vos mėnesio laiko, nėra pavojaus, kad jų išgaudyti suskubs brakonieriai.

R.Kižys apgailestavo, kad Lietuvoje brakonieravimas išlieka labai didele problema, didesne nei daugelyje Europos šalių.

„Lietuva dar pasižymi tuo, kad pas mus žuvis yra tikra, o ne tokia, kurią mes perkame parduotuvėse iš Norvegijos. Ten yra "ferminė" žuvis, kaip būna kiaulių fermos. Viskas dirbtina. Jos greitai auga, pramoninis būdas, bet tokia žuvis kitokia ir pagal skonio savybes, ir pagal morfologiją. Netgi parduotuvėje, jei yra brakonierio sugauta žuvis ir atvežta iš Norvegijos, pažiūrėjęs specialistas lengvai atskirs: uodega yra visai kitokia, žymiai didesnė, nes žuvis turi turėti stiprybės praeiti visus slenksčius“, - aiškino jis.

Tačiau balandžio pirmąją žuvivaisos specialistams norėjosi problemas laikinai užmiršti ir tiesiog pasidžiaugti švente.

„Tebūnie žuvys ir šiemet atsvara mūsų mintims bei jausmams, upės tėkmei patikėtų rūpesčių sargas. Sakoma, kad žuvys nemoka kalbėti, bet tai netiesa. Jos tiesiog stropiai saugo užupėnų per amžius dovanotas paslaptis. Kartu su atgimstančia gamta čia, Užupyje, prasideda naujieji metai. Šiame virsme puikus palydovas šlakis, lašišų šeimos žuvis, simbolizuojanti žinias ir įkvėpimą“, - kalbėjo viešosios įstaigos „Baltijos aplinkos forumas“ direktorius Žymantas Morkvėnas, prieš duodant ženklą paleisti žuvis.