Praūžusiose olimpinėse žaidynėse buvo pagerintas ne vienas rekordas. Tačiau pasaulyje registruojami ne vien sporto, bet ir visų kitų sričių rekordai. Jau rašėme apie Lietuvoje sugautą rekordinio dydžio karpį, o dabar sulaukėme galbūt didžiausios Lietuvoje išauginto pomidoro.

„Pomidorą išauginau šiltnamyje. Jo svoris – 1130 g. Ar tai Lietuvos rekordas?“, - laiške GRYNAS.lt rašo skaitytojas.

Lietuvos rekordų registravimo agentūros „Factum“ duomenimis, didžiausias Lietuvoje užaugęs pomidoras svėrė 1,57 kg. 1993 m. rekordininką užaugino Vilkaviškyje gyvenantys Vanda ir Rimas Unguraičiai. 2005 m. 1,2 kg sveriantis pomidoras buvo užaugintas Lazdijų rajone.

Didžiausias pasaulyje žinomas pomidoras, buvo užaugintas Kinijoje. Jis svėrė 15,6 kg.

Taigi, skaitytojo atsiųstas pomidoras netaps didžiausiu, bet artėjantis derliaus nuėmimo sezonas gali pažerti staigmenų. „Viskas labai priklauso nuo metų, juk rekordininkams užaugti reikia idealių saulės, kritulių, drėgmės ir kitokių sąlygų. Savo vaidmenį vaidina ir genetika“, - GRYNAS.lt pasakojo rekordų registravimo agentūros „Factum“ vadovas Vytautas Navaitis. Anot jo, šiemet jau buvo į agentūrą kreiptasi ir dėl naujo pomidoro rekordo, ir dėl didžiausio grybo titulo. Nors šie metai nepasižymi dideliu pretendentų į rekordininkus skaičiumi, visgi artėjantis ruduo dar gali atnešti staigmenų.

Jeigu užauginote ar radote neįprastos formos, dydžio ar kitomis savybėmis pasižyminčių daržovių, vaisių, uogų ar grybų, fotografuokite ir su aprašymais siųskite grynas@grynas.lt

Faktai:

Pomidoras (lot. Solanum lycopersicum) – notreliažiedžių (Lamiidae) poklasio bulvinių (Solanaceae) šeimos augalų rūšis.

Daržo augalas, vedantis raudonus mėsingus, sultingus uogos tipo vaisius.

Lietuvoje daugiausiai auginamas šiltnamiuose. Nors biologine prasme pomidorai yra vaisiai, kasdieniniame kontekste priskiriami daržovėms.

Pomidorų vaisiai naudojami garnyrams, salotoms, mišrainėms, konservuojami, iš jų gaminamas pomidorų padažas, kečiupas.

Pomidorų tėvynė – Pietų Amerika, Andų aukštikalnės. Pradžioje jie auginti Senovės Peru civilizacijų, vėliau pateko į Mezoameriką. Actekai juos vadino tomatl – „išsipūtusiais vaisiais“. Šiuo žodžiu pomidorai dabar vadinami daugelyje pasaulio kalbų. Kas pomidorus atgabeno į Europą nėra žinoma – vieni sako, kad Kortesas, kiti – kad Kolumbas. Europos literatūroje pirmą kartą minimi 1544 m. botaniniame žinyne, kur vadinami pomo d’oro (italų kalba – „auksinis obuolys“). Iš šio žodžio kilo lietuviškas žodis pomidoras. Palaipsniui pomidorai pradėti auginti visame pasaulyje, išvesta įvairių veislių – nuo nedidelių uoginių pomidorų (panašių į augintus Meksikoje) iki sveriančių virš 0,5 kg.

Lietuvoje patys didžiausi išauginti pomidorai:

- 1,57 kg - Pagal Lietuvos rekordų registravimo agentūrą „Factum“, 1993 m. tiek sveriantį pomidorą užaugino Vilkaviškyje gyvenantys Vanda ir Rimas Unguraičiai. Iki šiol tai didžiausias išaugintas pomidoras Lietuvoje.
- 1,2 kg sveriantis pomidoras 2005 metais buvo užaugintas Lazdijų rajone.
- 1,130 kg svorio pomidoras buvo užaugintas 2012 metais.
- Didžiausias pasaulyje išaugintas pomidoras buvo užregistruotas Kinijoje, jis svėrė 15,6 kg.

Pagrindinės veislės

- Jaučio širdis – stambūs, masyvūs rausvi, širdį primenantys vaisiai;
- Slyviniai pomidorai
- Uoginiai arba vyšniniai pomidorai – maži, saldūs;