Tiesa, veterinarai patarė neskubėti, nes registro sistema dar neveikia. Ir žmonių, norinčių paženklinti gyvūnus, antplūdžio nėra. O ne vienas gyvūnų mylėtojas, geraširdiškai priglaudęs atklydusį šunį ar katę, jaučiasi sutrikęs.

„Ką man daryti, jei aš sodyboje auginu aštuonis katinus ir šunį? Man ir 10 eurų už vieną paženklintą gyvūną yra nemaži pinigai. Priglaudžiame kiekvieną iš nežinia kur atklydusį katiną. Ateina ir jau suaugusių kačių. Gaila, neišmesi. Mieste yra kitaip. Butuose daug gyvūnų neprilaikysi, o kaime kačių pilna. Tiesiog neįmanoma jų visų sugaudyti ir paženklinti. Ir tai dideli pinigai“, - kalbėjo Alytaus rajone gyvenanti Inga.

Nuo šių metų sausio 1 d. Lietuvoje įsigaliojo privalomas šunų, kačių ir naminių šeškų ženklinimas poodinėmis mikroschemomis, kurios pasiklydus gyvūnui pagal į duomenų bazę įvestą informaciją padėtų atsekti, kas yra jo šeimininkas. Tikimasi, kad nauja tvarka padės sumažinti valkataujančių gyvūnų skaičių, tačiau gyventojai baiminasi, kad suženklinti visų turimų gyvūnų finansiškai neišgalės.

Nors ne viena veterinarijos paslaugas teikianti įmonė Alytuje ir Alytaus rajone patvirtino, kad šiuo metu ženklinimas kainuotų 30 eurų, vėliau kaina gali ir pasikeisti. Neskubėti patarė ir patys veterinarijos gydytojai, tikinantys, kad reikia palaukti ir galbūt paslauga atpigs, o ir aiškumo bus daugiau. Kalbama, kad ženklinimas turėtų kainuoti 10-15 eurų, bet tiksli suma nėra fiksuota. Regis, reikės mokėti tiek, kiek paprašys veterinarijos gydytojas.

„Noriu pabrėžti, kad jau veikiantis gyvūnų augintinių registras yra nemokamas. Paženklintus gyvūnus užregistruoti ir vėliau duomenų sistema naudotis bus galima nemokamai. Kainuos pats ženklinimas mikroschema, dokumentų užpildymas“, - sakė Valstybinės įmonės Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro Gyvūnų ir pieno apskaitos departamento direktorė Daiva Beinorienė.

Nors Gyvūnų augintinių registro sistema teoriškai veikia, praktiškai ja naudotis dar negalima. Veterinarijos gydytojai dar turi gauti kodus, kuriais galėtų prisijungti prie registro sistemos ir įvesti informaciją apie paženklintą gyvūną.

„Kol kas mes ta sistema naudotis negalime. Dar reikia palaukti. Idėja dėl privalomojo gyvūnų augintinių ženklinimo yra gera, bet ją įgyvendinti bus sudėtinga.

Kas ženklino savo gyvūnus ir anksčiau, tie ir toliau ženklins, tačiau, problemų gali kilti kaimo vietovėse. Pririštą ar voljere lakstantį šunį paženklinti galima, bet kas sugaudys visus katinus, kurie kada nori išeina ir grįžta? Šeimininkas gali pasakyti, kad katinas net ne jo“, - svarstė Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas, valstybinis veterinarijos inspektorius Romas Černius.

Kaip skelbia VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras, prašymai dėl gyvūno augintinio ženklinimo ir registravimo turi būti teikiami veterinarijos paslaugų teikėjams, turintiems teisę ženklinti gyvūnus.

Gyvūnų augintinių registrą tvarkys VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras. Už registrą bus atsakinga ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kurios teritoriniai skyriai nemokamai priims augintinių savininkų prašymus įregistruoti mikroschema paženklintą gyvūną.

Šiais metais gimę gyvūnai turės būti suženklinti per 4 mėnesius nuo jų atsiradimo, o iki 2015 m. gruodžio 31 d. gimę augintiniai privalės būti suženklinti ir registruoti iki 2017 m. balandžio 1 d.

„Duotas tikrai nemažas terminas. Nereikia jaudintis ir suskubti viską daryti tą pačią dieną. Jokio spaudimo nėra. Vis teikiame informaciją žmonėms apie gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo naudą. Registravimo tikslas yra mažinti bešeimininkių gyvūnų skaičių, apsaugoti visuomenę nuo gyvūnų platinamų ligų, užtikrinti augintinių atsekamumą“, - kalbėjo D. Beinorienė.