„Geriausios metų fotografijos“ bei „Metų fotografo“ laurai teko fotografui Mariui Čepuliui už nuotrauką „Tylus pagalbos šauksmas“.

„Šiemet, kai ypač esame pasiilgę gamtos, po šaltos žiemos, turime galimybę pasidžiaugti sustabdytomis akimirkomis, kurios iš fotografų pareikalavo daug kūrybiškumo, kantrybės ir kojų darbo“, - atidarymo ceremonijoje savo žodį tarė Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis.

Jis linkėjo tokiam konkursui tapti tradiciniu ir teigė, kad ekspozicija Vyriausybės rūmuose labai praskaidrins jos darbuotojų kasdienybę.

Į renginį šiek tiek vėliau atvykęs aplinkos ministras Valentinas Mazuronis šmaikštavo, kad apžiūrėjęs parodos nuotraukas suprato du dalykus, tačiau vienas jam taip ir liko neaiškus: „ Tris dalykus supratau, o vieno ne. Pirma, kad šios nuotraukos yra nuostabios. Antra, kad tokios parodos yra būtinos, nes jos geriausiai parodo, kaip reikia mylėti gamtą. Dalykas, kurio vis dėlto nesupratau – kaip tarp tų nuostabių nuotraukų jūs išrenkate geriausią? - retorinį klausimą kėlė ministras renginio organizatoriams.

Įdomiausia - ne nufotografuoti, bet pagauti momentą

Geriausiu 2012 gamtos fotografu šiemet išrinktas fotografas Marius Čepulis apdovanojimų atsiimti į sceną ėjo bene septynis kartus. GRYNAS.lt pasiteiravus, ar tikėjosi gauti tiek dėmesio ir liaupsių, vyras prisipažino, kad kažką laimėti tikrai žinojo, kad laimės, tačiau tokia gausa jį nustebino:

„Nėra taip, kad nėra konkurencijos. Kai kurios nominacijos tikrai buvo labai įdomios, nes paukščių nuotraukų buvo labai gerų, - sakė fotografas. - Žinojau, kad kažką laimėsiu, bet kad tiek – tikrai ne“.

M. Čepulis skaičiavo pats fotografuojantis bene 17 metų, tačiau iš jų tik trejus tai darantis profesionaliai.

„Fotografuoti galima bile kiek metų, bet jeigu tu nesi biologas ir gamtininkas, bus sunkiau. Pirma, turi labai gerai pažinoti gamtą, labai gerai išmanyti visus procesus, mano atveju -pažinti visus paukščius. Tiktai tada gali žinoti, kaip prieiti prie paukščio, kaip jį pagauti ten ar ten. Pati paukščio fotografija nėra pats įdomiausias dalykas. Įdomiausia – pagauti paukštį jo aplinkoje. Tai yra daug darbo“, - pasakojo gamtos fotografas, pats turintis biologo-ornitologo išsilavinimą.

Kaip gimė geriausia metų gamtos fotografija?

M. Čepulis atskleidė, kad geriausia 2012 metų gamtos fotografija išrinkta erelio su žuvimi nuotrauka gimė netikėtai.

„Ji fotografuota Birvetos tvenkiniuose, Ignalinos rajone, liepos mėnesį. Paprastai fotosesiją pradedu 3 valandą ryto. Pastatau palapinę, guluosi, dirbu iki kokios 10 valandos, kol būna gražiausia šviesa. Čia fotografuota būtent pietų metu, kada aš sėdžiu automobilyje ir valgau. Tąkart pamačiau atskrendančius erelius, jie toje vietoje žvejoja. Galvoju, reikia pabandyti. Įbridau į vandenį, pradėjau fotografuoti. Jie buvo toli, tai aš vėl grįžau į automobilį. Kai išgirdau, kad jie vėl atskrenda ( nes jie skleidžia speficinį garsą), vėl puoliau į vandenį. Sėdau į nendryną, pasislėpiau, kad jie manęs nematytų ir nesibaidytų“, - nuotraukos gimimo istoriją atsiminė pašnekovas. Padaręs keletą kadrų iškart suprato, kad nuotrauka tikrai verta dėmesio.

Apdovanota daugiau kaip 20 fotografų

Geriausi gamtos fotografai išrinkti 14-oje nominacijų, be to, net 7 įmonės, organizacijos ar asmenys fotografams įsteigė po specialųjį prizą.

Taigi skirtingomis nominacijomis įvertinti ir gyvąją gamtą, ir kraštovaizdį, ir augalus fiksuojantys menininkai.

Nominacijoje „Augalijos magija“ geriausia išrinkta Vilijos Visockienės nuotrauka „Nušvitimas“.
Už geriausią „Gamtos akimirką“ prizą gavo fotografas Marius Čepulis.
Nominacijoje „Gamtos menas“ triumfavo Kęstutis Vecka.
Geriausią gyvūno portretą praėjusiais metais įamžino fotografas Aleksandras Gužauskas.
Nominacijoje „Kiti gyvūnai“ prizą pelnė fotografė Vilija Visockienė.
Geriausiu „Lietuvos kraštovaizdžio“ vaizdu pripažinta Gražinos Sventickienės fotografija
„Makropasaulio“ nominacijoje geriausiu išrinktas fotografo Luko Jonaičio darbas
Gražiausią paukščio kadrą pavyko pagauti fotografui Renatui Jakaičiui
Nominacijoje „Žinduoliai“ geriausiu pripažintas fotografo Dariaus Babelio darbas
„Žmogaus ir gamtos“ nominacijoje triumfavo fotografas Rimantas Bikulčius
„Geriausio nespalvoto kadro“ nominacijoje apdovanotas Linas Būdavas
Nominacijos „Egzotikos pasaulis“ geriausia fotografija išrinktas Viktoro Dubinsko darbas

Lietuvos gamtos fondas už „Lietuvos gamtos įvairovės“ įamžinimą apdovanojo geriausios metų fotografijos autorių Marių Čepulį. Tas pats fotografas pelnė ir asociacijos „Gamtos namai“ prizą už geriausią plėšriojo paukščio nuotrauką.

Asociacija „Baltijos vilkas“ už profesionalią plėšrūno fotografiją specialiu prizu apdovanojo fotografą Marių Kavaliauską.

Lietuvos miškininkų asociacija už geriausią miško nuotrauką apdovanojo taip pat daugiausia DELFI skaitytojų simpatijų už pelėdos lututės nuotrauką pelniusį fotografą Joną Barzdėną.
Jonui Barzdėnui DELFI.lt vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė – Budrienė taip pat įteikė specialų redakcijos prizą.

Verslininkas Ramūnas Karbauskis už įspūdingą peizažą su antimis apdovanojo fotografą Rimantą Bikulčių.

Bendrovė „Būstuva“ taip pat apdovanojo fotografą Darių Babelį už geriausią gyvūno natūralioje aplinkoje nuotrauką.

Norima, kad fotografijos konkursas taptų tradicija

Konkurso organizatoriai sako siekiantys, kad šis konkursas būtų ne tik gamtos fotografų, bet ir visų Lietuvos gamtosauginių organizacijų šventė - didžiulė, svarbi, įsimintina ir reikšminga gamtosauginė akcija, o konkurso darbai, fotografijų albumas - taptų Lietuvos gamtos vizitine kortele, kurią su pasididžiavimu galima demonstruoti visoje Europoje. 

Konkursas šiemet vyksta trečią kartą. Savo geriausius darbus jam atsiuntė per šimtą autorių, komisijos vertinimui pateikta daugiau nei 2000 darbų. Šį konkursą organizavo gamtos fotografų klubas NATUREPHOTO.LT ir „Žurnalo apie gamtą“ redakcija.

Iš geriausių Lietuvos laukinės gamtos fotografijų konkurso darbų surinkta paroda bus eksponuojama įvairiose šalies vietose.