Bičių pikis

A. Žarskus sako, kad bičių pikio panaudojimo sfera yra labai plati. Jis laikomas ir natūraliu antibiotiku, ir vaistu, tinkamu naudoti profilaktiškai – gerai savijautai palaikyti, apsiginti nuo peršalimo ir kitų ligų.

„Paskutiniu metu jis siūlomas net širdininkams naudoti. Pikis, atskiestas spiritu, gali būti 10, 20 ir 30 proc. koncentracijos. Priklausomai nuo žmogaus ir poreikio naudojamas lašais įvairiausiems susirgimams arba profilaktiškai“, - pataria bitininkas.

Jis mena paskutinę terapeutų konferenciją, kurioje teko dalyvauti. Joje susirinkę mokslininkai pabrėžė, kad sklerozės, širdies ligas sukelia tam tikra infekcija, o pikis kaip antibiotikas neleidžia kalkėti kraujagyslėms ir t.t.
Bitininkas A. Žarskus
Jeigu Vakarų Europoje vienam žmogui tenka po 10-12 kg medaus per metus, Lietuvoje – tik po 2-2,5 kg.

„Pikis yra nepamainomas įvairioms uždegiminėms ligoms. Pavyzdžiui, skauda gerklę – reikia būtinai su pikiu praskalauti arba išgerti tam tikros koncentracijos. Pikio panaudojimas yra labai platus ir apie tai reikėtų ilgai šnekėti“, - sako Anykščių bitininkų draugijos pirmininkas.

Tiesa, pašnekovas pabrėžia, kad šį produktą reikia naudoti saikingai, didesnės jo dozės gali būti pavojingos: „Viską reikia naudoti proto ribose. Sakysime toks pavyzdys – žmogui per dieną reikia išgerti 2 litus vandens, o jeigu jis kibirą išgers ir kojas pakratys. Lygiai tas pats yra su pikiu. Yra nustatytos normos, kaip galima naudoti“.

Bičių pienelis

Jeigu bitės maitina paprastas darbininkes bites trupučiu pienelio, žiedadulkėmis, jos vasarą gyvena iki 40 dienų, žiemos metu, kai nedirba, iki šešių mėnesių. Bičių motinėlė yra maitinama tik bičių pieneliu ir gyvena iki 5-6 metų.

„Žmogui bičių pienelis irgi yra naudingas, tik juo negalima piktnaudžiauti. Paros norma – iki vieno gramo. Tam tikrais laikotarpiais jis sustiprina organizmą. Kai kuriais atvejais pienelio naudoti negalima, pavyzdžiui, sergantiems vėžiu“, - atkreipia dėmesį A. Žarskus.

Bičių pienelis netinkamas ir alergiją medui turintiems žmonėms. Tokių, kaip sako pašnekovas, pasaulyje yra apie 1 proc.

Bičių duonelė

Bičių duonelė turi daugybę vitaminų, mineralinių medžiagų, aminorūgščių, todėl yra itin vertinga žmogaus organizmo stiprinimui.

Anykštėnas bitininkas sako, kad ją valgyti gali bet kas po šaukštelį du-tris kartus per dieną. Gripo epidemijos metu galima dozę padidinti iki šaukšto du-tris kartus per dieną.

„Bičių duonelė yra pati nekenksmingiausia. Bičių duonelė ir žiedadulkės yra beveik tas pats, tik bičių duonelėje žiedadulkės yra užkonservuotos ir ji labai mažai kam sukelia alergiją. Žiedadulkės jau žymiai daugiau kam sukelia alergiją“, - aiškina A. Žarskus.

Bičių duonelę galima naudoti profilaktiškai darant tam tikras pertraukas. Pavyzdžiui, mėnesį pavartojai, paskui leidi organizmui pailsėti. Savo ruožtu bičių pikį rekomenduojama naudoti gerklę perštint, atsiradus slogai.

„Medikai teigia, kad žmogaus organizmas prie bičių produktų nepripranta, kai prie kitų cheminių vaistų pripranta“, - sako bitininkas.

Kas perka, ką ir už kiek?

„Anykščių bitininkų draugijos“ pirmininko teigimu, dauguma bičių produktų naudoja patys bitininkai ir jų šeimos, o kiti pirkėjai šiais produktais dažniau susidomi aplankius ligoms.

„Tačiau yra dalis bitininkų, kurie nei naudoja, nei moka pagaminti (bičių pikį, pienelį, duonelę – red. past.). Mes stengiamės, kad jie veltui neišmestų bičių duonelės, kad panaudotų pikį. Dabar farmacinės kompanijos superka ir pikį, ir pienelį“, - pastebi A. Žarskus. Anot jo, bičių pienelis itin paklausi prekė Skandinavijos šalyse, todėl didžioji jo dalis eksportuojama. Savo ruožtu tarp lietuvių šie bičių produktai mažiau paklausūs.

Bitininkas sako, kad turint 3-5 bičių šeimas iš jų galima gauti visko – ir medaus, ir pienelio, ir pikio – reikia tik mokėti pasiimti.
Bitininkas A. Žarskus
Mūsų bitininkai, kurie daugiau gamina (medaus ir jo produktų – red. past.), veža į Latviją, ten dvigubai kainos didesnės nei Lietuvoje. Pas mus, palyginus kainas, yra labai gerai.

Bičių produktų, jo teigimu, galima įsigyti tiek vaistinėse, tiek tiesiogiai iš pačių bitininkų. A. Žarskus pastebi, kad perkant iš pastarųjų bičių produktai kainuoja perpus pigiau.

„Bičių pikis priklausomai nuo jo kokybės kainuoja nuo 120 iki 150 Lt/ kg. Bičių pienelio vienas gramas iki 10 Lt, nes jį sunku pagaminti, reikia specialiai tuo užsiimti. Bičių duonelės kaina labai kinta, dabar yra pabrangusi – kilogramas netoli 100 Lt”, - kokių kainų pirkėjas gali tikėtis pirkdamas bičių produktus iš bitininkų vardija A. Žarskus.

Bičių duonelė yra paklausiausias produktas. Anykštėnas sako, kad jų šeimoje tokios duonelės per metus suvartojama po porą kilogramų vienam žmogui.

Medaus derlius bus trečdaliu mažesnis

Šių metų bičių derlius prognozuojamas žymiai silpnesnis nei pernai. Tai lėmė užsitęsę šalti orai, dėl kurių vėluojama apie 40 dienų.

„Labai buvo gerai, kad šiemet bitininkai nemažai medaus gavo iš liepų... Dabar dar ir iš kitur renkama – grikių... Skaitoma, kad derlius bus mažensis apie 30 proc”, - kalba A. Žarskus. Prastesnis sezonas lems ir didesnes medaus bei medaus produktų kainas, tačiau bitininkas skaičiuoja, kad jos tikrai nekils trečdaliu.

„Mūsų bitininkai, kurie daugiau gamina (medaus ir jo produktų – red. past.), veža į Latviją, ten dvigubai kainos didesnės nei Lietuvoje. Pas mus, palyginus kainas, yra labai gerai“, - sako pašnekovas.

Anykštėnas mini, kad lietuviai medų ir jo produktus perka nedideliais kiekiais, o tai rodo ir bendra Europos statistika. Jeigu Vakarų Europoje vienam žmogui tenka po 10-12 kg medaus per metus, Lietuvoje – tik po 2-2,5 kg.

„Nuo seno yra tokios tradicijos, kad medų reikia naudoti tik ligos atveju. Gripo, epidemijų atveju medų labai perka, o taip žmonės vartoja labai saikingai. Gal dėl finansinių reikalų, nes daugumai su pinigais sunku. Tokie yra reikalai“, - apibendrindamas pokalbį užbaigia Anykščiuose gyvenantis bitininkas A. Žarskus.