„Eurogroup for Animals“ mano, jog šis parlamento sprendimas – didžiulis žingsnis atgal gyvūnų gerovės srityje, žengtas netrukus po to, kai Lietuva kartu su kitomis penkiomis ES šalimis Europos Komisijai pranešė, kad jos teritorijoje joks ūkinis gyvūnas nebus skerdžiamas prieš tai jo neapsvaiginus.

Piktnaudžiavo išimtimi, skirta religinėms bendruomenėms

Organizacijos teigimu, panašu, jog šį žingsnį Lietuvos parlamentas žengė siekdamas paskatinti mėsos eksportą, o tai yra nesuderinama su Tarybos Reglamentu 1099/2009, kuris leidžia nukrypti nuo teisės akto dėl vietinių religinių poreikių, tačiau ne dėl mėsos produkcijos ar eksporto skatinimo.

„Esame nepaprastai nusivylę. Skerdimui neapsvaiginus išlygos gali būti taikomos tik aiškiai apibrėžtais atvejais ir tai turėtų būti išimtis, o ne taisyklė. Akivaizdu, kad Lietuvos Parlamentas, leisdamas eksportuoti tokią mėsą į trečiąsias šalis, piktnaudžiauja išimtimi, skirta sudaryti galimybę aprūpinti mėsa religines bendruomenes šalyse narėse“, - sakė „Eurogroup for Animals“ direktorė Reineke Hameleers.


„Sumažinus gyvūnų gerovės standartus Lietuvos mėsos produkcijos gamintojai rizikuoja prarasti rinkos dalį ir pakenkti savo reputacijai. Tai gali ne tik turėti ilgalaikių pasekmių šaliai, tačiau – svarbiausia – didžiulę įtaką gyvūnams. Todėl mes prašome prezidentę Dalią Grybauskaitę pasinaudoti savo teise ir kaip įmanoma greičiau atmesti įstatymą“, - sakė ji.

Žiniasklaidai atsiųstame laiške, kuris buvo adresuotas prezidentei Daliai Grybauskaitei, išsakomi argumentai, jog Lietuvos musulmonų ir žydų bendruomenės yra nedidelės, jas sudaro apie 2 000 musulmonų ir apie 3 000 žydų. 
Krzysztofas Mularczykas
Esame šokiruoti sužinoję, kad netrukus po to, kai Lietuva priėmė šį istorinį sprendimą, jos parlamentas patvirtino pasiūlymą atstatyti skerdimą neapsvaiginus tam, kad paskatinti mėsos eksportą.

„Akivaizdu, kad pataisa buvo patvirtinta visų pirma siekiant sudaryti galimybę Lietuvai eksportuoti gyvūnų, kurie buvo paskersti prieš tai jų neapsvaiginus, mėsą į ES nepriklausančias šalis. Jungtinė grupė mano, kad ES teisė neleidžia skersti gyvūnų prieš tai jų neapsvaiginus siekiant eksportuoti mėsą į ES nepriklausančias šalis“, - rašoma laiške iškeliant mintį, kad pastarasis Seimo sprendimas prieštarauja ES teisei.

Netrukus po džiuginančio sprendimo - persigalvojo

Tokią pat nuomonę išreiškė ir dar viena tarptautinė organizacija „Compassion in World Farming“.

 „Tikime, jog gyvūnų skerdimas neapsvaiginus yra žiauri praktika, kuri reiškia, kad gyvūnas yra sąmoningas tuo metu, kai yra skerdžiamas. Su dideliu džiaugsmu stebėjome, kaip Lietuva, kartu su Švedija, Lenkija, Slovėnija, Malta ir Suomija, priėmusi gyvūnų gerovės įstatymą, Europos Komisijai pranešė, kad ūkinių gyvūnų skerdimas prieš tai jų neapsvaiginus šalyje nebus galimas. Ši pozicija visiškai atitiko ES Tarybos reglamentą nr. 1099/2099, kuris leidžia šalims pasirinkti aukštesnius gyvūnų gerovės standartus, kurie draudžia skerdimą neapsvaiginus. Dėl to esame šokiruoti sužinoję, kad netrukus po to, kai Lietuva priėmė šį istorinį sprendimą, jos parlamentas patvirtino pasiūlymą atstatyti skerdimą neapsvaiginus tam, kad paskatinti mėsos eksportą,“- savo pranešime rašo šios organizacijos atstovas Centrinėje ir Rytų Europoje dr. Krzysztofas Mularczykas.

Jis akcentuoja, kad tikslas eksportuoti ar gauti daugiau pelno niekada nebuvo numatytas įstatymuose, leidžiančiuose nukrypti nuo draudimo skersti neapsvaiginus.

Tokia praktika buvo numatyta kaip galima ES šalyse tik religinės praktikos tikslais, o ne kaip atsarginis kelias padidinti mėsos produkciją ir eksportą.

GRYNAS.lt primena, jog parlamentarai, aktyviai palaikę ritualinio skerdimo būdo įteisinimą, žurnalistams niekuomet neatsakė į klausimą, kaip Lietuva pasiaiškins Europos Sąjungos institucijoms, kodėl buvo priimtas toks sprendimas.