Viceministras: visada reaguojame į žurnalistų kritiką

Aplinkos ministerijos ir Lietuvos žurnalistų sąjungos skelbto konkurso laimėtojams diplomus ir prizus įteikęs aplinkos viceministras Linas Jonauskas sakė, kad šiųmetis konkursas pasižymėjo ypatinga dalyvių gausa. Taip pat šiemet kaip niekad daug atsiųsta ir žurnalistų parengtų darbų.

„Labai džiugu, kad tiek daug darbų atsiųsta. Manau, kad laimėtojai objektyviai atrinkti. Komisijai teko didžiulis darbas“, - kalbėjo viceministras.

Jis padėkojo aplinkosaugos temomis rašantiems žurnalistams, kadangi jie visuomenei paprastai paaiškina apie sudėtingus gamtos reiškinius. Be to, jo žodžiais tariant, ministerija visuomet sureaguoja į žiniasklaidos kritiką ir imasi atitinkamų veiksmų.

„Norint rašyti aplinkosauginėmis temomis, reikia apie tai išmanyti. Bet ko neįbruksi. Skaitytojai yra išmanantys. Prieš kiekvieno ryto ministerijos susirinkimą apžvelgiame spaudą. Įvertiname neigiamus atgarsius. Jeigu tekstuose išreikštas nerimas, įtarimai, mes pradėdavome aiškintis. Žiūrėdavome, ar viskas gerai ir teisinga. Aplinkos ministerija yra veikliausia ministerija ir jūs (žurnalistai - red. past.) labai daug prie to prisidėjote. Daugiau nei pusė nuopelnų yra jūsų“, - iškilmingoje ceremonijoje kalbėjo L. Jonauskas.

Šiųmečiam konkursui gerų žodžių negailėjo ir Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius. Anot jo, jau dvyliktą kartą įvykęs konkursas leidžia teigti, kad Aplinkos ministerija teisingai supranta profesionalios žurnalistikos reikšmę.

„Dėkoju už gerą tradiciją, tiems, kurie palaiko konkurso idėją, neformalų bendravimą. Visa tai yra geros tradicijos vystymas. Ministerija nėra tarp tų blogų pavyzdžių, kai institucijos užsidaro nuo žurnalistų. Viešumo Lietuvoje tikrai mažėja. Vis daugiau institucijų stengiasi atsiriboti nuo nepatogių temų ir nepatogių žmonių. Tai yra vienos geriausios praktikos pavyzdys. Žurnalistai ir ministerija randa bendrus sąlyčio taškus. Nėra kardinalių ginčų kalbant apie tai, kas yra profesionali žurnalistika“, - teigė D. Radzevičius.

Laurus nuskynė tekstai apie lūšis ir pesticidus

Vertinimo komisijos narė Aurelija Arlauskienė prieš paskelbdama nugalėtojus pranešė, kad šiemet konkurse dalyvavo 26 autoriai, kurie pateikė 86 darbus – 68 straipsnius ar jų ciklus, 18 radijo laidų.
Geriausiai šių metu konkurse pasirodė ir daugiausia vertinimo komisijos balsų surinko Inga Labutytė.

Konkurso laurus pelnė jos straipsniai apie lūšis ir Lietuvos ūkininkų galimai naudojamus padirbtus pesticidus (GRYNAS.lt publikacijos: „Kur bastosi Lietuvos lūšys? GPS siųstuvai atskleidė neįprastus Lietuvos miško kačių maršrutus“ ir „Lietuvoje 40 proc. ūkininkų galimai naudoja padirbtus pesticidus“).
L. Jonauskas
Kiekvieną rytą prieš susirinkimą ministerijoje apžvelgiame spaudą. Įvertiname neigiamus atgarsius. Jeigu tekstuose išreikštas nerimas, įtarimai, mes pradėdavome aiškintis. Žiūrėdavome, ar viskas gerai ir teisinga.

Antroji vieta šiemet atiteko LRT laidos „Gamta – visų namai“ kūrybinei grupei Selemonui Paltanavičiui, Adolfui Drungilui ir Audronei Šopagaitei už 2013-09-07 ir 2013-10-26 transliuotas laidas. Konkurso vertinimo komisija šiemet skyrė du trečiosios vietos laimėtojus –Oksaną Laurutytę ir Kazį Gaigalą. O. Laurutytė apdovanojimą pelnė už pilietines iniciatyvas, skatinančias tausoti gamtą, ir straipsnių ciklą apie taršą. K. Gaigalui apdovanojimas skirtas už ilgametę veiklą ir indėlį į žuvų išteklių tyrimą, saugojimą bei tai atspindinčias publikacijas „Dirbtinė žuvivaisa ir akvakultūra Nemuno deltoje“, „Atnaujintas ungurių įžuvinimas – tik gero darbo pradžia“ ir „Pragaištingi ekologiniai ir socialiniai reiškiniai Pamaryje“.

Konkurso nugalėtoja I. Labutytė, atsiimdama apdovanojimą teigė, kad konkurse ji dalyvauja jau trečią kartą. „Trečias kartas nemeluoja. Dabar apšilau kojas kaip redaktorė. Šias publikacijas rašiau labai spirgėdama. Galėčiau kiekvieną rytą žiūrėti, kur nuėjo lūšys, o ne ką konkurentai parašė“, - pasakojo GRYNAS.lt redaktorė.