Inspekcijos Šiaulių skyriaus specialistai, vykdydami rinkos priežiūrą ir tikrindami gaminius, skirtus liestis su maistu patikrino V. Šutkaus įmonę „1001 smulkmena”, kurios sandėlyje tyrimams atrinko samtį su metaline rankena.

Atlikus cheminius tyrimus Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje nustatyta, kad gaminyje esantis chromo kiekis didžiausią leistiną lygį viršijo nuo 19,3 iki 61,6 karto. Naudojant samtį įprastomis sąlygomis, keliasdešimt kartų leistiną lygį viršijantis chromo kiekis gali patekti į maisto produktus ir sukelti vartotojams odos ar gleivinių pažeidimus arba turėti toksinį, kancerogeninį poveikį vartotojų sveikatai ir gyvybei.
Samtis su per dideliu kiekiu chromo

Pagal pateiktus įsigijimo dokumentus nustatyta, kad minėtus samčius (1600 vienetų) Lietuvos rinkai pateikė juos iš Kinijos importavusi bendrovė „Smulkmenos”, visas jų kiekis buvo realizuotas įmonei „1001 smulkmena”.

Lėlytė kelia pavojų sveikatai ir gyvybei

Tos pačios bendrovės importuotą Kinijoje pagamintą žaislą - lėlę „MY BABY”, įtariant, kad žaislas gali kelti pavojų vartotojų saugai ir sveikatai, Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos darbuotojai atsirinko, siekdami patikrinti joje esančių ftalatų kiekį. Lėlė buvo paimta iš prekybos centro „Rašė”, Utenoje.

Atlikus tyrimus nustatyta, kad šios lėlės sudėtyje cheminės medžiagos ftalato koncentracija leistiną lygį viršijo net 231 kartą ir tokio žaislo naudojimas kelia riziką vaikų sveikatai ir gyvybei.

Nustačiusi, kad samtis su metaline rankena ir lėlė  „MY BABY” neatitinka produktų saugą reglamentuojančių teisės aktų, Valstybinė ne maisto produktų inspekcija uždraudė pavojingus gaminius teikti į rinką ir įpareigojo juos įvežusią bendrovę informuoti vartotojus apie riziką, susijusią su pavojingų gaminių vartojimu. Taip pat turės būti suteikta galimybė juos grąžinti pardavėjui.

Inspekcija surašė Produktų saugos įstatymo pažeidimo protokolą, kurį perdavė nagrinėti Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai.

Išnagrinėjusi bylą Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba už Produktų saugos įstatymo pažeidimą bendrovei „Smulkmenos” importas skyrė 2750 litų baudą.