Maršruto ilgis 2,5 km., iš kurių 1,670 m. medinėmis lentutėmis išklotas kelias. Keliaudami šiuo taku rasite 12 stotelių, kuriose pateikiami ne tik šalia augančių augalų aprašymai, bet ir jų iliustracijos. Debesnų telmologiniame draustinyje aptikta beveik dvi dešimtys augalų rūšių, įrašytų į Lietuvos Raudonąją knygą.

Tačiau metams bėgant, gamtos ir kai kurių vandalų įsikišimo dėka, šis ypač varniškių pamėgtas takas darosi apgailėtinos būklės: dauguma lentų sulaužyta arba jau supuvusios ir pavojingos vaikščioti pėstiesiems. Varnių regioninio parko direkcijos darbuotojai prie medinio tako pastatė užrašus su įspėjimu, kad „takas pavojingas“ ir jau po truputį galvojo apie tako išmontavimo darbus, nes ES lėšos gaunamos takams įrengti, bet jų priežiūrai ir remontui tos lėšos skiriamos nėra.

Šių metų vasaros pradžioje Lietuvoje buvo pradėti platinti saugomų teritorijų lankytojų bilietai. Vienkartinis toks bilietas besilankantiems parke kainuoja 1 eurą. Tai savanoriškas bilietas už kurį gautos lėšos yra skiriamos gamtos objektų, rekreacinių teritorijų priežiūrai, tvarkymui, informacinių stendų atnaujinimui, šiukšlių išvežimui, taip pat švietėjiškai gamtosauginei veiklai vykdyti - lankstinukams, gamtos maršrutų aprašymams, gamtos pamokoms. Parke šiemet apsilankė nemažai turistų, bet vienkartinių bilietų pavyko išplatinti tik apie 500 vnt. (kaip pvz. Anykščių RP jų pardavė per 70 tūkstančių).

„Pernai Varniai pasipuošė žemaitišku ženklu „Varnē”, kuris buvo pastatytas vien žmonių aukų pastangomis. Kiekvienas varniškis ar Varnių miesto svečias laikė garbės reikalu išsipirkti nors vieną „simbolinę plytą“ ir tuo prisidėti prie šios kilnios misijos. Prisiminę pernykštę aukų rinkimo akciją sugalvojome šiemet tą patį pabandyti ir su Botaninio tako atgaivinimu, tik vietoj „plytos“ pasiūlėme įsigyti „vardinę lentutę“. Varniškiams lentutės su jų vardais kainuoja po 2 eurus, vaikams ir pensininkams atitinkamai 1 euras. Šis sumanymas gana greitai prigijo ir žmonių dėka mes jau pataisėme apie 1 km. medinio tako (liko dar sutvarkyt apie 600 m.). Šiuo metu apsilankę botaniniame take galite pamatyti net 167 vardines lentutes! Tikimės kitais metais su lankytojų pagalba pabaigti tvarkyti jau visą taką, juk spanguoliauti, grybauti ar žvejoti žymiai patogiau kai eini mediniu saugiu taku“, - teigė Varnių regioninio parko vyr. specialistas Linas Šedvilas.