Kiekvieno patiekalo – ne daugiau nei 30 g

Maitinimo įstaigų vadovams bei virtuvės šefams uždavėme klausimą - kiek galima suvalgyti prie Kūčių ir Kalėdų stalo, kad nesijaustume persivalgę. Visi pašnekovai ragino nepasiduoti šventinei valgymo manijai ir kartojo, kad geriau suvalgyti mažiau nei daugiau. Tai svarbu, nes persivalgęs žmogus vargu ar pajus tikrąją švenčių prasmę.

Kulinarijos – konditerijos įmonės „Mažosios ragainės“ patyręs virtuvės šefas Eduardas Radzivilovas teigė, kad žmogus Kūčių vakarą daugų daugiausiai gali suvalgyti 600 gramų maisto. Anot jo, jei ši riba bus viršyta, persivalgymo jausmas garantuotas.

K. Viršilienė
Gaminant maistą šešių asmenų šeimai mėsos reiktų įsigyti maždaug 1100 g, nešaldytos žuvies – 850 g (šaldytos – 1,2 kg), išvalytos silkės – 850 g. Šventinėms dienoms tikrai užteks 600 g torto. Taip pat reiktų nusipirkti kilogramą kitų saldumynų ir vaisių.

„Tokia norma – teisingas požiūris į maistą. Tiek suvalgęs žmogus nebus persivalgęs, bet jausis pasisotinęs. Tokia norma jau yra nemaža, bet jei jis suvalgys daugiau, bus tikrai negerai“, - tikino pašnekovas.

Be to, jis atkreipė dėmesį į tai, kad jei laikomasi tradicijų ir ant Kūčių stalo patiekiama dvylika patiekalų, visų galima paragauti tik po kupiną arbatinį šaukštelį. Apskritai kiekvieno gaminio negalima suvalgyti daugiau nei po 30 – 40 g. Keptos žuvies rekomenduojama suvalgyti ne daugiau nei pusę gabalėlio. O apie pakartojimą negali būti nė kalbos, nebent vietoje jums patinkančio patiekalo sutiktumėte atsisakyti kurio nors kito.
Kepta silkė

Aguonų pienu su kūčiukais pašnekovas taip pat piktnaudžiauti nepatarė. Jo žodžiais tariant, šio tradicinio gardumyno galima suvalgyti tik kelis didelius šaukštus. Taip pat E. Radzivilovas patarė šiuo desertu ir pabaigti Kūčių vakarienę. Anot jo, priešingu atveju šventinis pasisėdėjimas gali turėti liūdnų pasekmių. „Po aguonpienio žali vaisiai – peilis. Tokių klaidų geriau nedaryti. Aguonpieniu geriausia ir pabaigti. Tada jauti, kad esi pavalgęs“, - sakė virtuvės šefas.

Kalėdinio kepsnio – 120 g

Kita svarbi taisyklė – neruošti pernelyg skirtingo maisto. Kitaip tariant, visi patiekalai vienas į kitą savo sudėtimi turi būti šiek tiek panašūs. Taip pat geriau išvengti pupelių ir raugintų agurkų, nes jie skatina vidurių pūtimą.

„Labai svarbu vakarienės metu nemaišyti daug produktų. Nes kitaip jautiesi apsunkęs. Todėl geriau ruošti panašius patiekalus. Reikia prisiminti, kad negalima maišyti virtų patiekalų su vaisiais. Suvalgius virtų patiekalų geriausia pereiti prie salotų. Negalima valgyti salotų, tada virtų, tada salotų, o tada vėl virtų patiekalų. Salotas geriausia valgyti pabaigoje. O jei valgai grybų, kitų patiekalų turi valgyti mažiau, nes grybai yra sunkiai virškinami“, - patarė „Mažosios ragainės“ virtuvės šefas.

E. Radzivilovas
Jei laikomasi tradicijų ir ant Kūčių stalo patiekiama dvylika patiekalų, visų galima paragauti tik po kupiną arbatinį šaukštelį. Apskritai kiekvieno gaminio negalima suvalgyti daugiau nei po 30 – 40 g. Keptos žuvies rekomenduojama suvalgyti ne daugiau nei pusę gabalėlio.

Taip pat jis siūlė per šventes mišraines iškeisti į salotas, o žuvį patiekti iškeptą. Be to, Kūčių vakarienės metu E. Radzivilovas ragino saldumynais ir vaisiais nepiktnaudžiauti. Tortus ir kitus saldėsius geriausia palikti Kalėdoms.

O kiek daugiausia galima suvalgyti per Kalėdas? Pašnekovo manymu, šventinių pietų metu mėsos jūsų lėkštėje negali būti daugiau nei 120 g. Garnyro jis patarė visai išvengti, o vietoje to, virtuvės šefo teigimu, geriau sukirsti 100 – 150 g salotų. Kaip ir įprasta pietus galima pabaigti desertu. Tačiau juo piktnaudžiauti negalima. Iš esmės galima suvalgyti nedaugiau nei 100 g torto.

Kiek šventinių patiekalų ruošimui pirkti mėsos ir žuvies?

Kad persivalgymas – nuodėmė, teigė ir Lietuvoje gerai žinomos Raseinių rajone veikiančios kaimo turizmo sodybos „Karpynė“ vadovė Kristina Viršilienė. Anot jos, žmogus gali suvalgyti labai daug, tačiau ji nesupranta, kam to reikia. Pašnekovė aiškino, kad patiekiamo maisto kiekį iš esmės lemia pasisėdėjimo trukmė.

Ji sutiko nustatyti ant Kūčių stalo dažniausiai pasitaikančio maisto porcijas. K. Viršilienės įvardytos normos tinka tada, jei prie stalo praleidžiama maždaug dvi ar tris valandas.
Dzūkiški kleckai su aguonpieniu

Anot jos, aguoninio pieno su kūčiukais porcija vienam žmogui siekia 75 g. Jei ant stalo yra trijų rūšių silkės, kiekvienos paragauti galima po 40 g. Žuvies, „Karpynės“ vadovės skaičiavimu, daugiausiai galima suvalgyti 75 g, grybų – 45 g, mišrainės – 75 g, salotų – taip pat 75 g.

Ji, kaip ir E. Radzivilovas, teigė, kad vakare geriau nevalgyti nei saldumynų, nei vaisių. Tačiau jei vis dėlto be to neištversite, didžiausia saldumynų norma – 50 g. O jei negalite ir be vaisių, tuomet juos geriausia valgyti prieš vakarienę arba jau gerokai po jos. Ir jų taip pat negalima suvalgyti daugiau nei 50 g.

„Per tris valandas suvalgę tokį kiekį maisto, tikrai jausitės puikiai. Tačiau atkreipiu dėmesį, kad maistas turi būti šviežias ir pagamintas laikantis visų nustatytų higienos reikalavimų“, - sakė pašnekovė.
Virėja Marytė
Aš senoviška moteris ir man reikia daug. Smagu man gaminti maistą. Jau beveik prieš savaitę pradedu ruoštis – perku maistą, ieškau kur skaniau, kur geriau, o tada jau gaminu. Tiesa, labai daug produktų perku iš ūkininkų, nes tokie skanesni.

GRYNAS.lt K. Viršilienės taip pat klausė, kiek nenorint persivalgyti daugiausiai galima suvalgyti per Kalėdas. Pasak jos, jei prie stalo sėdima maždaug tris valandas, daugiausiai galima suvalgyti 150 g mėsos, bulvių košės – 75 g, daržovių – 100 g. Padažu geriau nepiktnaudžiauti. Jūsų lėkštėje jo neturėtų atsirasti daugiau nei 30 g. Be viso to dar galima pasimėgauti ir šaltaisiais patiekalais. Tačiau nerekomenduojama jų sukirsti daugiau nei 250 g. O torto porcija siekia 50 g

Šeimininkės, Kūčioms ir Kalėdoms ruošdamos gardėsius, dažnai tiksliai nežino, kiek maisto produktų joms reikėtų pirkti. Tačiau šis klausimas „Karpynės“ vadovės tikrai nekamuoja. Ji sakė, kad gaminant maistą šešių asmenų šeimai mėsos reiktų įsigyti maždaug 1100 g, nešaldytos žuvies – 850 g (šaldytos – 1,2 kg), išvalytos silkės – 850 g. Šventinėms dienoms tikrai užteks 600 g torto. Taip pat reiktų nusipirkti kilogramą kitų saldumynų ir vaisių.

Mokyklos virėja: mano pavyzdžiu nesekite

Kiek šventėms paruošti maisto, GRYNAS.lt klausė ir Vilniaus rajono mokykloje virėja dirbančios Marytės. Pensinio amžiaus moteris sutiko, kad nenorint persivalgyti reiktų vadovautis „Karpynės“ ir „Mažosios ragainės“ patarimais, tačiau ji juokėsi, kad pačiai pagaminti tiek maisto niekada nepavyksta – jo visada būna per daug.

Kasmet per šventes į pensinio amžiaus moters namus suguža dvylika artimųjų, o Marytė, juos labai mylėdama, visada pasistengia paruošti žymiai daugiau maisto nei reikia kukliam pasisėdėjimui. Ji sutinka, kad taip elgtis nereikėtų, tačiau kitaip, sakė, gyventi nemokanti ir abejojo, ar kada išmoks. Nuolat per daug maisto pagaminanti moteris prasitarė dėl to sulaukianti ir namiškių kritikos.

„Nežinau, sunku man prisitaikyt prie tų naujų madų. Aš senoviška moteris ir man reikia daug. Smagu man gaminti maistą. Jau beveik prieš savaitę pradedu ruoštis – perku maistą, ieškau kur skaniau, kur geriau, o tada jau gaminu. Tiesa, labai daug produktų perku iš ūkininkų, nes tokie skanesni. Myliu savo profesiją, todėl maisto gaminimas man yra tiesiog pramoga. Prigaminu kibirus, bet visada daug lieka ir paskui reikia išmesti. Vyras keikia mane. Jis sako, kad visai boba išprotėjo“, - atviravo pašnekovė.

Virėja sutiko tiksliai pasakyti, kiek maisto paruošia Kūčių ir Kalėdų stalui: 13 kg salotų, 15 kg mišrainės, 15 kg žuvies, 6 kg grybų, 10 kg aguonų pieno, 3 kg įdarytų kiaušinių. O 10 kg tortą ir 6 kg pyragą ji kepa pati. Tačiau, negana to, ji dar perka 5 kg kitokių saldumynų ir 15 kg vaisių. Ir tai dar ne viskas. Moteris kiekvienais metais priruošia ir kitokių patiekalų, bet jų svorį pašnekovė tiksliai įvardyti negalėjo.

Vis dėlto pašnekovė pridūrė, kad jos nustatyta maisto norma vadovautis nereikėtų, kadangi ji nepagrįstai didelė. Marytė juokdamasi sakė, kad iš tikrųjų maisto užtektų paruošti kelis kartus mažiau.