Iš rankų į rankas perduodamos pirštinytės, kad nereikėtų pirkti naujų ir skatinti vartojimą, maži konteineriukai šiukšlių rūšiavimui kiekvienoje grupėje, vandens iš čiaupo gėrimas vietoj to, supilstyto į plastikinius butelius, sava komposto dėžė su sliekais, kuriems atiduodamos kasdien valgomų daržovių bei vaisių atliekos, tokiu kasdieniu sveikos gyvensenos ritmu jau daugiau nei dešimtmetį pulsuoja nedidelio provincijos miesto Mažeikių vaikų darželio „Delfinas“ kasdienybė.

Dar 1999metais pasirinkęs sveikos, ekologiškos gyvensenos kryptį, darželis šio kelio nė karto nemetė, o tiesiog pavertė savo kasdienybe, nepaisant vis užklumpančių ekonominių krizių, kurios „atima“ tokius brangius mažiesiems sveikuoliams reikalingus dalykus kaip baseinas. Būtent juo „Delfinas“ garsėjo visuose Mažeikiuose, bet dabar jis neveikia dešimtmetį ir pasak darželio direktorės Laimos Žiubikienės, jei tik atsirastų finansinių galimybių, tai būtų pirmutinis projektas, kuriam investicijos būtų skirtos.

Tačiau „Delfino“ pedagogės pernelyg nesukdamos galvos dėl to, ko šiuo metu negali turėti, propaguoja sveiką gyvenseną ir ekologiją, kurios mados vėjai sostinėje ir kituose didžiuose šalies miestuose pūstelėjo tik prieš kelis metus.

Šiukšlių rinkimo varžytuvės

Darželyje daug dėmesio skiriama atliekų rūšiavimui bei aplinkos švarinimui. Pavyzdžiui vyko akcija – kiekviename automobilyje po maišelį. Maišeliais vaikai apdalino ne tik tėvelius, bet ir savivaldybės darbuotojus. Ir į tėvų automobilius sėsdami visad pasitikrindavo ar jame yra maišelis, į kurį galima sumesti šiukšles susikaupusias bekeliaujant.

Delfiniečiai taip pat iškuopė šalia darželio esančią teritoriją, apsodino ją augalais, o į kasmetinę talką kviečia ir aplinkinių daugiabučių gyventojas. Nors entuziastų atsiranda nedaug, bet ir tie, kurie ateina prisipažįsta, kad patiems vieniems iniciatyvos imtis susitvarkyti apleistą aplinką buvo nedrąsu.

Ne kartą nutiko ir taip, kad tėveliams teko nurausti, kai jų vaikai gatvėje pamatę šiukšles entuziastingai skuba jas surinkti.

Be to visos darželio grupės turi įprotį – išėję pasivaikščioti į lauką po darželio teritoriją būtinai surenka visas pasitaikančias šiukšles. Net vyksta savotiškos lenktynės, kas jų daugiau atras. „Delfinas“ ir kasmetinės akcijos „Darom“ dalyvis.

„Delfiniukai“ taip pat yra išmokę vaikščioti taip, kad nesumindžiotų nė vieno vabalėlio ar kirmėliuko, o kaip auginami naminiai paukščiai bei gyvuliai pamato gyvai apsilankę pas aplink Mažeikius gyvenančius ūkininkus.

Kiekvienoje darželio grupėje stovi mažyčiai konteineriukai, kur vaikai rūšiuoja šiukšles – plastmasę, popierių bei metalą. Pasak darželio logopedės Loretos Šličiuvienės reikia matyti kiek vaikams laimės, kai vienas konteinerių prisipildo ir vaikai patys jį išneša.

Sliekai – vaikų draugai

Jei vaikai grupėse valgo vaisius ar daržoves, tarkime bananus, vyresnių grupių vaikai vėliau su krepšiuku pereina visus ir surinkę atliekas išneša į lauke stovinčia komposto dėžę, kurioje gyvena, beje visų darželinukų labai mylimi, Kalifornijos sliekai.

Šalia komposto dėžės auga ir nedidelė arbatžolių lysvė, o viešnagės pas visoje šalyje garsią netoli Mažeikių gyvenančia žolininkę Jadvygą Balvočiūtę „Delfino“ vaikams irgi ne naujiena.

Galbūt todėl nenuostabu, kad arbatos gėrimo ritualas šio darželio vaikams irgi įprastas. Užsidegę žvakę ir susėdę aplink stalą jie gurkšnoja žolelių arbatas, specialiai parinktas, pagal vaikų poreikius, kad nesukeltų alergijų ar kitų nepageidautinų poveikių.

„Mūsų vaikai puikiausiai atskiria kaip kvepia ramunėlės ir koks mėtų arbatos aromatas“, - patikina L. Šličiuvienė.

Mankšta su kankorėžiais

Neatsiejama sveikos gyvensenos dalis – sportas. Ir nors plaukioti „delfiniukai“ nebeturi kur, tačiau sportuoti su kūno kultūros auklėtoja Stanislava Pundziuviene tenka po kelis kartus per savaitę (grupėse rytinė mankšta daroma kasdien). Kadangi auklėtoja kūrybinga – daugelis mankštai skirtų priemonių – jos pačios sugalvotos ir pagamintos tiesiog iš natūralių gamtinių medžiagų (smėlio, medžio pliauskų, kankorėžių ir pan.). Naujausias jos sumanymas – didelė dėžė pilna kaštonų, kurioje patys mažiausieji galės išdykauti panašiai kaip daugelyje prekybos centrų veikiančiuose žaidimų kambariuose.

Atžalos auklėja tėvelius

„Delfine“ įprasta, kad į projektus įsitraukia ir tėveliai, parėję namo vaikai juos moko rūšiuoti atliekas, kviečia kartu daryti mankštą, o mamos iš išaugtų rūbelių siuva maišelius.

Ne kartą nutiko ir taip, kad tėveliams teko nurausti, kai jų vaikai gatvėje pamatę šiukšles entuziastingai skuba jas surinkti.

Mažieji taip pat tėvelius apdalina pačių nupieštomis skrajutėmis, kviečiančiomis gerti vandenį iš čiaupo, o neišlaidauti vandeniui išpilstytam į plastikinę tarą, taip pat tausoti vandens išteklius. O iš namų jie nešasi svogūnus ir česnakus, kuriuos kiekvieną ankstyvą pavasarį sodina ant palangės.

Svogūnas ir česnakas – skanu, kai užaugini pats

„Kai sužaliuoja, mes po truputį jų įpjaustome į sriubą ar salotas. Vaikai vienas per kitą ima reikalauti, kad tik jam daugiau kliūtų. O tėveliai stebisi, kad namuose nei svogūnų anei česnakų vaikams niekaip neįsiūlysi“, - šypsosi auklėtoja Rasa Baravykienė.

Kiekvienoje darželio grupėje stovi mažyčiai konteineriukai, kur vaikai rūšiuoja šiukšles – plastmasę, popierių bei metalą.

Beje, mityba taip pat svarbus sveikos gyvensenos elementas ir čia didžiausias iššūkis tenka darželio slaugytojai Liudai Ruzgienei. „Prisimenu kai pradėjau dirbti darželyje vaikai labai nemėgo košių, o dabar jau daugelis jas pamėgo. O juk tai ir sveikas ir nebrangus maistas. Mat kaina, kai turime ribotus išteklius mums irgi svarbi“, - aiškina ji.

Be to, šiais metais dėka Europos Sąjungos paramos „Delfino“ vaikai gauna nemokamų vaisių, daržovių ir pieno produktų. Pasak pedagogių, tai labai ženkli parama turtinant vaikų racioną, juolab, kad ne kiekvienos šeimos vaikai gali namuose mėgautis jogurtais ar šviežiais vaisiais.

Kad pasirinkta darželio kryptis teisinga, anot direktorės, įrodo jau vien tai, kad tėvelių trokštančių, kad jų atžalos lankytų būtent „Delfiną“ netrūksta, o visos grupės pilnai užpildytos (darželį lanko apie 200 vaikų). Be to, padarius tėvelių apklausą, jie išskyrė šio darželio pedagogių aukštą kvalifikaciją bei kokybišką mitybą.