„Mus sukurti muziką katėms motyvavo du dalykai. Pirma, dauguma kačių savininkų teigė išeidami į darbus paliekantys įjungtus radijo imtuvus savo augintiniams, kad tai jiems praskaidrintų kasdienybę. Antra, mes, kaip mokslininkai, esame sukūrę teoriją, kad kai kurios gyvūnų rūšys (be žmogaus) taip pat geba mėgautis muzika, tačiau ji turi būti tame dažnių diapazone, kuriuo gyvūnai bendrauja vieni su kitais. Taigi norėjome šią teoriją patvirtinti arba paneigti“, - sakė Ch. Snowdon.

Kurdami muziką katėms mokslininkai bandė atkartoti kačių skleidžiamus garsus, kurie, lyginant su žmonių balsais, yra viena oktava aukštesni. 

Kai kūriniai jau buvo sukurti, nuspręsta juos atiduoti kačių „teismui“. Tyrime dalyvavo 48 katės ir katinai. Katėms buvo leista pasiklausyti du kūrinius, sukurtus specialiai joms ir du muzikos kūrinius, kurie kurti žmonėms. Kai iš imtuvų grojo specialiai katėms sukurta muzika, pastebėta, kad gyvūnai labiau kreipia savo galvas muzikos šaltinio link ir netgi eina arčiau imtuvo, trindamiesi aplink jį. 

„Mes tokį kačių elgesį interpretavome kaip pirmenybės teikimą būtent specialiai joms sukurtai muzikai“, - tokią išvadą daro kačių muzikos autoriai.
Katės irgi mėgsta klausytis muzikos

Tyrėjai tikisi, kad ateityje tokia muzika galėtų būti taikoma kaip raminamoji terapija katėms iš prieglaudų.

„Nors dažniausiai apie kates galvojama kaip apie nepriklausomas nuo šeimininkų norų būtybes, kai kurie tyrimai rodo, kad katės, paliktos vienos namuose, gali dėl to patirti stresą. Tiesa, tai būdinga tik toms katėms, kurios yra žmonių prijaukintos, o ne laukinės“, - teigė Ch. Snowdon, duodamas interviu Discovery News.

ČIA galite pasiklausyti specialiai katėms sukurtos muzikos ir galbūt netgi ją išmėginti jūsų turimiems augintiniams.